Суперблизките Мбапе и Хакими пратиха ПСЖ на върха в “групата на смъртта” (ВИДЕО)


Суперблизките Мбапе и Хакими пратиха ПСЖ на върха в “групата на смъртта” (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

4217 0

Най-добрите приятели в ПСЖ Килиан Мбапе и Ашраф Хакими се превърнаха в герои за парижани в домакинството на Борусия Дортмунд. “Принцовете” спечелиха дербито на първия ден от груповата фаза на Шампионска лига с 2:0 след попаденията на французина от дузпа (49’) и на мароканеца след страхотни индивидуални действия (58’).

По този начин възпитаниците на Луис Енрике заслужено оглавиха поне временно “групата на смъртта” със своите три точки. По-рано през деня Милан и Нюкасъл дори не успяха да си отбележат попадение (0:0). 

На “Парк де Пренс” заслужено се поздравиха с успех, след като бяха по-убедителния отбор през цялото време. Те смачкаха съперника си през първата част с контрол на топката през 72% от времето и 12 създадени положения срещу само 3 от “жълто-черните”. Най-опасната ситуация обаче дойде в 20-ата минута при опит на Витиня, но топката срещна страничния стълб.

През втората част домакините допълнително вдигнаха оборотите и не след дълго вече имаха преднина и оформиха крайния резултат. След двете попадения гостите взеха инициативата, но най-опасното, до което стигнаха бе гредата на резервата Биное-Битънс в заключителните 15 минути.

В следващия кръг ПСЖ гостува на Нюкасъл, а Дортмунд приема Милан. Двете срещи са насрочени за четвърти октомври.

Първо полувреме

През първия четвърт час домакините логични контролираха топката в по-голяма част от времето (64%), но често двубоят се развиваше в тяхната половина. Така за този скромен период се стигна до две голови положения за всеки отбор. 

Първата лоша новина бе за Терзич, който се наложи в 14' да замени принудително Забицер и да включи Нмека. Причината бе разтежение за австриеца.

ПСЖ се оказа най-близо до откриващото попадение в 20-ата минута. Тогава повратливият Витиня се оказа забравен с топка в крака на стрелкова позиция. Той моментално опита, но кълбото рикошира в левия страничен стълб. 

Video edited on Kapwing

В 40' ВАР имаше своята ключова роля, след като топката срещна ръката на Зюле в наказателното поле. Системата и главният арбитър обаче решиха, че в случая има достатъчно други предпостави, заради които да не бъде отсъждан наказателен удар.

Второ полувреме

Двубоят продължи по-възможно най-лошия начин за гостите, след като топката отново срещна крайника на опитния централен бранител. Така след по-малко от 120 секунди бе отсъден наказателен удар. 

ГОЛ! С изпълнението се нагърби Килиан Мбапе, който уверено стреля в долния ляв ъгъл, за да открие резултата - 1:0!

Video edited on Kapwing

ГОЛ! В 58-ата минута парижани удвоиха преднината си чрез крайния си защитник Хакими. Десният бранител се оказа на стрелкова позиция след пас на Витиня и след залъгващо действие прати топката във вратата на Кобел! 2:0!

Video edited on Kapwing

След още 10' стигна до меле в центъра на терена, породено от нарушение срещу Дембеле. Съдията санкционира Джан с жълт картон поради невъздържаните си действия, а а Шлотербек бе предупреден заради въпросния фал срещу французина. 

В заключителния четвърт час се стигна и до греда на гостите. 19-годишният Биное-Битънс се оказа на стрелкова позиция отляво, но последвалата стрелба прати топката в левия страничен стълб и излезе в аут. 

Стартови състави

ПСЖ: Донарума, Хакими, Шкриниар, Угарте, Маркиньос, Лука Ернандес, Витиня, Заире-Емери, Дембеле, Коло Муани, Мбапе

Борусия Дортмунд: Кобел, Шлотербек, Хумелс, Зюле, Джан, Сабицер, Риерсон, Брандт, Мален, Волф, Адейеми

Преди мача

Възпитаниците на Луис Енрике изглеждаше, че набират сили след ремитата в първите два кръга на Лига 1, но през уикенда изненадващо загубиха домакинството си на Ница (2:3). Това сложи край на победната серия срещу Ланс и Лион. 

Борусия Дортмунд също среща известни перипетии от началото на кампанията, но не е губил двубой. За последно би Фрайбург с драматичен обрат до 4:2 като гост, а преди това имаха две ремита и по победа в Бундеслигата и за Купата на Германия. 

За последно двата тима се срещнаха по време на осминафиналите през 2020 г., когато мачовете вече бяха започнали да се играят пред закрити врата поради пандемията от Коронавирус. Тогава парижани продължиха с общ резултат 3:2. В една група двата тима бяха в Лига Европа през 2010 г. - 1:1 в Дортмунд и 0:0 в реванша. 

Днес проблемите изглеждат по-сериозни в лагера на домакините, които отново не могат да разчитат на осем футболисти - Асенсио, Кимпембе, Льотелие, Мендеш, Мулер и Рико, а Руис и Угарте са под въпрос. За гостите трима отсъстват - Дюранвил, Морей Бауза и Мюние. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички