30 години по-късно трагедията на "Хейзъл" все още не е забравена


30 години по-късно трагедията на "Хейзъл" все още не е забравена

6911 0

Точно преди 30 години 39 фенове, които чакаха началото на финала на КЕШ, загинаха в ужасяваща трагедия на стадион "Хейзъл" в Брюксел. 32-ма италианци, четирима белгийци, двама французи и един северноирландец отидоха да гледат двубоя между Ювентус и Ливърпул и повече не се върнаха у дома. Тази трагедия е описвана като "най-мрачният ден в историята на УЕФА".

Причините за жестокия инцидент са остарялото съоръжение, което през 1985 г. е на 55 години, и английското хулиганство. Когато стадионът е бил ясен, от Ливърпул са оспорвали това решение на УЕФА, именно защото са смятали, че е неподходящо за финала. От централата обаче откaзват да променят решението си и заявяват, че "Хейзъл" е преминал проверка и няма никакви проблеми да посрещне финала.

Дни преди самия мач се появяват проблеми с организацията - билетите са продавани безконтролно и в един от секторите има фенове и от двата лагера. А привърженици на италианския тим успяват да се сдобият с пропуски за сектора, който е в непосредствена близост до агитката на "мърсисайдци". Метална ограда разделя двете агитки.

Напрежението започва да се покачва още преди началото на двубоя. А след първия съдийски сигнал английските фенове атакуват с камъни привържениците на противниковия отбор. Част от хората в агитката на Ливърпул започwат да се катерят по разделителната ограда. Италианците са изплашени и се опитват да избягат. Някои успяват, но стената не издържа нa тежестта и се срива. От натиска умират 39 души, около 600 са ранени.

Останалите привърженици на Юве разбират за станалото и се опитват да нахлуят в сектора с привърженици на Ливърпул. Полицията обаче успява да ги спре.

Двубоят все пак започва. "Бианконерите" побеждават "червените" с гол от дузпа. Нарушението е извън наказателното поле, но съдията посочва бялата точка. Жест към Ювентус заради страх от реакцията на италиaнските фенове след трагедията с техните сънародници или просто грешка на рефера под натиска на напрежението се спори и до днес.

След трагедията УЕФА налага забрана за участието на тимове от Англия във всички турнири за 5 години и 6 за Ливърпул. Реакция, която дава началото на битката с английските хулигани, която днес изглежда е спечелена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички