Българите са расисти? А защо Европа настръхва срещу "добрите английски момчета? (ВИДЕО)


Българите са расисти? А защо Европа настръхва срещу "добрите английски момчета? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

4469 0

В последните седмици една основна тема обикаля из британските медии, но тя не е свързана с представянето на английския национален отбор по време на квалификациите за Европейското първенство догодина. Най-обсъжданaтa е темата с расизма, която не бе подмината от нито едно издание преди двубоите с Чехия и България.

Най-голямото притеснение за англичаните е как ще се държат българските фенове по време на двубоя и ще успеят ли да устискат да не обидят на расова основа. На Острова родните запалянковци бяха заклеймени като едни от най-лошите, които дори може да принудят англичаните да напуснат терена, ако чуят расистки обиди. Изключително удобно бяха използвани предишни провинения от наша страна, за да се вмени вина и за предстоящия двубой в София още преди да се е изиграл.

Няма съмнение, че обидата на расова основа е нещо недопустимо, но и нещо, с което много умело може да се спекулира, а дори и да се преминават граници. Само преди няколко дни играчът на Манчестър Сити Давид Силва си навлече проблеми, след като публикува в социалната мрежа анимационна картинка на тъмнокожо момче и снимка на Менди като дете и написа "Познайте кой?", намеквайки, че между двамата има голяма прилика. От ФА повдигнаха обвинение на португалския национал за расистко поведение, като го грози наказание до шест мача. Всичко това, въпреки че самият Менди е заявил, че не се е почувствал по никакъв начин обиден и го смята за шега.

Връщайки се обаче към темата с феновете, не до толкова успешно успяват да се справят със своите привърженици. А с темата за расизма само "отнема от вниманието" на проблемите, с които не може да се справят те самите и създават главоболия навсякъде по Европа. Да, на стадионите в Англия, те може да са пример за подражение, подкрепяйки спокойно и ръкопляскайки от местата си, но не така става, когато дойде време за пътувания. Почти няма гостуване, на което английските запалянковци да не са се прочули с поредната си изцепка и да не са създали допълнително работа на полицията. От ФА дори се принудиха да публикуват клип "Не бъди идиот" който показва антисоциалното поведение на английския футбол.

Изглежда, че това предупреждение не е било взето под внимание, тъй като чехите може да не използваха расистки обиди, но пък английските фенове не пропуснаха да вилнеят из Прага. Тогава почерпените британци хвърляха бутилки по органите на реда, като се наложи на полицаите да ги разпръснат със сълзотворен газ. След двубоя стана ясно, че отговарящият полицай за феновете дори е искал смяна на часа на двубоя, тъй като е очаквал подобни проблеми. "Писах до УЕФА, като ги помолих да преразгледат началото на двубоя. Мисля, че е жалко, защото можеше да предвидим риска. По-скоро бихме предотвратили да се развие дадена ситуация, отколкото да се опитваме да я управляваме през нощта и да съжаляваме след това".

По-рано през годината, юни месец, децата в португалския град Гимараеш получили неочакван почивен ден по време на турнира на Лигата на нациите на УЕФА, но решението нямало нищо общо с това да гледат Кристиано Роналдо как играе за Португалия. На тях им е било казано да стоят у дома, защото Англия е в града или по-точно футболните фенове на Англия. Тогава отново не мина без проблеми, като се оказа, че децата са били правилно предупредени.

През 2016 година англичаните заформиха масови безредици в Марсилия на Европейското първенство и тогава дори бяха предупредени от УЕФА. Малко преди мача Англия-Русия запалянковците на двете страни се сбиха край стадиона "Велодром". В сблъсъците между агитките пострадаха общо 31 души. Двама англичани бяха в критично състояние, а други трима сбяха тежко ранени, като двама от тях са в безсъзнание. Третият бе ранен с нож в крака.

През март месец 2017 година възмутиха с песен в контрола срещу Германия. Причината се възмущението е песента "10 германски бомбардировача", която ехтеше на стадиона в Дортмунд. Това е детска мелодия от Втората световна война. В нея се пее за 10 немски бомбардировача, които биват свалени един по един от Кралските военновъздушни сили. При всеки "улучен" самолет се пита колко немски машини са останали във въздуха. И така до нулата.

Това са само малка част от всички инциденти, които съпътстват английските фенове, заради които The New York Times бе принуден да напише: Понякога най-лошото от това, че Англия гостува за мачове в Европа, е, че феновете ѝ също пътуват.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички