Наполи неутрализира Барселона в Шампионска лига и остави всичко за реванша на "Камп Ноу"


Наполи неутрализира Барселона в Шампионска лига и остави всичко за реванша на "Камп Ноу"
Снимка: Getty Images/Guliver

68617 0

Отборът на Наполи изигра отличен мач срещу Барселона на "Сан Паоло" и дори може да съжалява, че стигна единствено до равенство 1:1 в първия мач от 1/8-финалите на Шампионска лига. Домакините успяха да неутрализират именития си съперник, но с единствения си точен удар в срещата каталунците успяха да си тръгнат от Неапол с гол на чужд терен.

Барселона упражни сериозно предимство по отношение на контрола на топката, но това с нищо не представляваше проблем за хората на Дженаро Гатузо, които изглеждаха далеч по-опасни от своя съперник. След половин час игра Дрис Мертенс успя да изведе "малките магаренца" напред в резултата с красив удар от границата на наказателното поле, а на полувремето "блаугранас" се прибраха без нито един точен удар.

През втората част точният удар за Барса дойде по възможно най-точния начин. Антоан Гризман успя да изравни след асистенция на Нелсон Семедо. Малко преди това Серхио Бускетс извърши грубо нарушение срещу Мертенс, което доведе до контузия на нападателя и жълт картон за халфа. Това означава, че Бускетс ще пропусне реванша на "Камп Ноу" поради натрупване на картони.

До края Барселона продължи да контролира топката, а Наполи да създава опасни положения пред вратата на Тер Щеген, който на няколко пъти спаси отбора си от втори гол. В самия край на срещата Артуро Видал си изкара два последователни жълти картона, след като първо извърши грубо нарушение, а след това влезе в конфронтация с Марио Руи.

В последните 2-3 минути от срещата Жерар Пике стъпи накриво, а Кике Сетиен бе принуден да го замени с Клеман Ленгле. Реваншът на "Камп Ноу" ще се състои на 18 март.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първите минути на срещата преминаха без сериозни заплахи пред двете врати, като и двата отбора опипваха почвата и слабостите на своя съперник. Барселона очаквано задържаше топката в голяма част от времето, но пък Наполи показа, че може да бъде опасен при бързи контраатаки, когато отбраната на каталунците не е подредена.

Домакините продължиха да играят дисциплинирано в отбрана и дочакаха своя момент на контраатака. В 30-ата минута Наполи успя да открадне топката при опит на Барса да изнесе топката и последва мълниеносна атака, подхваната от Жиелински. Последва подаване, успоредно на границата на наказателното поле, което стигна до Дрис Мертенс, а той успя да матира Тер Щеген с красив удар в горния ъгъл - 1:0.

В 43-ата минута Наполи можеше да стигне и до втори гол във вратата на Барселона. Лоренцо Инсиние успя да предостави великолепен пас в наказателното поле, но от чиста позиция Константинос Манолас не успя да намери целта. "Блаугранас" пък се прибра на почивката без нито един точен удар към вратата на италианския тим.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началото на полувремето Серхио Бускетс извърши грубо нарушение срещу голмайстора Дрис Мертенс, а съдията му показа жълт картон. Това означава, че опорният халф ще пропусне реванша на "Камп Ноу" поради натрупани картони. Малко по-късно Мертенс напусна терена заради получения удар, а на негово място се появи Аркадиуш Милик.

В 57-ата минута Барселона стигна до изравнителен гол. Лоренцо Инсиние изгуби топката и падна на земята, претендирайки че е фаулиран, но съдията остави играта да продължи. Последва извеждащ пас към Нелсон Семедо, който се измъкна зад отбраната на домакините. Последва пас към Антоан Гризман, за когото не представлява проблем да прати кълбото в мрежата - 1:1.

Шест минути по-късно Наполи пропиля страхотен шанс да си върне преднината в мача. Хосе Кайехон получи извеждащо подаване в наказателното поле, което го остави лице в лице с Тер Щеген. Бившият играч на Реал Мадрид пробва удар покрай стража, но германецът успя да спаси изстрела и да запази равенството. Минута по-рано и Лоренцо Инсиние имаше добра ситуация за гол, но не се възползва.

В 76-ата минута Лионел Меси изпълни корнер от лявата страна, центрирайки във вратарското поле. Там Самуел Юмтити се извиси над всички, за да осъществи контакт с топката, но ударът му премина над напречния стълб. Две минути преди изтичането на редовното време Барса остана с човек по-малко на терена, след като Артуро Видал си изкара два последователни картона - един за нарушение и един за спречкване с Марио Руи. В продължението на мача пък Жерар Пике стъпи накриво и бе заменен от Клеман Ленгле.

Преди срещата:

Наполи успя да преодолее груповата фаза без да допусне поражене. Тогава все още под ръководството на Карло Анчелоти „Партенопей“ завършиха на второ място след Ливърпул след 3 победи и 3 равенства, оставяйки след себе си Ред Бул Залцбург и Генк. Италианският тим се стабилизира в последно време под ръководството на Дженаро Гатузо и успя да спечели 4 от последните си 5 срещи в първенството.
Кике Сетиен ще направи дебюта си в Шампионска лига като наставник на Барселона. Каталунците също преодоляха груповата фаза без загуба, класирайки се на първо място в група G пред тимовете на Борусия Дортмунд, Интер и Славия Прага. Барселона вече гостува веднъж в Италия през този сезон, като спечели на терена на Интер с 2:1. Каталунците обаче нямат особено добра статистика при гостуванията си на Апенините, като през последните години допуснаха загуби от Рома и Ювентус с по 0:3 в Италия.

Наполи успя да преодолее груповата фаза без да допусне поражение. Тогава все още под ръководството на Карло Анчелоти „Партенопей“ завършиха на второ място след Ливърпул след 3 победи и 3 равенства, оставяйки след себе си Ред Бул Залцбург и Генк. Италианският тим се стабилизира в последно време под ръководството на Дженаро Гатузо и успя да спечели 4 от последните си 5 срещи в първенството.

Кике Сетиен ще направи дебюта си в Шампионска лига като наставник на Барселона. Каталунците също преодоляха груповата фаза без загуба, класирайки се на първо място в група G пред тимовете на Борусия Дортмунд, Интер и Славия Прага. Барселона вече гостува веднъж в Италия през този сезон, като спечели на терена на Интер с 2:1. Каталунците обаче нямат особено добра статистика при гостуванията си на Апенините, като през последните години допуснаха загуби от Рома и Ювентус с по 0:3 в Италия.

Малкюи остава трайно контузен в тима на домакините, а Гулам, Хисай и Кулибали са под въпрос за срещата. В лазарета на Барселона пък остават Луис Суарес, Усман Дембеле, Жорди Алба и Сержи Роберто, а новата придобивка Мартин Брейтуейт не може да участва в Шампионска лига.

СЪСТАВИ

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Манолас, Максимович, Марио Руи, Фабиан Руис, Деме, Жиелински, Кайехон, Мертенс, Инсиние

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Юмтити, Фирпо, Ракитич, Бускетс, Де Йонг, Меси, Гризман, Видал

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички