Двуцифрена голова експлозия и дузпи взривиха "Анфийлд" в лудо дерби срещу Арсенал


Двуцифрена голова експлозия и дузпи взривиха "Анфийлд" в лудо дерби срещу Арсенал
Снимка: Guliver/GettyImages

9220 0

Ливърпул и Арсенал си "спретнаха" една от най-великите голови фиести, която английският футбол някога е виждал! Мърсисайдци надделяха над "артилеристите" след паметното 5:5 в редовното време и дузпи, които изпратиха Ливърпул на 1/4-финали в Карабао Къп, а привържениците по трибуните - в безкраен футболен екстаз.

Юрген Клоп излезе с изцяло експериментален състав за срещата, като в игра не се появи нито един от редовните титуляри. Този подход едва не му коства оставането в надпреварата, след като отбраната на Ливърпул в големи епизоди от мача допускаше безобразни грешки. За сметка на това атаката на тима функционираше отлично и успя да компенсира с ответен брой голове.

Головото шоу започна още в шестата минута, когато Шкодран Мустафи си отбеляза автогол. Малко по-късно "артилеристите" отбелязаха изравнително попадение чрез Лукас Торейра. На повторенията се видя, че играчът на "топчиите" е бил в положение на засада, но това не бе забелязано от страничния рефер. 

Последваха два гола на Габриел Мартинели, с което изглеждаше, че Ливърпул трудно може да се върне в мача. До края на полувремето все пак Джеймс Милнър успя да намали от дузпа, за да остави мърсисайдци в мача.

Второто полувреме обаче беше предложило също толкова голове, колкото и първото. Мейтлънд-Найлс се разписа за 2:4, но красиви голове на Алекс Окслейд-Чембърлейн и Дивок Ориги изравниха резултата. Последва феноменален гол от дистанция на Джо Уилок за 4:5, но в 94-ата минута странична ножица на Дивок Ориги прати мача в дузпи.

При дузпите единственият "грешник" бе Дани Себайос, чийто удар бе отразен от стража на Ливърпул Келехър. По този начин Ливърпул изхвърли Арсенал от надпреварата и продължава към четвъртфиналите на турнира

Първо полувреме

Още в шестата минута на двубоя домакините взеха преднина в мача. След акция по десния фланг на бившия играч на Арсенал - Алекс Окслейд-Чембърлейн, се стигна до центриране към намиращия се в близост до вратата на Арсенал Райън Брюстър. В опитите си да изчисти топката, един от най-опитните играчи на "топчиите" Шкодран Мустафи си отбеляза автогол - 1:0.

Малко по-късно Адам Лалана демонстрира завиден поглед върху играта, предоставяйки брилянтен извеждащ пас зад отбраната на "артилеристите", но Окслейд-Чембърлейн не успя нито да овладее, нито да стреля към Мартинес.

В 19-ата минута Арсенал притисна своя съперник и стигна до изравнителен гол. След серия от подавания около и в наказателното поле на мърсисайдци, "артилеристите" стигнаха до гол чрез Лукас Торейра - 1:1. На повторенията се видя, че играчът на Арсенал е в положение на засада, но това остана незабелязано от страничния рефер. Както е известно, в Купата на Лигата няма система за видеоповторения (ВАР).

В 26-ата минута Арсенал достигна до пълен обрат в срещата. След заучено изпълнение на пряк свободен удар последва ново разбъркване в наказателното поле на домакините, чиято отбрана изглеждаше хаотично, а от цялата неразбория най-съобразителен се оказа Габриел Мартинели - 1:2.

Десет минути по-късно Арсенал вкара и трети гол. Защитата на Ливърпул в днешния мач допусна поредна грешка, която осигури възможността на Габриел Мартинели да отбележи втория си гол в мача и трети за неговия отбор - 1:3.

Малко преди края на първата част Ливърпул имаше претенции за дузпа, но вместо това бе отсъден ъглов удар. Веднага след корнера обаче "героят" за Арсенал Мартинели извърши нарушение в наказателното поле и все пак бе дадена дузпа за домакините. Редовният изпълнител Джеймс Милнър реализира - 2:3.

В края на първата част Ливърпул дори можеше да изравни резултата, но Дивок Ориги не успя да се възползва от центриране, пращайки топката над напречния стълб.

Второ полувреме

В 54-ата минута отбраната на Ливърпул допусна нова фрапантна грешка. Този път "виновникът" бе Джеймс Милнър, който върна топката твърде леко към стража Келехър, а от това се възползва Мейтлънд-Найлс, а за попадението му асистира Месут Йозил - 2:4.

Само четири минути по-късно Алекс Окслейд-Чембърлейн се разписа срещу бившия си клуб, при това по феноменален начин. Английският футболист овладя топката и отправи тежък удар от дистанция, за да понижи разликата в резултата - 3:4.

Ливърпул се нуждаеше от още четири минути, за да вкара още едно попадение. Дивок Ориги направи така, че голът на Окслейд-Чембърлейн да бледнее пред неговия. Белгийският нападател с едно движение елиминира двама играчи на Арсенал, за да разстреля вратата на "топчиите" - 4:4.

В 70-ата минута гостите от Лондон отново взеха гол аванс. Дойде ред и на "артилеристите" да отбележат фамозен гол от далечно разстояние, а негов автор бе Джо Уилок - 4:5.

Късно в добавеното продължение на мача (94') Дивок Ориги се превърна в герой за мърсисайдци, разписвайки се с красиво акробатично изпълнение, за да изравни резултата и да прати мача в дузпи.

При 11-метровите наказателни удари единствено Дани Себайос пропусна, след като стражът на Ливърпул Келъхър успя да отрази удара му, за да прати мърсисайдци на 1/4-финалите в турнира. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Нито "червените", нито "топчиите" смятат Карабао Къп за ключов към настоящия момент турнир, като двамата мениджъри готвят много сериозни промени в титулярните си състави. В първия кръг от турнира Клоп не пусна нито един от основните си футболисти в състава, докато Емери подходи по подобен начин, но и двата отбора биха безпроблемно своите опоненти.

През последните години Арсенал се превърна в своеобразен "абонат" на днешния си опонент. Последната победа на тима датира от 2015 година, а оттогава насам Ливърпул има 5 успеха и 4 равенства в своя актив. Последната победа на "Анфийлд" пък е от далечната вече 2012 година.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Келехер, Уилямс, Гомес, Ван ден Берг, Милнър, Лалана, Кейта, Окслейд-Чембърлейн, Елиът, Ориги, Брюстър

Арсенал: Мартинес, Бейерин, Мустафи, Холдинг, Колашинац, Торейра, Йозил, Уилок, Мейтланд-Найлс, Сака, Мартинели

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички