Вместо Левандовски: Трите коза на Ханзи Флик срещу ПСЖ


Вместо Левандовски: Трите коза на Ханзи Флик срещу ПСЖ
Снимка: Getty Images/Guliver

2156 0

Контузията на Роберт Левандовски остави пред треньора на Байерн Мюнхен Ханзи Флик голяма въпросителна. Полската голова машина е в основата на успехите на баварците през последните години и липсата му на терена винаги се усеща. Припомняйки си финала в Шампионска лига от изминалия сезон, сблъсъкът с ПСЖ вещае да бъде изключително тежък. Килиан Мбапе и компания със сигурност ще искат да си върнат тъпкано за изпуснатата златна възможност, а липсата на Левандовски е шанс везните да се наклонят в полза на момчетата на Маурисио Почетино.

В такава извънредна за Байерн обстановка Флик е принуден да търси алтернатива. Пределно ясно е, че това ще създаде известен дискомфорт за европейския клубен шампион, но възможности пред наставника не липсват. Най-очевиден избор изглежда в сряда като централен нападател да започне Томас Мюлер. 31-годишният Мюлер е кален в битките в Шампионска лига и когато играта на баварците не потръгне е способен като че ли от нищото да промени цялото настроение с важен гол. Позицията на върха на атаката не е никак некомфортна за Мюлер, като за 46 срещи, в които е играл централен нападател, юношата на Байерн има 20 гола и 14 асистенции.

Не бива да забравяме, че съвсем младият Мюлер беше налаган от Луис ван Гаал именно като нападател преди повече от десетилетие и чак при смяната на игровата схема зае позицията на атакуващ полузащитник. При това Байерн няма да рискува да загуби от класата си в средата на терена, включвайки Джамал Мусиала. 18-годишният играч показа, че има много хляб в него, след като на такава крехка възраст вече записа 2 мача за мъжкия национален отбор на Германия.

Опция номер две изглежда чисто позиционната смяна и залога на Ерик Максим Чупо-Мотинг. Факт е, че камерунецът често оставя съмнения дали има нужните качества, за да бъде титуляр в европейски гранд, като за 510 минути в Бундеслигата има само един вкаран гол. Въпреки това той се разписа на два пъти в Шампионска лига, което дава нужното самочувствие.

Не на последно място – нападателят съвсем доскоро игра именно в ПСЖ, така че със сигурност познава силните и слабите места на защитата на парижани. Ограниченият арсенал от качества на Чупо-Мотинг може да бъде компенсиран, ако той поеме ролята, подобна на тази на Оливие Жиру в националния отбор на Франция на Световното първенство преди 3 години. Серж Гнабри и Кингсли Коман нямат притеснения да поемат тежестта на играта върху себе си, а спомагателната роля на Чупо-Мотинг може да отвори достатъчно пространства за двамата.

Третата и може би най-рискована възможност е отказът от централен нападател и използването на фалшива деветка. Флик вече направи подобен експеримент в мача с Купата на Германия срещу Холщайн Кил, когато Серж Гнабри започна на върха на нападението. И въпреки че баварците отпаднаха след изпълние на дузпи, тази ротация не беше провалена, тъй като Гнабри откри резултата само след 14 минути игра.

Подобно решение срещу добре подготвен отбор като ПСЖ може да провали доста от атаките на Байерн, но може и да донесе изненада за тима на Маурисио Почетино. Преместването на Гнабри като централен нападател почти сигурно ще означава включването на Лирой Сане от първите минути. Наличието на трима флангови играчи със сигурност означава повече скорост, както и възможност за бърза смяна на местата, чиято цел е да предизвика смут в редиците на парижани.

Каквото и да избере Ханзи Флик, едно е сигурно - сега е моментът треньорът да покаже тактическа гъвкавост при непредвидени обстоятелства, както и наличието на план Б, който да влезе в употреба и да не ощети представянето на европейския клубен шампион.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички