Как Манчестър Сити се е опитал да заобиколи правилата за Финансовия феърплей?


Как Манчестър Сити се е опитал да заобиколи правилата за Финансовия феърплей?
Снимка: Guliver/GettyImages

2162 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити е направил опит да заобиколи правилата на Финансовия феърплей , след като са позволили на спонсора им Абу Даби да прави финансови инжекции, твърдят от Der Spiegel. Според германското издание представители на ,,гражданите“ са обсъдили в документи как да премахнат дефицит от около 10 млн. паунда. Обвиненията отново идват от Football Leaks, които в последната седмица не спират с разкритията си за европейския футбол и различни прикрите сделки.

Според правилата на Финансовия феърплей, клубовете нямат право да харчат повече отколкото печелят от трансфери всеки даден сезон и дефицитите трябва да паднат до 30 млн. евро лимит за три кампании. Възпитаниците на Пеп Гуардиола бяха глобени с 60 млн. евро от УЕФА през 2014 година защото нарушиха тези правила, но двете страни стигнаха до споразумение помежду си, в което клубът ще получи обратно 40 млн. евро обратно, ако спазва правилника.

Der Spiegel припомня, че Сити са били много близко до нарушаването на правилата за Финансовия феърплей през 2013 година, когато тимът не успя да защити титлата си във Висшата лига. Според изданието, главният финансов директор на "небесносините" Хорхе Кумилас е написал тогава в мейл следното: "Ще имаме дефицит от 9.9 млн. паунда, за да се съобразим с правилата за Финансов феърплей на УЕФА. Този дефицит е предизвикан от уволнението на Роберто Манчини. Мисля, че единственото решение ще бъде да използваме приходи от спонсора ни Абу Даби, за да покрием огромните разходи", се разкрива в съобщението на Кумилас.

FOOTBALL LEAKS ПОДЛУДИ СВЕТА С РАЗКРИТИЯТА СИ, КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА?

Според Der Spiegel, 10 дни след края на сезона Кумилас е обявил своето решение – спонсорските договори ще бъдат променени, като главният партньор на Сити Етихад ще плаща с 1.5 млн. паунда повече, туристическата агенция Абу Даби с 5.5 млн. паунда и инвеститорският фонд Аабар с 0.5 млн. паунда.

Всички спонсори започват да действат сякаш сделката е била осъществена в началото на сезона. Когато Кумилас е попитал своя колега Саймън Пиърс дали могат да променят датите на плащанията от спонсорите, той е заявил: "Разбира се, можем да правим каквото си поискаме". От клуба не пожелаха да коментират твърденията на Der Spiegel. Ако клубовете могат да докажат, че приходите идват от спонсори, а не от техните собственици, тогава те могат да прескачат правилата за Финансовия феърплей. Някои от европейските съперници на Сити в лицето на Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид вече се оплакаха от подобна алтернатива.

Едни от най-шокиращите разкрития бяха, свързани с желанието на европейски грандове да сложат край на Шампионска лига. За какво точно става въпрос - четете в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички