Експериментален Ливърпул продължи безгрешния поход в Шампионска лига, Тиаго герой с бижу


Експериментален Ливърпул продължи безгрешния поход в Шампионска лига, Тиаго герой с бижу
Снимка: Getty Images

8983 0

Английският гранд Ливърпул продължава да бъде безгрешен и да жъне победи в "групата на смъртта" в Шампионска лига. Мърсисайдци надделяха с 2:0 над Порто на "Анфийлд" и вече имат пълен актив от 15 точки. "Драконите" все пак остават втори в групата с 5 точки, тъй като Милан изненадващо победи Атлетико (Мадрид) и така двата отбора са с по 4 точки, като испанците са последните поради по-лошата си голова разлика (при директните сблъсъци са с еднакви показатели).

Тон за успеха на англичаните даде Тиаго с изумително воле в 52-рата минута от далечна дистанция. В 70-ата пък Мохамед Салах вкара дежурния си гол и удвои аванса, след като получи от Хендерсън, размина противник и стреля през друг такъв в близкия ъгъл.

Това е пореден мач без загуба за Юрген Клоп начело на Ливърпул срещу Порто (5 победи и 1 равенство при голова разлика 18-2). Португалците обикновено играят силно в петия кръг от груповата фаза на турнира, като това е едва втора загуба от последните 10 мача от последните сезони (4 равенства и 4 победи в останалите).

"Драконите" бележат и поредна неприятна визита на Острова, след има цели 14 загуби от 18-те си мача през този век в Англия и едва 1 победа в тях (+ 3 равенства).

За Ливърпул предстои нов мач на "Анфийлд", този път от Висшата лига и срещу Саутхемптън (27.11). След него пък идва мърсисайдско дерби срещу Евертън, на което "карамелите" са домакините (01.12). Порто има мач у дома срещу Витория Гимараеш (28.11) и визита на Портимоненсе (03.12).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Цимикас, Конате, Матип, Неко Уилямс, Тиаго, Мортън, Окслейд-Чембърлейн, Салах, Мане, Минамино

Порто: Диого Коща, Зайду Сануси, Пепе, Мбебе, Жоао Марио, Урибе, Серджо Оливейра, Отавио, Диас, Тареми, Еванилсон

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

5 минути след началото на втората част след разбъркване топката се озова на пътя на Урибе, който моментално стреля от наказателното поле, но ударът му мина с малко покрай левия страничен стълб.

52' - 1:0! Домакините поведоха в резултата след изумително воле на Тиаго Алкантара от далечна дистанция, което прати топката право в долния десен ъгъл. Невероятно изпълнение на халфа.

В 61-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн получи подаване и демонстрира отличния си пробив преди да стреля от границата на наказателното поле. За негово съжаление той видя изстрела си да преминава на сантиметри от десния страничен стълб.

Секудни след това домакините успяха да удвоят своя аванс чрез Такуми Минамино, но радостта им бе твърде кратка, тъй като попадението бе правилно отменено поради засада.

70' - 2:0! Авансът на домакините този път бе удвоен и нямаше кой да им го отнеме, а голмайсторът бе Мохамед Салах! Египтянинът бе около зоната за изпълнение на дузпи, където бе намерен от Хендерсън, след което технично размина опонент и реализира в долния десен ъгъл.

10-ина минути преди края на редовното време Ливърпул получи правото да изпълни пряк свободен удар от отлична позиция на границата на наказателното поле. Джордън Хендерсън застана зад топката, но опитът му минай покрай десния страничен стълб.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Промените в състава на Клоп определено оказаха влияние в началото на мача, когато Порто създаде три страхотни ситуации за гол. В 9' прекрасно центриране в наказателното поле намери Тареми, който стреля с глава, но в тялото на защитник. 4 минути по-късно Отавио се освободи за стрелба на около 10 метра от вратата, но беше крайно неточен. 

Само минута по-късно Порто искаше дузпа за нарушение срещу Отавио, но VAR определи претенциите на гостите като неоснователни. 

Постепенно Ливърпул овладя инициативата и заигра в по-познат стил. Дори се стигна до гол в 32', като Мане се разписа от близка дистанция, но попадението беше отнето от него заради засада - 0:0 до почивката. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Футболистите на Юрген Клоп демонстрират игра на пълни обороти от самото начало и до момента са откривали резултата във всеки един от мачовете си в групата. Очакванията са да рутира своя състав предвид сигурното първо място, с което да избегне и контузии.

Той е достатъчно уверен, тъй като се е изправял 5 пъти срещу Порто като треньор на Ливърпул и има 4 победи и 1 равенство, а головата разлика е 16-2. "Драконите" обаче имат амбиции за излизане от тежката група, които се засилиха с второто им място към момента.

Те ще опитат да се възползват от това, че Ливърпул не се нуждае от победа на всяка цена, а петият кръг от груповата фаза обикновено им носи успех - те имат само едно поражение от последните 9 мача от този кръг в групите (4 равенства и 4 победи в останалите).

Техните визити в Англия обаче не завършват никак добре. Порто е загубил цели 13 от 17-те си мача на Острова през този век, като има и едва 1 победа (+ 3 равенства). Очакват се и много голове, тъй като са падали над 2,5 в 13 от последните 15 мача на Ливърпул, както и в 10 от последните 12 на Порто.

Преди мача Ливърпул е лидер с 12 точки, следван от Порто с 5, Атлетико (Мадрид) с 4, както и Милан с едва 1 пункт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички