Аякс се бори много, но Реал си тръгна със сладка преднина от Амстердам


Аякс се бори много, но Реал си тръгна със сладка преднина от Амстердам
Снимка: Getty Images/Gulliver

5347 0

Реал Мадрид победи Аякс с 2:1 като гост в първия 1/8-финален сблъсък в Шампионска лига. Двата отбора изиграха много вълнуващ двубой, като дори имаше части от него, в които домакините доминираха на терена и показаха великолепна игра. Двубоят се превърна в исторически, след като за първи път бе използван ВАР, който отмени гол на Аякс през първата част.

Карим Бензема успя да открие резултата в 60', а Циех изравни в 75'. В 87' влезлият като резерва Маркос Алонсо върна преднината на Реал. Днешният двубой обаче бе доказателство, че в реванша няма да бъде никак лесно за мадридчани. Те ще са и без своя капитан Серхио Рамос, който е аут заради натрупани картони.

Домакините започнаха много мотивирано срещата и опитаха да упражнят преса от самото начало. Реал започна леко колебливо, допускайки неточности, но все пак в началните минути не се стигна до опасно положение. В 7' "белия балет" организира контраатака, която започна от Винисиус. Бразилецът подаде в средата към Модрич, който продължи отляво към Бейл, чийто удар обаче не бе никак добър и право в ръцете на вратаря. Две минути след това домакините създадоха страхотен шанс пред себе си. Нусар Мазрауи намери пространство в наказателното поле, след като пое късо подаване, но ударът прелетя твърде встрани от лявата греда.

В 14' Винисуис бе близо до откриването на резултата с мощен шут от наказателното поле, но Онана направи страхотно спасяване, за да откаже бразилеца. Постепенно пресата на Аякс малко намаля и играта се пренесе в центъра на терена. В 24' след грешка на Регилон, като по чудо, не бе откри резултатът. Тадич напредна в наказателното поле и стреля, но топката нацели гредата. 4 минути след това Винисиус направи обещаващ пробив отляво, но центрирането му не бе добро и бе пресечено от домакините.

Постепенно Аякс отново започна да атакува вратата на Куртоа. В 36' Зиеч се озова сам срещу Куртоа, като стреля с левия крак по земя, но стражът на Раел изби с крак топката. Минута след това за първи път в Шампионска лига се стигна и до намесата на ВАР, за да отмени гол на Аякс заради засада. Домакините се възползваха от нелепа грешка на Куртоа, който изпусна топката в наказателното поле.Талифико стреля с глава, но играч на Аякс бе в активна позиция и попречи на вратаря да играе с топката. Първоначално голът бе зачетен, но след консултация с ВАР реферът отмени попадението.

Първата опасна ситуация през втората част бе за гостите. Лука Модрич подаде с пета по десния фланг към Карвахал, който се втурна в наказателното поле. Там подаде на Бензема, чийто удар бе спасен. В ответната атака Давид Нерес получи страхотен пас и се измъкна. Нападателят излезе сам срещу Куртоа, но отправи лош удар с десния крак, който Куртоа изби в корнер.

В 60' "белия балет" откри резултата. Винисиус имаше ключова роля при гола, като проби от фланга към наказателното поле и успя да комбинира с Бензема. Французинът пое с едно докосване и с мощен шут по диагонала отбеляза, затвърждавайки добрата си форма този сезон.

 

И след попадението холандците продължиха да търсят път към вратата на Куртоа. След фаул на Регилон изпълниха пряк свободен удар в 70', но ударът на Зиеч попадна право в ръцете на стража на Реал. В 75' В Таляфико отне на ръба на позволеното от Лукас Васкес, след това подаде отляво и центрира към точката на дузпата. Циех изпревари Регилон и отбеляза за радост на домакинските фенове - 1:1.

В 78' Асенсио опита с изненадващ удар от около 20 метра, а топката премина с метър-два вдясно от десния страничен стълб. Три минути преди края на редовното време влезлият като резерва Маркос Алонсо върна преднината на "белия балет". Отборът на Солари организира блестяща контраатака, като Карвахал даде прекрасен пас към Асенсио, който отбележи за 1:2. В самия край на двубоя Куртоа спаси много коварен удар и макар паднал на земята успя с една ръка да отбие топката. Лошата новина за Реал е, че в реванша ще бъдат без капитана си Серхио Рамос заради натрупани картони.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Аякс: Онана, Нерес, Матайс Де Лихт, Дейли Блинд, Николас Талифико, Ласе Шьоне, Дони ван де Беек, Нусер Марауи, Френки де Йонг, Хаким Зиеч, Душан Тадич

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Серхио Регилон, Серхио Рамос, Начо Фернандес, Тони Кроос, Каземиро, Лука Модрич, Гарет Бейл, Винисиус Жуниор, Карим Бензема

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Реал не започна добре сезона, но постепенно навлезе в много добра форма и то точно преди ключовете сблъсъци в Шампионска лига. "Кралския клуб" победи в последния мач градския съперник Атлетико с 3:1 в Ла Лига и е в серия от 5 поредни успеха в шампионата. В същото време Аякс претърпя поражение в шампионата от Хераклес в петък вечер с 0:1.

Наставникът на мадридчани Сантиаго Солари ще разчита на почти всички свои играчи, като отсъстващи ще бъдат халфовете Иско и Маркос Йоренте. Защитникът на Реал Мадрид Рафаел Варан е под въпрос за предстоящия първи мач заради грип.  В лагера на домакините е Френки Де Йонг, който от лятото ще се присъедини в Барселона, е под въпрос. По-скоро обаче младият играч ще вземе участие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички