От прага на смъртта до върховете на английския футбол


От прага на смъртта до върховете на английския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

11939 0

Годината е 2010-а, а националният отбор на Ирландия провежда тренировъчен мач преди важните двубои с Алжир и Парагвай следващата седмица. Селекционерът на Ейре решава да включи в игра талантлив 18-годишен защитник, който е считан за една от бъдещите футболни звезди в своята родина. Един злощастен случай обаче не само, че почти коства спортната кариера на младока, но и едва не му отнема живота.

Eдва навършил пълнолетие, бранителят се сблъсква тежко с вратаря, който се врязва в него с бутонките напред. На секундата на терена нахлуват медицински лица, но дори и тогава те не осъзнават колко сериозен в действителност е инцидентът с младока. Оказва се, че черният дроб на футболиста е разкъсан, а това налага незабавна операция, която се оказва животоспасяваща за 18-годишния младеж.

Той е вкаран в кома, а докторите не са обнадеждени, че футболистът може да оцелее - новина, която разтърсва и семейството на момчето. Инцидентът довежда до загуба на три литра кръв и много килограми в следващите седмици. Съдбата обаче се оказва на страната на младия футболист, който оцелява и започва да се възстановява.

По онова време младокът на име Шейн Дъфи тъкмо е навлязъл в първия отбор на английския гранд Евертън, след като е прекарал няколко години в школата на "карамелите". Подобна контузия обаче на практика го връща в изходна позиция, а доброто му изграждане като футболист е напълно разрушено.

С малки стъпки ирландецът се завръща към любимата си игра, а най-логичното, което може да стори ръководството на мърсисайдци, е да изпратят футболиста под наем, където да си възвърне формата. Следват периоди в Бърнли и Скънторп, които не се оказват толкова успешни, но през сезон 2013/14 защитникът изиграва един пълноценен сезон в тима на Йоувил Таун.

Именно добрите му изяви в Йоувил "възраждат" кариерата на Дъфи, който скоро преминава в отбора на Блекбърн и изгражда наново своя стил на игра в отбрана. Той прекарва две години в Роувърс, които впоследствие му спечелват трансфер в амбициозния Брайтън - тимът, който ще го възвърне там, където всичко започна - Висшата лига.

Още през следващия сезон Брайтън успява да се класира за елита на Англия, а Дъфи изиграва важна роля за отбора. Следват славни три години, в които "чайките" оцеляват под тежките удари на Премиършип, а през този сезон тимът понастоящем заема пето място в подреждането след два изиграни мача - а Шейн Дъфи все така продължава да бъде един от основните фактори на "Фалмър Стейдиъм".

Днес Дъфи е на 27 години и инцидентът, определян за "невиждан" във футбола и по-често срещан при автомобилни катострофи, е останал в миналото. Ирландският бранител единствен знае през какви трудности му се е наложило да премине, за да се добере отново до голямата си мечта - да играе футбол на най-високо ниво. Но има нещо, което винаги ще му напомня за трудния път до върха: запазилият се и до днес белег на корема, който съдържа в себе си кариерата на един футболист и неговия пълноценен живот.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички