Наричат ни расисти в страна, в която избухнаха 4 расистки скандала само за няколко месеца


Наричат ни расисти в страна, в която избухнаха 4 расистки скандала само за няколко месеца
Снимка: Getty Images/Guliver

12563 0

Всички в редакцията на SportLive.bg единодушно подкрепяме кампаниите срещу расизма на УЕФА, ФИФА и други, неправителствени организации. И сме отвратени от действията на няколкото десетки наши сънародници, запалили расисткия пожар по време на и след европейската квалификация България - Англия. Но, за да бъдем честни, сме доста отвратени и от обидите и грачещия крясък на английските ни колеги, които изкараха в последните часове България като едва ли не най-расистката страна в Европа, корена на Злото и настояват вкупом нашият национален отбор да стане изкупителната жертва за нанесените от расистите страдания на всички футболисти с тъмен цвят на кожата или вероизповедание, различно от християнското. И всичко това заради една организирана акция на шепа хора.

Заслужава си да кажем, че този, който сочи с пръст, трябва да го насочи към себе си, да помисли малко и да вземе решение какви лозунги ще разпъва. Защото само миналият сезон, само в рамките на 3 месеца, във Висшата лига е имало 4 известни случая на расизъм. От английски фенове към играчи на съперника и, което е най-отвратителното, от английски привърженици към техни играчи.

Ето и няколко ярки примера за това:

ЯНУАРИ 2019 г. Привърженици на Милуол отправят расистки скандирания към играч на Евертън по време на мача за ФА Къп между двата отбора. Въпросният играч е дискриминиран заради пакистанския му произход. Впоследствие клубът е глобен с 10 000 британски лири и получава наказание да изпълни план, състоящ се от 12 точки, свързани с расизма. След този случай, от Милуол решават да използват служители под прикритие, които да събират доказателства за расистко или дискриминационно поведение на техните фенове. А причината е потресаваща - имало е 4 такива инцидента в клуба за последните 13 месеца.

ЯНУАРИ 2019 г. Крилото на Тотнъм Хюн-мин Сон стана жертва на дискриминационни обиди по време на мача с Манчестър Юнайтед. Интересното е, че обвиненият е фен на собствения му клуб. От клуба допускат, че може да става въпрос за провокатор. Интересно е как в Англия не помислиха, че става въпрос за същото и в снощния мач, а побързаха да заклеймят цялата ни нация като расистка?

ФЕВРУАРИ 2019 г. Звездата на Ливърпул Мохамед Салах е подложен на расистки обиди по време на гостуването на Уест Хем. Той е наричан "мръсна мюсюлманска п**ка" от феновете на Уест Хем, докато изпълнява корнер. Мачът завърши 1:1. P.S. Нямаше ли кой да даде акъл на египтянина да напусне терена в знак на протест?

МАРТ 2019 г. Халфът на Хъдърсфийлд Фил Билинг е обиден на расистка основа от фен на собствения си клуб! Хъдърсфийлд сам сезира полицията за инцидента. 22-годишният тъмнокож играч получил онлайн съобщение от фен на клуба, който му казва, че не иска повече да го вижда в клуба и го нарича "черно магаре". Вижте как България бе заклеймена в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички