Невероятната история за живота на Садио Мане


Невероятната история за живота на Садио Мане
Снимка: Getty Images/Guliver

17764 0

Денят е 1 юни 2019 година. Докато феновете на Ливърпул вече празнуват по трибуните на "Уанда Метрополитано", футболистите на тима организират свое собствено парти на игрището. Мениджърът Юрген Клоп обикаля полудял от радост и дава прегръдки на всеки един играч, на всеки от екипа му. Трент Александър-Арнолд танцува сам зад една от вратите, Джордан Хендерсън споделя великолепния момент със своя баща. Без да имаме обяснение защо го прави, виждаме Роберто Фирмино да прави предно салто на тревата. А ето там е и Садио Мане заедно със своя златен медал около врата си и поставил на лицето си усмивка по-голяма от река Мърси.

Успехът на Ливърпул в Мадрид превърна играчите в суперзвезди. Повече момчетата на Юрген Клоп няма нужда да говорят за "обещания", както обича да прави Мане. На 27 години той вече е част от елита на световния футбол.

Историята на Садио Мане обаче далеч не започва в испанската столица. Той е малко градче в Сенегал на име Бамбали, което се намира близко до границата с Гвинея-Бисау. Определено това не е един от най-развитите градове в държавата, но футболът е редовно практикуван. 

"Спомням си, че постоянно бях с топка в крака. Така започна всичко за мен - играехме на пътя", спомня си голямата звезда на Ливърпул.

 Талантът му е неоспорим и още на 15 години е изпратен на проби в столицата Дакар. Обувките, с които се явява на проби са стари и изпокъсани, като по това време дори няма нужната екипировка за тренировка, но все пак впечатлява всички. 

В страната работи академия "Generation Foot". През нея са минали имена като Диафра Сако и Папис Сисе, а в един момент чрез тази академия може да бъде уреден трансфер във Франция. Така Мане стига до Мец, където той прави своя професионален дебют на 19 години през 2012. Същото лято той представя Сенегал по време на Олимпийските игри в Лондон и достига до 1/4-финалите, където Мексико спира похода на Мане и компания. В края на лятото пък следва и трансфер в Ред Бул Залцбург за около 4 милиона евро. 

В Австрия Мане достига върха в настоящата си кариера. През първия си сезон забива 19 гола, а нови 23 са добавени през втората му кампания в клуба, когато печели и титлата и Купата на страната. Той изпуска финала за Купата заради контузия, но се отчита с хеттрик в 1/2-финалите. 

Последва огромен интерес от цяла Европа. Спартак Москва готви своята оферта, а това прави и Юрген Клоп, който мечтае да работи с него в Борусия Дортмунд. Изборът на Мане обаче е Саутхямптън и той премина на Острова за 12 милиона паунда. 

Дебютът му в Англия е срещу Арсенал за Купата на Лигата, като сенегалецът бързо се намества в тактиката на Роналд Куман и вкарва 10 попадения в 32 мача като за начало. 

С екипа на "светците" Мане записва един от най-любопитните рекорди на името си. Той бележи най-бързият хеттрик в историята на Висшата лига срещу Астън Вила, като вкарва три гола за 2 минути и 56 секунди, подобрявайки рекорда на легендата на Ливърпул Роби Фаулър, поставен през 1994 година.

В следващата година Мане вкарва 15 гола в 43 мача, забива три във вратата на Манчестър Сити, а в първия мач на Юрген Клоп като треньор на Ливърпул на "Анфийлд" Мане вкарва и получава червен картон, като във втората среща за сезона бързоногото крило вкарва нови два гола във вратата на мърсисайдци, като пропуска и дузпа.

Тогава идва и трансферът в състава на Клоп, който се осъществява за около 30 милиона паунда. Точно както със Саутхямптън, така и с Ливърпул той дебютира срещу Арсенал, като се разписва за победата с 4:3 на "Емирейтс".

Дебютният му сезон на "Анфийлд" приключва още през април след неприятна контузия срещу Евертън, но все пак Мане става играч на сезона според феновете. Той приключва с 13 гола в 29 мача.

През лятото на 2017 година в тима на Клоп идва и Мохамед Салах. Това значи, че Садио Мане ще трябва да се премести от десния на левия фланг. Това обаче по никакъв начин не повлиява на формата му. Ливърпул стига финал в Шампионска лига, а сенегалецът вкарва във всеки един от елиминационните кръгове тогава. Това включва три гола срещу Рома в 1/2-финалите, един срещу Манчестър Сити в 1/4-финалите и и цели три срещу Порто в 1/8-финалите. И във финала Мане се разписва, но тогава Ливърпул губи с 1:3 от Реал Мадрид в Киев. Сезонът завърша с неприятна загуба в сезон, в който забива 20 гола във всички турнири.

В същото лято голаджията пренася формата си и на Мондиал 2018, като се разписва за 2:2 срещу Япония, но тимът му отпада още в групите. 

Това обаче може само да го мотивира и през 2018/2019 той прави най-силната си кампания за Ливърпул до момента. Той вкара два гола в първия мач за сезона и никога не направи крачка назад. С 22 гола във Висшата лига си подели наградата Златна обувка заедно със съотборника си Мохамед Салах и звездата на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг. 

Ливърпул остана само на точка от шампиона Манчестър Сити, но за втора поредна година игра финал в Шампионска лига. Този път късметът се усмихна на Мане и компания и тимът триумфира в Мадрид.

Не е зле за момче от Бамбали със скъсани обувки, нали?

Нийл Джоунс, "Goal.com"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички