Акащият Меси - фигурката, без която просто не може да си тръгнете от Барселона


Акащият Меси - фигурката, без която просто не може да си тръгнете от Барселона
Снимка: caganer.com

9020 0

Когато отивате за първи път в Барселона (важи и за Каталуня и Валенсия) и се оглеждате в магазинчетата за сувенири в града, неминуемо ще изживеете малък шок, когато се натъкнете на "caganer". Това е фигурка на човек, който е приклекнал и облекчава естествените си нужди на открито. Задължително е тези нужди да са "големи" и резултатът от тях да се вижда под оголения задник на фигурката. В първия момент вие си мислите: "Но, какво, за Бога, е това? Някаква лоша шега?!". Впоследствие обаче ще разберете, че каганерът е един от символите на каталунската столица и е традиция, но и нещо повече.

По традиция тази фигурка носи баретина, типична каталунска шапка и държи лула в устата си, но с годините този малък човек се е развил до такава степен, че днес намираме подобни фигурки на известни личности, политици, актьори, музиканти и, разбира се, футболисти. Фигурката е керамична и обикновено е на голяма почит около коледните празници. Тя се появява в коледния декор и ако стопанинът на къщата реши да не я сложи там, се вярва, че го чака нещастие. Обратното - присъствието на фигурката в коледната украса означава, че живущите в дома ги очаква здраве и просперитет. Прекият символ на "каганер"-а е, че изхождайки се на земята, той я наторява и гарантира плодородие.

"Caganer"-ът е каталунска и валенсианска традиция, но можем да открием фигурките и в Мурсия, Неапол и Португалия под името съответно cacones, pastore che caca и cagoes. Традицията води началото си от края на 17-и, началото на 18-и век. Ако търсите да си ги купите или разгледате в Барселона, най-много ги има на световноизвестната улица La Rambla и в уличките в Готическия квартал. Друго място, където можете да си ги купите, са годишните коледни пазари в града. Можете да откриете фигурки "каганер" на куп известни личности като Барак Обама, Майкъл Джексън, английската кралица и много други. За повечето от популярните лица било чест да имат своя фигурка "каганер". Авторът е чел, че фигурките имат страстни почитатели, които са техни колекционери и постоянно търсят най-новите видове, за да ги добавят към своите колекции.

Въпреки почитта, на която се радват сега, тези предмети са били подложени на строг контрол в миналото, след като "определени власти" започнали да се питат дали фигурката е подходяща за публична показност, предвид 'дейността", която "извършват". През 2005 година местният съвет на Барселона решава да премахне "каганер"-а от обществената градска сцена, защото "насърчава лошо поведение в град, който в миналото се е борил с проблемите с публичното уриниране". Но решението не среща обществена подкрепа и много местни жители се оплакват от този акт, виждайки го като атака срещу културното им наследство. През 2006 година "каганер"-ът е възстановен на обичайното си място - в коледната украса, сред мъдреците, магаретата и ангелите. За да остане може би завинаги.

Трябва да се отбележи, че едни от най-популярните "фигури на акащи хора" са тези, изобразяващи суперзвездата на футболен клуб Барселона - Лионел Меси. Твърди се, че свой "каганер" имат само петима футболисти на каталунския гранд - капитанът Меси, Жерар Пике, Серхио Бускетс, Серхи Роберто и Луис Суарес. Но фигурките на Меси са 3 различни, с което не може да се похвали никоя друга известна личност. Свои "каганер"-и имат и двама бивши треньори на каталунците - Хосеп Гуардиола и Луис Енрике.

* Материалът е направен с помощта на Леда Гачурова - гл. ред на първия сайт за българите в Барселона - zabarcelona.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички