Заплаха за следващия сезон за Реал Мадрид в Шампионска лига поради куриозна причина


Заплаха за следващия сезон за Реал Мадрид в Шампионска лига поради куриозна причина
Снимка: Getty Images/Guliver

2061 0

Испанският шампион Реал Мадрид е изправен пред невиждан за клуба до този момент казус, който може да се окаже със сериозни последствия. Селекционерът на Испания Луис Енрике избра 11-ка за мача на Испания срещу Грузия през миналата седмица, в която нямаше нито един играч на Реал - прецедент от 5 години и половина насам.

Към момента "кралския клуб" има 4-ма испанци в първия отбор, чието бъдеще не е ясно - капитанът Серхио Рамос, Лукас Васкес, Иско и Мариано. Ако всички те напуснат, в тима ще останат само още толкова състезатели от този произход - Даниел Карвахал, Марко Асенсио, Начо и Алваро Одриосола.

Това пък би довело до ситуация, в която ще е много трудно за клуба да покрие квотата от задължителни 8 играчи, които да са от страната, в която се състезава клуба. От сезон 2008/09 клубовете в Шампионска лига и Лига Европа трябва да имат поне по 8 футболисти от своята държава в групата на отбора, която се състои от общо 25 играчи.

От привличането на Брахим Диас от Малага през януари 2019 година, Реал подписа с още 8 играчи, но всички те бяха чужденци - Еден Азар, Лука Йович, Ферлан Менди, Едер Милитао, Родриго, Рейниер, Таке Кубо и Алфонсо Ареола. Всички те струваха общо 330 милиона евро.

"Кралския клуб" има трима испанци, които към момента са под наем зад граница. Дани Себайос в Арсенал, Брахим в Милан и Борха Майорал в Рома. Последният е под наем при "вълците" за две години и почти изтече половината от този период. Още двама играчи имат опция за откупуване - Серхио Регилион от Тотнъм за 40 милиона евро, както и Ашраф Хакими от Интер, за когото от Реал могат да отказват оферти на други тимове.

Колкото до ограниченията от УЕФА в Шампионска лига, играчи, които са играли постоянно за 3 години между 15-ия и 21-ия си рожден ден, могат да се впишат към гореспоменатата квота за 8 родни футболисти. В това отношение Реал може да разчита на трима - Рафаел Варан (Франция), Федерико Валверде (Уругвай) и Винисиус Жуниор (Бразилия) - всички те са роден извън Испания, но са почнали в клуба в сезона на 18-ия им рожден ден. Мартин Йодегор не влиза в това число, защото игра под наем в Нидерландия.

А решението на УЕФА е продиктувано от идеята да се защитава и промотира присъствието на играчи от същата родина на отборите. За отсъствието на всеки играч, с който се намаля необходимият брой от 8 местни, УЕФА наказва с намаляне на общата група. Тоест, ако даден отбор се яви със 7 футболисти от своята страна, то тогава позволената група за тима ще е от 24, а не от 25 състезатели.

Реал се изправя пред възможността да има едва 20% испанци в първия отбор (5 от 25 играчи). Все пак, трябва да се отбележи, че Зинедин Зидан винаги може да повика футболист от втория отбор, с който да запълни квотата от 8 местни футболисти.

Междувременно стана ясно, че ПСЖ иска иска да вземе Винисиус Жуниор от Реал Мадрид.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички