Ливърпул подчини Лестър след убийствена доминация и разгром във Висшата лига


Ливърпул подчини Лестър след убийствена доминация и разгром във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

14483 0

Лидерът във Висшата лига Ливърпул постигна една от най-убедителните си победи през настоящата кампания, при това срещу прекия си конкурент за титлата в Англия - Лестър. Мърсисайдци победиха "лисиците" с 0:4 като гост в мач от 19-ия кръг на Премиър лийг, а игровото предимство на "червените" бе меко казано чудовищно. 

Хората на Юрген Клоп започнаха с атаки още от първите секунди на двубоя, но голът така и не падаше. Едва след 30 минути игра Ливърпул заслужено поведе в резултата след гол на Фирмино с глава и редовната асистенция на Трент Александър-Арнолд.

До края на частта Лестър нямаше отговор, а това продължи и през втората част. Около 60-ата минута "лисиците" се съвзеха и опитаха няколко атаки в предни позиции, но техният щурм бързо бе прекършен от нови три безответни гола.

В 71-вата минута Милнър се разписа от дузпа след игра с ръка на Союнчу, а малко по-късно Фирмино вкара втория си гол в срещата, като асистент отново се оказа Александър-Арнолд. Крайният защитник успя да запише името си и сред голмайсторите, оформяйки крайното 0:4.

Така Ливърпул продължава да води уверено по пътя си към 19-ата титла на Англия, увеличавайки актива си на 52 точки - с 13 повече от втория Лестър, като е и с мач по-малко от "лисиците". Манчестър Сити остава на 13 пункта зад мърсисайдци, като утре вечер ще има възможността да скъси тази дистанция срещу Улвърхемптън.

СЪСТАВИ
Лестър: Шмайхел, Перейра, Еванс, Союнчу, Чилуел, Ндиди, Тилеманс, Мадисън, Перес, Олбрайтън, Варди
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Кейта, Мане, Салах, Фирмино

Първо полувреме

Още в първата минута на двубоя Ливърпул можеше да поведе в резултата. Първо, Трент Александър-Арнолд си освободи пространство за стрелба и отправи тежък удар от дистанция, който бе спасен от Шмайхел. Малко по-късно Мохамед Салах предостави опасно центриране, което едва не доведе до гол на Садио Мане, но сенегалецът се размина с топката.

В 11-ата минута гостите от Мърсисайд организираха мълниеносна контраатака, която едва не завърши с гол в мрежата на "лисиците". След изпълнение на корнер пред вратата на Алисон, Наби Кейта овладя и изведе по великолепен начин Салах сам срещу вратаря. Египтянинът преодоля Шмайхел, но си бутна топката твърде встрани от вратата, а ударът му от малък ъгъл не намери целта.

Четири минути по-късно Уилфред Ндиди сбърка в непосредствена близост до собственото си наказателно поле, от което се възползва Хендерсън. Капитанът на "червените" стреля към вратата, но ударът му бе отклонен от крака на Ндиди, което предаде на топката опасна парабола. В крайна сметка кълбото премина малко над напречния стълб.

След половин час игра Ливърпул най-после успя да открие резултата. Трент Александър-Арнолд предостави превъзходно центриране от левия фланг, за да постави топката на главата на връхлитащия към наказателното поле Роберто Фирмино - 0:1.

Две минути по-късно Ван Дайк изведе Мане в предни позиции, а сенегалецът успя да се измъкне зад отбраната на домакините. Без много да му мисли африканецът стреля, но ударът му се оказа право в тялото на Шмайхел, което спря пътя на топката към мрежата.

Второ полувреме

През втората част мърсисайдци продължиха да диктуват играта, докато "лисиците" нямаха отговор на случващото се на "Кинг Пауър Стейдиъм". В 55-ата минута Робъртсън "открадна" топка до флагчето за изпълнение на корнер, след което веднага центрира към наказателното поле. Фирмино успя да засече подаването на защитника, но ударът му премина малко встрани от целта.

В 70-ата минута Союнчу игра с ръка в наказателното поле на Лестър след центриране от корнер, което принуди главният арбитър на срещата да посочи бялата точка. Току-що появилият се в игра Джеймс Милнър застана зад топката и непоколебимо я прати в мрежата на Шмайхел - 0:2.

Само няколко минути по-късно "червените" стигнаха и до трето попадение. Трент Александър-Арнолд отново показа, че е един от най-добрите асистенти в световния футбол, предоставяйки ново великолепно подаване в наказателното поле, а негов получател отново се оказа Фирмино. Бразилецът спокойно овладя кълбото и го прати в горния ъгъл на вратата, за да вкара за втори път на Шмайхел - 0:3.

В 78-ата минута Александър-Арнолд успя да се запише и сред голмайсторите. Крайният бранител бе изведен от Садио Мане на добра позиция за стрелба, откъдето непоколебимо разстреля Шмайхел с диагонален удар - 0:4.

Преди срещата:

"Боксинг дей" винаги носи положителни емоции на любителите на английския футбол, а тази година програмата на Висшата лига предоставя директен сблъсък между водача в класирането Ливърпул и неговия подгласник Лестър. "Червените" влизат в кръга с 49 точки, но и с мач по-малко, докато "лисиците" разполагат с десет пункта по-малко - 39.

Ако Ливърпул постигне успех, то тимът ще премине заветната граница от 50 точки в рамките на първия полусезон, като ще могат да увеличат актива си след изиграването и на двубоя с Уест Хем, който бе отложен. Лестър от своя страна допусна загуба от Манчестър Сити в последния кръг, което скъси дистанцията между двата отбора.

Брендън Роджърс отново се изправя срещу бившия си клуб в мач, в който няма място за сантименти. Неговият отбор има реални шансове да се конкурира - ако не за титлата - то за топ 4, а всяка точка е от изключително значение. За негова радост отборът му е почти напълно здрав в този натоварен период от мачове, като единствено Мати Джеймс е контузен, а Харви Барнс е под въпрос за срещата.

Неговият колега Юрген Клоп е изправен пред далеч по-сериозни кадрови проблеми. Тежката програма от мачове вече взе своите жертви, като Жоел Матип, Деян Ловрен, Фабиньо и Натаниел Клайн продължават да ликуват контузии, а в последния кръг травма в глезена получи и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Жоржиньо Вайналдум е под въпрос за срещата.

СЪСТАВИ

Лестър: Шмайхел, Перейра, Еванс, Союнчу, Чилуел, Ндиди, Тилеманс, Мадисън, Прает, Барнс, Варди

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Кейта, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички