8 абсурдни факта за зимен трансферен прозорец 2016


8 абсурдни факта за зимен трансферен прозорец 2016

3393 0

Отборите в Европа, особено топ тимовете, бяха не особено активни на януарския трансферен прозорец, но все пак отново бяха похарчени стотици милиони паунда за зимни попълнения. Разбира се, Премиър лийг отново бие останалите големи първенства, но в началото на 2016 година се забелязва нов феномен - излизането на сцената на Китай като сериозен играч на пазара. Не липсваха и интересни подробности около последния месец, като сме избрали 8-те най-абсурдни и шокиращи факти от първия трансферен прозорец.

1. Джианели Имбула струва на Стоук повече от "Британия"

Стоук успя да осъществи трансфер в последния момент, купувайки 23-годишния Имбула срещу 18.3 милиона паунда. Това е рекорд в клубната история, а освен това стадионът, на който "грънчарите" играят мачовете си им е струвал едва 14.7 милиона паунда.

2. Норич похарчи повече през януари в сравнение с цялата Лига 1

Странно или не, но "канарчетата" пръснаха 32.75 милиона паунда а нови попълнения. Това е с 1.25 милиона повече, отколкото похарчиха всички отбори във френската Лига 1.

3. Нито един отбор в топ 8 на Висшата лига не купи играч в последния ден на трансферния прозорец

Въпросният "Deadline Day" е светиня за отборите в Англия, като редовно големите тимове се подсилват с някоя звезда именно в последния ден на прозореца. Уви,  този път нито един отбор от топ 8 не купи играч в последните минути.

4. Челси похарчи най-малко пари за трансфери

Шокирани ли сте? Разбира се, все пак селекциите на лондончани струват доста скъпо на Роман Абрамович. Продажбата на Рамиреш (25 милиона паунда) обаче оправи баланса на тима, който даде 21.5 милиона за трансфери. Това прави чиста печалба от 3.5 милиона паунда.

5. Нюкасъл изхарчи повече от цялата Ла Лига

"Свраките" бяха  много активни по време на трансферния прозорец, след като пръснаха 28.5 милиона паунда за четирима нови играчи, включително Джонджо Шелви и Аднрюс Таусенд. Това е с 1.5 милиона паунда повече, отколкото платиха отборите в Ла Лига през януари.

6. Новите в Премиър лийг похарчиха 39% от всички пари, дадени за трансфери

Както обикновено, най-новите представители на Висшата лига имат нужда от най-много подислване в състава си. Това се случи и сега през януари, след като Норич, Борнемут и Уотфорд изхарчиха 75.4 милиона паунда за трансфери - 39% от общата сума, дадена в Премиър лийг за трансфери.

7. Висшата лига мина границата от 1 милиард паунда за една кампания

Досега всеки опит на отборите беше неуспешен, но ето че и това стана факт - за лятото и зимата на една кампания клубовете в Англия минаха границата от 1 милиард паунда за трансфери. Клубовете от Висшата лига платиха общо 1.045 милиарда за трансфери, биейки предишния рекорд от 965 милиона паунда, поставен през сезона 2014/15.

8. Китай е новата суперсила на трансферния пазар

Китай похарчи 80 милиона паунда за играчи от Европа, а по всичко личи, че тази тенденция ще продължи. Бяха извадени 25 милиона паунда за Рамиреш, 13.5 милиона за Жервиньо и, най-шокиращата сделка, 31.7 милиона паунда за играча на Атлетико Джаксън Мартинес. Това ако не е атестат за бъдещи рекорди от китайска страна, не знаем кое е...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички