УЕФА удари Русия - отне им финала в Шампионска лига!


УЕФА удари Русия - отне им финала в Шампионска лига!
Снимка: Getty Images

2503 0

Европейската футболна централа УЕФА взе решение да отнеме от Русия финала на Шампионска лига. Битката за трофея на 28 май трябваше да се проведе на стадион "Крестовски" в Санкт Петербург, но заради войната в Украйна УЕФА отне домакинството на Русия.

Така финалът на Шампионска лига ще се изиграе на националния стадион на Франция - "Стад дьо Франс". Това е първи финал на Шампионска лига, който ще се състои във Франция от 2006-а насам. Решението бе взето след извънредно заседание на УЕФА, където бе решено и руски и украински отбори, участващи в турнири под егидата на УЕФА, да играят домакинските си мачове на неутрални стадиони.

"Изпълнителният комитет на УЕФА проведе днес извънредно заседание след тежката ескалация на ситуацията със сигурността в Европа. Изпълнителният комитет на УЕФА реши да премести финала на Шампионска лига от Санкт Петербург на Стад дьо Франс", се казва в съобщение на УЕФА.

"УЕФА иска да изрази своята благодарност и признателност към президента на Франция Еманюел Макрон за неговата лична подкрепа и ангажимента най-престижната игра на европейския клубен футбол да бъде преместена във Франция във време на несравнима криза. Заедно с френското правителство УЕФА ще подкрепи изцяло усилията на множество заинтересовани страни за осигуряване на спасителни действия на футболисти и техните семейства в Украйна, които са изправени пред тежки човешки страдания, разрушения и разселване.

На днешното заседание Изпълнителният комитет на УЕФА реши също, че руските и украинските клубове и национални отбори, участващи в състезания на УЕФА, ще трябва да играят домакинските си мачове на неутрални места до второ нареждане.

Освен това Изпълнителният комитет на УЕФА реши да остане в готовност за свикване на допълнителни извънредни заседания, на редовна база, където е необходимо, за преоценка на правната и фактическата ситуация, докато се развива, и приемане на допълнителни решения, ако е необходимо", завършва съобщението на УЕФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички