Томас Тухел - човекът, който преобрази Челси и го направи шампион на Европа


Томас Тухел - човекът, който преобрази Челси и го направи шампион на Европа
Снимка: Gulliver/GettyImages

5460 0

Когато Томас Тухел пристигна в Челси през месец януари 2021 година, никой не смяташе "сините" за фаворит за трофея в Шампионска лига. По онова време лондончани се бяха класирали вече за елиминационната фаза в турнира, но бяха едва на 9-то място в английската Висша лига.

Тухел имаше трудната задача да помогне на Челси да възвърне своята форма и да го изведе до европейската слава. След отстраняването на Атлетико Мадрид на 1/8-финалите, тимът победи и Порто в следващата фаза, преди да се изправи срещу 13-кратния победител в Шампионска лига - Реал Мадрид. По мнение на много специалисти, "сините" доминираха над състава на Зинедин Зидан и спечелването на трофея впоследствие изобщо не е изненадващо!

Как Тухел промени Челси?

Тухел превърна уязвимата отбрана на Челси в най-добрата защитна линия в цяла Европа - отборът записа 19 "сухи" мрежи от общо 30 мача под ръководството на германеца. Решението на треньора "сините" да играят с трима в защита определено даде резултат!

Бен Чилуел и Рийс Джеймс бяха пратени в по-предни позиции, което позволи на играч като Мейсън Маунт да има малко по-голяма свобода на терена - именно негова бе асистенцията за гола на Кай Хавертц срещу "гражданите".

Може би най-важната промяна, която Тухел внесе на "Стамфорд Бридж" е начинът, по който Челси организира своите контраатаки - футболистите не са задължени да правят едни и същи комбинации, а им е предоставена пълна свобода на "изразяване" на терена. 

Бъдещето пред Томас Тухел?

Треньорът подписа договор до 2022 година, но при всички положения той ще бъде удължен с поне още 365 дена. Твърде вероятно е Роман Абрамович да предостави бюджет на Тухел за нови летни попълнения, с които да се търси постигането на следващата голяма цел - спечелването на титлата в Англия! За последно Челси триумфира във вътрешното първенство през 2017 година и сега тимът ще преследва с всички сили своята СЕДМА титла от Висшата лига...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички