Как би изглеждало класирането във Висшата лига, ако нямаше ВАР


Как би изглеждало класирането във Висшата лига, ако нямаше ВАР
Снимка: Getty Images/Gulliver

4831 0

Преднината на Ливърпул на първото място в класирането би била доста по-малка, а Манчестър Юнайтед щяха да са дори по-назад в подреждането, ако нямаше ВАР във Висшата лига през този сезон. Това установи проучване на ESPN и Лондонския икономически университет.

В първия сезон от използването си във Висшата лига видео асистент съдиите предизвикаха редица коментари, след като взеха някои ключови решения в мачовете дотук. ВАР е едно от най-обсъжданите неща на Острова, като мнозина се съмняват в точността на отсъжданията на системата за видеоповторения. Ситуации като отменения решаващ гол на Габриел Жезус срещу Тотнъм в последната минута заради игра с ръка или отсъдената засада на Роберто Фирмино срещу Астън Вила, след като предмишницата му е била зад защитата предизвикват редица полемики около ВАР.

Според проучванията на ESPN битката за титлата между Ливърпул и Манчестър Сити щеше да е много по-ожесточена, ако нямаше система за видеоповторения. Разликата между тях щеше да не е 14, а едва 7 точки. „Мърсисайдци“ често са критикувани до момента през сезона, че са облагодетелствани от ВАР, след като на няколо пъти голове на противникови отбори в тяхната врата бяха отменяни след преразглеждане на ситуацията от асистент съдиите. В същото време „гражданите“ имаха претенции, че са ощетени в някои ситуации, като след намеса на ВАР бе отменено тяхно победно попадение срещу Тотнъм и бе присъдена дузпа за Манчестър Юнайтед в градското дерби.

Големият губещ при липсата на ВАР е отборът на Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ щяха да заемат 9-тото място в класирането и щяха да са с 2 точки по-малко в актива си. Подобна съдба щеше да има и Тотнъм, като играчите на Жозе Моуриньо щяха да са на 8-мата позиция в класирането. Оказва се, че последният в класирането Норич е друг от тимовете, които най-често биват ощетявани от ВАР. Ако системата за видеоповторения не съществуваше, „канарчетата“ щяха да са с 6 точки повече и да заемат 18-тата позиция с равни точки с предните два тима в подреждането. Уулвърхемптън е друг от тимовете, които щяха да са по-напред в класирането при липса на ВАР, като „вълците“ са загубили 4 точки от намесата на видео асистент съдиите и при тяхното отсъствие щяха да са на 5-тата позиция в класирането, на едва 2 точки от 4-тото място. А ето как би изглеждало цялото класиране в Англия, ако нямаше ВАР:

1. Ливърпул – 56 точки

2. Манчестър Сити – 49

3. Лестър – 42

4. Челси – 36

5. Уулвс – 34

6. Шефилд Юнайтед – 32

7. Арсенал – 30

8. Тотнъм – 29

9. Манчестър Юнайтед – 29

10. Евертън – 28

11. Кристъл Палас – 27

12. Нюкасъл – 25

13. Уест Хям – 24

14. Бърнли – 24

15. Астън Вила – 23

16. Брайтън – 20

17. Саутхемптън – 20

18. Норич – 20

19. Уотфорд – 19

20. Борнемут - 17

А ето кое бе може би най-скандалното отсъждане на ВАР през този сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички