Тотнъм с "троен скок" към 1/4-финалите след фурия от голове срещу Борусия


Тотнъм с "троен скок" към 1/4-финалите след фурия от голове срещу Борусия
Снимка: Getty Images/Guliver

4910 0

Отборът на Тотнъм направи сериозна крачка към 1/4-финалите на Шампионска лига след убедителна победа с 3:0 срещу Борусия Дортмунд. Двубоят бе първи между двата отбора в елиминационната фаза на турнира, като бе изигран на митичния "Уембли".

Първото полувреме премина при равностойна игра и няколко добри положения за гол и пред двете врати. През втората част обаче "шпорите" бяха далеч по-мобилизирани и успяха да си осигурят комфортна преднина преди реванша с три безответни гола.

Пръв за домакините се разписа Хюн-мин Сон след чудесно центриране на Ян Вертонген от десния фланг още в самото начало на полувремето. В следващите минути играта се успокои, а Борусия така и не притисна своя съперник, за да потърси изравнителен гол.

Така настъпиха заключителните десет минути от двубоя, които се оказаха пагубни за гостите от Германия. Асистентът при първия гол - Вертонген, отново се оказа в светлината на прожекторите, но този път разписвайки името си сред голмайсторите. Голът дойде отново след центриране от фланга, а подаването бе дело на Серж Орие.

Минути по-късно в игра се появи и Фернандо Йоренте, а тактическият ход на Маурисио Почетино веднага му донесе резултат. Високият испански нападател се възползва от чудесно подаване на Кристиан Ериксен от корнер, за да оформи крайното 3:0.

Първо полувреме

Двубоят започна с по-високо притежание на топката от страна на гостите, но Тотнъм от своя страна веднага упражни дълбока преса в противниковата половина. Първото добро положение (7') в мача бе именно за "шпорите". След борба за втора топка кълбото се оказа в краката на Лукас Моура, който отправи тежък удар по посока на вратата, но изстрелът премина на близко разстояние от страничния стълб.

В 12' главният арбитър Антонио Матеу Лаос въобще не се замисли и показа първия жълт картон в мача, а той бе за футболист на Тотнъм - Серж Орие. Играчът на "шпорите" бе официално предупреден заради задържане на противников играч, придърпвайки го за екипа.

Три минути по-късно дойде и първата добра възможност пред гостите от Дортмунд. Грешка в отбраната на "белите" позволи на Кристиан Пулишич да се измъкне сам срещу вратаря, но неговият удар бе отразен по отличен начин от стража на домакините Юго Лорис. 

Минута по-късно Джейдън Санчо се отличи с чудесно включване по десния фланг на атаката на Борусия, където създаде сериозни главоболия на Серж Орие. Санчо го преодоля с отлична техника, а след това пусна пас по земя в наказателното поле, който обаче не стигна до крайната си цел.

В 20' гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар. Статичното положение не бе използвано по най-добрия начин, но "шпорите" сбъркаха при изнасянето на топката, след което последва точен удар на Аксел Витсел, спасен без затруднения от Лорис.

В 35' Томас Дилейни от тима на гостите отправи опасен точен удар извън наказателното поле, а топката тупна неприятно точно преди да достигне до Юго Лорис. Френският страж все пак се справи, отразявайки удара встрани.

Секунди преди края на полувремето гостите от Дортмунд получиха страхотен шанс да открият резултата. След изпълнение на ъглов удар Дан-Аксел Загаду нанесе опасен удар към вратата на Лорис, но вратаря на Тотнъм се отличи с невероятно спасяване, за да запази резултата равен на почивката - 0:0.

Второ полувреме

Втората част започна без промени в съставите на двата отбора, на с ударно начало за домакините, които откриха резултата след минута игра. "Жълто-черните" изгубиха топката в близост до наказателното поле, а тя се озова в краката на Ян Вертонген. Бранителят центрира по великолепен начин за Хюн-мин Сон, който нанесе неспасяем удар от близко разстояние - 1:0.

В 52' голмайсторът за "шпорите" бе фаулиран в близост до наказателното поле, а Томас Дилейни от състава на гостите получи жълт картон. Пряк свободният удар бе изпълнен от Кристиан Ериксен, но изстрелът се оказа право в стената на Борусия и не създаде опасност за Бюрки.

Осем минути по-късно "белите" можеха да достигнат и до втори гол, след като Кристиан Ериксен се оказа сам на фланга, а при последвалото центриране Загаду трябваше да чисти, а топката за малко не попадна във вратата на Борусия. Последва корнер, при който Тоби Алдервейрелд нанесе опасен удар с глава, който бе спасен от Бюрки.

Тотнъм постепенно успя да успокои играта след гола, като приведе мача под свой контрол. Последваха минути без особено опасни положения, но въпреки това повечето атаки бяха на сметката на домакините - противно на очакванията и резултата.

В 75' домакините изпълниха два последователни корнера, като и двата завършиха с удари на Лукас Моура. Първият шут на бразилеца бе с изключителна сила, а мощта бе усетена от Томас Дилейни, който постави тялото си на пътя на топката. При втория си удар Моура не уцели нито противников играч, нито очертанията на вратата.

Шест минути преди изтичането на редовното време домакините успяха да вкарат и второ попадения. Серж Орие се освободи на десния фланг и осигури чудесно центриране за останалия непокрит в наказателното поле Ян Вертонген, който бе безпогрешен при удара си от въздух - 2:0. Вертонген се превърна в герой за своя отбор, след като асистира за първото попадение, а сега отбеляза и първото си попадение за сезона в Шампионска лига.

В 86' "белите" стигнаха и до класически резултат, благодарение на влезлия като резерва Фернандо Йоренте. Тотнъм получи право да изпълни корнер, а Кристиан Ериксен успя да пласира топката на главата на Йоренте, а за испанеца остана единствено да отклони кълбото по посока на вратата - 3:0.

В добавеното време на мача Рафаел Герейро за тима на Борусия отправи опасен фалцов удар, който премина извън очертанията на вратата и не създаде трудности за Юго Лорис. Така отборът на Дортмунд не успя да достигне до гол на чужд терен и ще се надява на чудо при реванша на "Сигнал Идуна Парк".

Преди мача

Тотнъм и Борусия имат четири двубоя един срещу друг. През март 2016 година вестфалци елиминираха лондончаните на 1/8-финалите в Лига Европа след два успеха с обща голова разлика 5:1, но през есента на 2017 година "шпорите" си върнаха с две победи в груповата фаза на Шампионска лига. Тотнъм никога досега не е достигал до 1/4-финалите в Шампионска лига, а освен това не е постигал победа като домакин в елиминационната фаза.

Играчите на домакините Ерик Дайър и Ерик Ламела се завърнаха в тренировъчния процес на отбора във вторник, въпреки че не бяха на линия за последния мач срещу Лестър. Дани Роуз също е под въпрос, заради контузия. Нападателят Хари Кейн и халфовете Деле Али и Бен Дейвис остават извън групата. Немският тим няма да може да разчита на Марко Ройс, Пако Алкасер, Юлиан Вайгл и Мануел Аканджи, а под въпрос са Леонардо Балердини и Лукас Пишчек.

СЪСТАВИ

Tottenham: Lloris; Trippier, Sánchez, Alderweireld, Vertonghen; Winks, Sissoko, Eriksen; Lucas, Son, Lamela
Dortmund: Bürki; Hakimi, Toprak, Diallo, Schmelzer; Witsel, Delaney; Sancho, Philipp, Guerreiro; Götze

Тотнъм: Лорис, Фойт, Санчес, Алдервейрелд, Вертонген, Орие, Уинкс, Сисоко, Ериксен, Лукас, Сон

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хакими, Топрак, Диало, Загаду, Витсел, Дилейни, Санчо, Филип, Дауд, Гьотце

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички