5 неща, които Ерик тен Хаг ВЕДНАГА трябва да промени в Манчестър Юнайтед


5 неща, които Ерик тен Хаг ВЕДНАГА трябва да промени в Манчестър Юнайтед
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

4314 0

На фона на всички гръмки обещания от страна на играчи, треньор и ръководство, Манчестър Юнайтед към момента провежда поредния си кошмарен сезон. 

След обещаващия старт на Ерик тен Хаг начело на тима миналата година, сериозните попълнения, които бяха направени и търпението,  проявено от страна на феновете - очакванията за представянето на отбора се изразяваха в щурм за всеки възможен трофей.

По нищо не личи обаче, че Юнайтед ще грабне каквото и да е през тази кампания. Тимът е много далеч от челните места във Висшата лига, а лошата си форма пренесе и в Шампионска лига. В сряда вечер допусна поражение с 3:4 от считания за аутсайдер в Група "А" Копенхаген. Така Възпитаниците на Тен Хаг останаха последни в подреждането с едва 3 точки на сметката си и пред угрозата да отпаднат рано от надпреварата.

Нидерландският наставник е поставен под сериозно напрежение. Участието в първия по сила европейски клубен турнир виси на косъм още в самото начало. Същевременно отборът е на 8-о място в Англия, на 6 точки от Топ 4 и на 9 от върха. Специалистът трябва да действа бързо, ако желае да запази поста си.

Какво е нужно да стори Тен Хаг мигновено, за да спаси сезона на Юнайтед?

5. Място за отпускане няма!

Многократно този сезон виждаме как Манчестър Юнайтед допуска попадение веднага щом отбележи такова. Това се случва изключително често, в най-паметните мачове от които срещу Арсенал, Байерн Мюнхен, Галатасарай и Шефийлд Юнайтед.

Футболистите на Ерик тен Хаг показват тенденция тотално да "изключват", след като опънат мрежата на опонента, без да могат да запазят самообладание. Това демонстрира сериозна липса на дисциплина и лидерство на терена. 

В днешно време пресата и скоростта са два от най-важните аспекти от футбола. За да бъде един отбор успешен е необходимо той непрестанно да притиска съперника си. Идеален случай за това е, когато той вече е с гол или повече пасив. Юнайтед се нуждае от по-сериозна организация и изявени лидери, които да дърпат новите и/или младите си съотборници напред.

4. Оползотворяване на ранните шансове

На този етап Манчестър Юнайтед не залага на градивния и последователен футбол с продължителни разигравания. По-скоро разчита на бързи контраатаки. Проблемът на това е липсата на контрол върху немалка част от мачовете. При подобен стил трябва да умееш да се възползваш от създалите се ситуации.

Тен Хаг разполага с бързи и технични футболисти. Това често проличава от първата минута, когато тимът се установява трайно в половината на противника. Всичко обаче рухва, когато Хойлунд и компания не оползотворят положенията си.

Подобен пример може да се даде при загубата с 0:3 от градския съперник Манчестър Сити. Факт е, че "гражданите" започнаха срещата под сериозен натиск. Те обаче "запечатаха" вратата си, което впоследствие им помогна да вземат своето.

3. Никой не трябва да има гарантирано място

Още от началото Тен Хаг показва, че обича да разчита на определени играчи, дори те да не се намират в оптимална форма. Да, някои от тях наистина могат и са променяли курса на играта многократно и собственоръчно. Когато обаче те са далеч от добрите си изяви, това се отразява на целия отбор.

Причината - те въпреки всичко са в стартовия състав. Маркъс Рашфорд изглежда сякаш има гарантирано титулярно място за години напред, тъй като изигра наистина впечатляващ сезон 2022/23 г. От него обаче няма и помен през есента. Англичанинът има едва 1 гол в 15 мача във всички турнири и определено има нужда да седне на скамейката, за да "избистри" ума си. Още едно доказателство, че нападателят се нуждае от почивка е именно визитата на Копенхаген, в която си изкара глупав червен картон, за да се осъществи по-късно обратът на датчаните.

Каземиро е друг подходящ пример. На бразилеца видимо му липсва скорост. Въпреки това, той не спираше да получава шанс след шанс, докато контузия не го извади от строя през октомври. Антони, който акостира на "Олд Трафорд" с огромни очаквания, които не оправдава и грам, също изглеждаше като непоклатим титуляр, докато не се замеси в скандал за посегателство.

Тен Хаг трябва да покаже на играчите си, че те трябва да се борят и винаги да бъдат на максимума от възможностите си, за да носят фланелката на английския колос.

2. Без повече експерименти

Тен Хаг на няколко пъти озадачава фенове и специалисти с нестандартните си решения за позициите на определени играчи. Капитанът и един от най-добрите полузащитници и плеймейкъри в света - Бруно Фернандеш, често бива използван на десния фланг.

Централният защитник Виктор Линдельоф от време на време се появява на левия бек, докато Серхио Регилон, който е идеален за тази позиция, удобно стои на скемайката. Кристиан Ериксен в средата и Мейсън Маунт зад нападателя също не дадоха резултат.

Изглежда сякаш Тен Хаг не съумява да види най-добрите страни на своите възпитаници, което за специалист от неговия ранг би било недопустимо.

1. Съблекалнята

През последната година, две, скандалите са неизменна част от ежедневието на "Олд Трафорд". Феновете от дълго време желаят силно оставката на ръководството и кардинални промени по високите етажи. Организираха се огромни протести по този повод.

Същевременно легендата - Кристиано Роналдо, на когото отборът разчиташе изключително много, влезе в сериозни пререкания с Тен Хаг. Двамата си размениха сериозни реплики, а португалецът напусна гневен клуба през миналата есен. 

Една от големите надежди на тима - Мейсън Грийнууд, се замеси в скандал със сексуално посегателство и отсъстваше от състава в продължение на над година, след което бе и преотстъпен.

Дългогодишният страж Давид де Хеа така и не получи подходяща оферта за нов договор и си тръгна като свободен агент, оставяйки сериозна дупка в така важния пост.

Хари Магуайър ежедневно бива "заливан" от критики, а капитанската му лента бе отнета. Джейдън Санчо също се скара с Тен Хаг след твърдения от страна на мениджъра, че не се влага в тренировки. Англичанинът бе изваден от редиците на нидерландеца и най-вероятно ще си тръгне през зимата.

Обвинения и дело срещу себе си получи и Антони, който и без това не успява да се докаже като подходящ за Юнайтед. Малцина са тези, които се сещат, че в отбора все още е Дони ван де Беек. Какво изобщо прави той там? 

Треньорът и футболистите на Манчестър Юнайтед носят на плещите си твърде много излишно напрежение, което не помага с нищо. Ако Тен Хаг желае да постигне нещо на "Олд Трафорд", то неговите и мислите на неговите възпитаници трябва да са съсредоточен изцяло върху събитията на терена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички