Внимание, Байерн! "Писхуан" диша, а мечтите на Севиля нямат лимит


Внимание, Байерн! "Писхуан" диша, а мечтите на Севиля нямат лимит
Снимка: Getty Images/Guliver

1409 0

Мнозинството смята сблъсъка между Севиля и Байерн от 1/4-финалите в Шампионска лига за предрешен. Не така обаче вижда нещата 72-годишният треньор на "баварците"Юп Хайнкес.

Историята говори красноречиво - андалусийците нямат загуба у дома от германски съперник (7 победи и 4 равенства), докато "баварците" имат 5 поредни поражения на испанска земя. "Санчес Писхуан" е истинска крепост и Севиля не е губил на своя земя в турнира. Само преди няколко дни пък Барселона се препъна в Андалусия, така че Байерн трябва да внимава, защото мечтите на домакините нямат лимит.

Севиля едва за втори път в историята си стига до последните 8 в Шампионска лига, първият е преди 60 години. В същото време Байерн за седми пореден път достига до четвъртфиналите в Шампионска лига и общо 29-и - единствено Реал Мадрид е участвал в повече - 35. Мюнхенският колос никога не е играл официален мач със Севиля, но през последните 4 сезона в турнира беше елиминиран от испански отбори - два пъти от Реал и по веднъж от Барселона и Атлетико.

Двата отбора може и да не са се срещали официално, но имат един приятелски мач, който завинаги ще остане в историята на футбола. Причината е, че тогава Диего Марадона се завръща в Испания. Датата е 28 септември, годината - 1992-ра. Около "Санчес Писхуан" е истински медиен цирк, а почти никой не обръща внимание на германския колос. Най-известният футболист в света по онова време се завръща на терена след 15-месечна забрана за употреба на кокаин, което сложи край на любовната му връзка с Наполи. Извън форма и без истински футбол за повече от година, Дон Диего е най-добрият на терена и разкъсва защитата на Байерн с въображението си - Севиля печели с 3:1.

Сега, 26 години по-късно, въпросът е кой ще влезе в обувките на легендарния аржентинец? Отговорът може да бъде само един - Уисам бен Йедер. Макар и да е често пренебрегван от Винченцо Монтела, французинът е вторият най-добър реализатор в турнира с 8 попадения. Роденият преди 27 години в Сарсел, Франция, нападател пренаписа историята на тима, след като вкара и двата гола за успеха с 2:1 на "Олд Трафорд".

Другият сериозен коз за Севиля е "Санчес Писхуан", който е известен като "другата Ла Бомбонера". Място, на което феновете имат почти същата главна роля, както играчите на терена. Андалусийци нямат загуба на своя земя през този сезон в Шампионска лига, а в последните си 10 домакинства инкасираха едва 1 поражение.

"С тяхна помощ можем да преодолеем всеки съперник, включително и Байерн", каза германският халф на Севиля Йоханес Гайс пред "Билд".

Малко преди началото на всеки двубой 40 хиляди зрители пеят 100-годишния химн на клуба. За тях това е ключов момент преди мач, за да могат да предизвикат правилните емоции за предстоящите горещи 90 минути. И почти винаги това дава резултат. Отборът във всяко домакинство е в синхрон със своите фенове, които са безстрашни, нахални и изпълнени с енергия. Дори великата Барселона изпадна в нокдаун през уикенда, когато губеше с 0:2 на "Писхуан". Е, до 88-ата минута, когато на сцената се появи гениалният Лео Меси.

Но едно е сигурно - след визитата в Истанбул Байерн е преживял почти всичко, което предлага европейският футбол...

Автор: "Тема Спорт"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички