Английски ас обявен за "лицемер": Атакуваха го след думите му срещу расизма (СНИМКИ)


Английски ас обявен за "лицемер": Атакуваха го след думите му срещу расизма (СНИМКИ)
Снимка: Guliver/GettyImages

7939 0

Джордан Хендерсън беше един от най-гласните защитници на английските футболисти, които станаха обект на расистки обиди по време на срещата на "трите лъва" срещу България на стадион "Васил Левски". Той се изказа критично за публиката на трибуните, както и срещу селекционера Красимир Балъков. "Искахме да страдат", бяха думите на капитана на Ливърпул, когато обоснова решението отборът да се върне на терена. 

Във вторник вечер Хендерсън публикува и изключително силна снимка в социалните мрежи, на която се вижда как подава ръка на Рахийм Стърлинг - публикация, показваща че трябва всички да се изправят срещу расизма по света: 

В Англия обаче имаше и хора, които усетиха двуличие у капитана на Ливърпул и едва ли е изненада, че феновете  най-вече на Манчестър Юнайтед го обвиниха в лицемерие. Повод за това е фактът, че играчът на мърсисайдци защити Луис Суарес през 2011 година, когато уругваецът беше обвинен и наказан за обиди на расистка основа към Патрис Евра. 

Сцената между двамата се разигра по време на дербито между двата отбора през октомври 2011 година, когато бившият нападател на Ливърпул нарече защитника на "червените дяволи" "негро" многократно. Два месеца по-късно настоящият стрелец на Барселона беше наказан с 8 мача лишаване от състезателни права и 40 хиляди паунда глоба. Тогава клубът защити своя нападател, а Хендерсън, заедно с останалите играчи, носеше фланелка, на която пишеше "справедливост за Суарес". 

"Всичко е много готино, когато се публикува сега, но феновете на Манчестър Юнайтед няма да забравят как носеше фланелка в защита на Луис Суарес, когато обиди Патрис Евра на расистка основа. Не можеш да си избираш кога да защитаваш правата на хората, и кога не", написа една фен страница на Манчестър Юнайтед. 

Към критиките за Хендерсън се включи и журналистът на "Mirror" Скот Патерсън, който написа следното: "Разбира се, че играчите ще защитят жертвата, когато е в техния отбор. Но Хендерсън не му пукаше, когато негов съотборник обиди на расистка основа някой. Феновете на Ливърпул освиркваха Евра във всеки мач, въпреки че беше жертва на расистки обиди. Къде бяха туитовете на Хендерсън тогава"? 

Разбира се, Хендерсън беше подкрепен от по-голямата част от феновете на Острова, а един от най-популярните фенове на Манчестър Юнайтед в Twitter - Марк Голдбдридж, адмирира действията на капитана на Ливърпул: "Да, той носеше фланелка, с която защитаваше Суарес след расистките обиди към Патрис Евра. Но не беше единствен. Беше глупаво. Образованието е пътят напред и аплодирам Джордан, че използва платформата си, за да се бори с расизма сега". 

Междувременно отзвукът около скандала на стадион "Васил Левски" не стихва, а може би най-голямата футболна легенда у нас - Христо Стоичков, се разплака в ефир след видяното от страна на феновете (вижте подробности в тази статия)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички