16 години от един от най-големите обрати в Шампионска лига (ВИДЕО)


16 години от един от най-големите обрати в Шампионска лига (ВИДЕО)

3673 0

На този ден преди 16 години се изигра финалът в Шампионска лига между Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен, който ще остане в историята с един от най-паметните обрати, които феновете на футбола ще помнят, и то само за 3 минути.

Както всички помните на легендарния "Камп Ноу" "червените дяволи" спечелиха триумфално с 2:1, но преди двубоя, а и в самото му начало, нещата не стояха добре за сър Алекс Фъргюсън и компания.

Пол Скоулс и Рой Кийн - лидерите на халфовата линия на английския тим, бяха наказани за двубоя и нямаше как да вземат участие. Още в 6' на срещата пък баварците поведоха, след като Марио Баслер се разписа от пряк свободен удар.

През първата част "червените дяволи" доминираха изцяло в контрола на топката, но Карстен Янкер, Баслер и Циклер едва не изненадаха Шмайхел с втори гол, докато единствено Коул на два пъти и Гигс застрашиха по-сериозно вратата на Оливър Кан.

Второто полувреме отново почна по-обнадеждаващо за германския колос, като Шмайхел се отчете с вдъхновяващо спасяване още в първата минута след удар на Янкер.

Момчетата на Сър Алекс заиграха по-офанзивно, а на терена се появи и Теди Шерингам. Повечето шансове обаче бяха за Байерн, а Шмайхел поддържаше интригата с поредица от виртуозни спасявания срещу Балсер, Шол и Ефенберг. Дори при единия случай гредата помогна на датския вратар - все още 0:1 преди заключителните минути.

10 минути преди края на терена се появи Оле Гунар Солскяер, който веднага пробва рефлекса на Кан с удар с глава - най-доброто положение до момента за Юнайтед. На отсрещната врата пък Янкер пропусна да реши мача, след като топката срещна гредата след задна ножица на нападателя.

Навлизайки все по-дълбоко в последните минути Кан спаси два страхотни удара на резервите на Юнайтед и изглеждаше така, че Байерн ще успее да удържи аванса си - 3 минути продължение.

Още в началните секунди на добавените 180 секунди Дейвид Бекъм центрира от корнер и настъпи паника в отбраната. Петър Шмайхел се размина с топката, която в крайна сметка остана в краката на Фрингс. Той обаче изчисти слабо и от границата на наказателното поле Дуайт Йорк я насочи към вратата, а Шерингам от 2 метра я вкара със зверски шут - 1:1 и играчите на Отмар Хицфелд не вярваха на очите си.

Само 30 секунди след подновяването на играта се стигна до нов корнер. Щатният изпълнител Бекъм, играещ като централен полузащитник в този ден, центрира отлично за Шерингам. Английският национал свали към далечната греда, където Солскяр беше непокрит и от метър насочи коженото кълбо неспасяемо във вратата - 2:1 в 92:17!

Пиер Лиуджи Колина едва-едва поднови играта след бурната "червена" радост, като играчите на Байерн буквално не можеха да станат, за да довършат мача, невярвайки на това, което се случи в рамките на 2 минути - най-епичният обрат в редовното време на финал от Шампионска лига.

Така "червените дяволи" влизат в историята с уникален златен требъл, направил отбора от 1999 година един от най-великите (ако не и най-великия) в историята на най-титулувания английски клуб.

РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА

ПОСЛЕДНИТЕ 3 МИНУТИ

ФИНАЛНИТЕ МИНУТИ ОТ КАМЕРА КРАЙ ТЪЧЛИНИЯТА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички