УЕФА приема новия формат на Шампионска лига въпреки протестите


УЕФА приема новия формат на Шампионска лига въпреки протестите
Снимка: Getty Images/Guliver

1312 0

УЕФА е напът да приеме новия формат на Шампионска лига утре, въпреки протестите от страна на клубове от Висшата лига и други първенства в Европа. Дори тези, които са се противопоставили само частично на реформите като например да се дадат две места на топ отбори за исторически достижения са притърпели поражение и се очаква бордът на директорите на УЕФА да приема промените.

Така в групите ще участват 36 отбора вместо 32 и ще се играят 10 мача в груповата фаза. Освен това ще се въведе така наречената "швейцарска система", която ще изправи отборите срещу най-близкия в класирането съперник след всеки кръг. Планирано е новата групова фаза в турнира да се приложи за първи път през сезон 2024/25.

Привърженици осъдиха новия модел, като според тях той дава прекалено голямо предимство на топ отборите. В свое заявление Европейската фенска асоциация заяви, че "швейцарската система" единствено има за цел да "концентрира още повече власт и богатство в дузина елитни клубове от 5 или 6 нации", заявявайки, че реформите са абсурдни.

А какви дербита ни очакват през април, разберете от този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички