Ливърпул смачка Евертън, но остава с горчив привкус след победата край Мърсисайд


Ливърпул смачка Евертън, но остава с горчив привкус след победата край Мърсисайд
Снимка: Getty Images/Guliver

2431 0

Английската Висша лига се завърна с гръм и трясък след паузата за международни мачове, след като в дербито на Мърисайд Ливърпул записа категоричен успех над Евертън с 3:1 на "Анфийлд".

"Червените" бяха далеч по-добрият отбор и откриха още в самото начало с прекрасен гол на Садио Мане. Грешка в защитата доведе до изравнителен гол на Пенингтън в 29', но само 4 по-късно магически гол на Коутиньо върна аванса на Ливърпул.

През второто полувреме Садио Мане обърна ужасяващо крака си и се наложи да излезе принудително, като прогнозите са, че той няма да е наличен за следващия двубой срещу Борнемут, а според начина, по който се стигна до травмата, напълно възможно е той да отсъства по-дълго.

Влезлият на негово място Дивок Ориги реши всичко в мача с гол в 60', а "карамелите" така и не успяха да реагират и освен със статични положения с нищо не застрашиха вратата, пазена от Симон Миньоле.

Евертън остава без успех на "Анфийлд" от 1999 година насам, а Ливърпул записа дубъл над големия си градски съперник през настоящата кампания. 3-те точки оставят "червените" в топ 4, като воденият от Юрген Клоп тим е 3-и с актив от 59 точки, но два мача повече от Челси (10 точки авасн), Тотнъм (равен брой точки) и Манчестър Сити (на 2 точки от Ливърпул) и 3 повече от Арсенал и Манчестър Юнайтед (на 9 точки от мърсисайдци).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна вихрено срещата и още преди да изтекат първите 10 минути домакините поведоха. Перфектен пробив на Мане не беше спрян нито от Уилямс, нито от Холгейт, а нападателят проби в наказателното поле и с кинжален диагонален удар даде аванс на своите - 1:0.

След попадението домакините имаха още няколко отлични шанса да се разпишат. Те играеха в страхотно темпо и организираха много опасни нападения, но Фирмино и Коутиньо изпуснаха удобни положения. Гостите пък така и не съумяваха да комбинират добре в нападение, а звездата Лукаку беше тотално обезличен от Ловрен, Матип и Лукас.

В 29' обаче Евертън изравни. При центриране от корнер защитата на Ливърпул реагира прекалено статично. Ягиелка успя да играе с глава, като единствено Ловрен реагира и успя да подложи крак. Там обаче никой не покри Пенингтън, като дебютантът в състава на Евертън се разписа от едва 4 метра - 1:1.

Само 3 минути по-късно обаче Коутиньо направи страхотна солова акция. Той премина лесно покрай Пенингтън, нахлу в наказателното поле, финтира втори бранител и с фантастичен удар в горния ляв ъгъл върна водачеството на "червените" - 2:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Отново от статично положение Евертън можеше да изравни. Центриране от пряк свободен удар към далечната греда хвана "червените" неподготвени. Уилямс се озова на стрелкова позиция, но не успя да нанесе добър удар, а Миньоле улови.

В 55' изключително неприятна контузия получи Садио Мане. Сенегалецът се опита напредне, но топката му беше избита не Лейтън Бейнс. Имаше съприкосновение между двамата, при което крака на нападателя се огъна жестоко. Той не успя да продължи двубоя, а на негово място се появи Ориги.

В 60' именно той обаче реши срещата. Коутиньо го изведе на страхотна позиция пред наказателното поле, а той нямаше никакъв проблем да се разпише - 3:1.

Няколко минути по-късно съдията допусна сериозна грешка, след като не показа директен червен картон на Ашли Уилямс, който влезе жестоко в коляното на Емре Джан при контраатака на Ливърпул.

Иначе Евертън извърши две смени, като на терена се появиха Валенсия и Гарет Бари, а гостите заиграха в схема 4-1-4-1. Това обаче не доведе до резултат, а след размяна на две спасявания на вратарите мачът влезе в заключителните си 10 минути при 3:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп не посмя да върне Джеймс Милнър в средата на терена при липсата на Лалана и Хендерсън, а вместо това залага на доказания боец Лукас Лейва.

В същото време "карамелите" прекроиха защитата си заради контузиите, сполетели тима.

Ливърпул (4-3-3): Миньоле, Клайн, Матип, Ловрен, Милнър, Джан, Лукас, Вайналдум, Коутиньо, Фирмино, Мане

Евертън (3-4-2-1): Роблес, Ягиелка, Уилямс, Холгейт, Бейнс, Дейвис, Гана, Баркли, Калверт-Левин, Пенингтън, Лукаку

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това ще бъде мач №228 в историята на съперничеството между двата отбора, като до момента "червените" имат категорично предимство - 73 победи срещу 52 в полза на "карамелите". Освен това воденият от Роналд Куман тим не познава успеха на "Анфийлд" през настоящия век. За последно Евертън взе трите точки като гост през вече далечната 1999 година.

В първия мач за сезона Ливърпул спечели с късен гол на Садио Мане и ще се опита да направи дубъл срещу градския си съперник. Дербито е от жизнено важно значение за Юрген Клоп и компания, тъй като отборът има повече мачове до момента от преките си конкуренти за влизане в топ 4 и всяка грешка може да коства мястото на тима в Шампионска лига.

И двата тима имаха доста свои представители в световните квалификации, а Евертън загуби титулярния си десен бек Шеймъс Коулмън, който получи тежка контузия в двубоя срешу Уелс. Със сериозна травма е и друг бранител на "карамелите" - Рамиро Фунес Мори, който ще пропусне всички мачове до края на сезона.

Що се отнася до Ливърпул, Даниел Стъридж още не е напълно готов за игра, а Адам Лалана е контузен и вероятно ще отсъства от терените около месец. С травма е и Джордан Хендерсън.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички