Шампионска лига остава мираж за ПСЖ, Манчестър Сити е на финал!


Шампионска лига остава мираж за ПСЖ, Манчестър Сити е на финал!
Снимка: Getty Images/Guliver

12184 0

Английският гранд Манчестър Сити е първият отбор, който достига до финала на тазгодишното издание на Шампионска лига. В мач-реванш от 1/2-финалите "гражданите" надиграха френския шампион Пари Сен Жермен с 2:0 като домакин. Така с общ резултат 4:1 от двата мача възпитаниците на Хосеп Гуардиола се класираха за исторически първи финал в най-големия европейски клубен турнир.

При лоши метеорологични условия на "Етихад" ПСЖ не показа необходимата зрялост, за да стигне до обрат срещу Сити. Хората на Маурисио Почетино започнаха безразсъдно агресивно срещата, от което Гуардиола и неговите футболисти веднага се възползваха. Още в 11-ата минута Рияд Марез успя да оползотвори бърза контраатака на своя отбор и да постави ПСЖ в още по-неизгодна ситуация.

Припряните действия на ПСЖ продължиха и в следващите минути, но без особен резултат. В отсъствието на Килиан Мбапе Неймар се ангажира с повече задачи в офанзивен план, но бразилецът изглеждаше обречен заради твърде слабата подкрепа на футболистите около него. Манчестър Сити пък продължи да играе хитро и да чака своя миг на контраатаки.

Този момент дойде в 63-ата минута, когато отново след мълниеносна контраатака тимът на ПСЖ беше хванат неподготвен, а Марез отбеляза второто си попадение в мача. Само шест минути по-късно, подобно на първия мач в Париж, играч на ПСЖ си изпусна нервите и получи директен червен картон. Този път изгоненият футболист бе Анхел ди Мария, а причината - конфронтация с Фернандиньо, след която аржентинецът го настъпа с бутонката си.

До края на срещата Манчестър Сити смени тактиката и сериозно натисна своя съперник, останал с човек по-малко на терена. "Небесносините" усилено търсеха трето попадение, но то така и не дойде. Най-близо до него бе Фил Фодън, който уцели гредата. Комфортната победа прати Манчестър Сити на финал в надпреварата, където хората на Гуардиола ще се изправят срещу победителя от срещата Челси - Реал Мадрид, която ще се състои в сряда вечер.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Пари Сен Жермен започна много агресивно срещата в търсене на ранен гол. Гостите обсадиха противниковата врата, а в седмата минута получиха дузпа от главния арбитър за игра с ръка на Олександър Зинченко. След намесата на ВАР обаче бе установено, че топката се е ударила в рамото на Зинченко, а наказателният удар бе отменен.

Манчестър Сити бързо успокои страстите на своя опонент с гол в мрежата на Кейлор Навас. След бърза контраатака Кевин де Бройне опита удар към вратата, но топката се отклони към Рияд Марез, който от непосредствена близост успя да прати топката във вратата на ПСЖ - 1:0!

В 16-ата минута ПСЖ бе много близо до изравнителен гол. Маркиньос достигна до центриране в наказателното поле и нанесе удар с глава, но топката срещна напречния стълб на вратата на Сити. Три минути по-късно Анхел ди Мария открадна топка и веднага опита удар към вратата, която за момент бе останала непокрита от Едерсон. Топката обаче профуча на сантиметри от гредата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След подновяването на играта ПСЖ продължи да натиска своя съперник, но възпитаниците на Хосеп Гуардиола умело парираха всеки техен опит. В 55-ата минута Неймар нахлу заплашително в наказателното поле на "гражданите", но Олександър Зинченко успя много добре да го блокира и да не му позволи да нанесе удар по посока на вратата на Едерсон.

ПСЖ хвърли всичките си сили в предни позиции, а това отвори сериозни непокрити пространства отзад. Манчестър Сити се възползва от това и показа, че може да играе перфектно на контраатака. В 63-ата минута "небесносините" се понесоха мълниеносно към вратата на парижани, като Фил Фодън бе изведен в наказателното поле. Последва успореден пас на голлинията за Рияд Марез, който вкара на празна врата - 2:0!

Шест минути след гола, подобно на първия мач в Париж, футболист на ПСЖ отново изпусна нервите си и получи директен червен картон. Анхел ди Мария влезе в конфронтация с Фернандиньо, като аржентинецът си изпусна нервите и умишлено го настъпи с бутонката си. Това веднага бе санкционирано от главния арбитър с директен червен картон (видео тук).

В следващите минути Сити притисна своя съперник в търсене на трето попадение, което обаче така и не идваше. В 77-ата минута удар на Фил Фодън срещна напречния стълб. До края "гражданите" създадоха още няколко опасни ситуции, които се увенчаха с неуспех.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Сезонът дотук е доста добър за английския тим, който спечели Купата на Лигата и по всяка вероятност ще завоюва и титлата във Висшата лига. Отборът на Хосеп Гуардиола е и с по-добри шансове да играе финал в Шампионска лига от днешния си съперник. Плюс това статистиката на срещите между двата тима също говори в полза на Сити.

ПСЖ обаче изглежда играе по-силно в гостуванията в този турнир. В 1/8-финалите те победиха Барселона на "Камп ноу" с 4:1, а в реванша у дома завършиха 1:1. В 1/4-финалите в Париж Байерн победи с 1:0, но в Мюнхен парижани спечелиха с 3:2. А тимът на Маурисио Почетино вече е печелил в Манчестър - в груповата фаза на турнира (3:1 над Юнайтед).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Стоунс, Зинченко, Фернандиньо, Гюндоган, Де Бройне, Бернардо, Марез, Фодън

ПСЖ: Навас, Диало, Кимпембе, Маркиньос, Флоренци, Верати, Паредес, Ерера, Ди Мария, Неймар, Икарди

ЕТО КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДВУБОЯ.

ГУАРДИОЛА ИЗУМИ: РЕВАНШЪТ ОТ 1/2-ФИНАЛИТЕ Е ПО-ТРУДЕН ОТ ФИНАЛА В ШАМПИОНСКА ЛИГА

КАКВО КАЗА МАУРИСИО ПОЧЕТИНО ПРЕДИ МАЧА

ЗВЕЗДА НА МАН СИТИ ПРИТЕСНЕН ЗА БЪДЕЩЕТО СИ В КЛУБА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички