Ливърпул и Милан сътвориха поредното епично шоу с марка "Шампионска лига"


Ливърпул и Милан сътвориха поредното епично шоу с марка "Шампионска лига"
Снимка: Getty Images

7355 0

Европейските колоси Ливърпул и Милан оправдаха големите очаквания и сътвориха същинско зрелище на "Анфийлд" в Шампионска лига, доближаващо се по драматичност с епичния финал от 2005 година. Мърсисайдци надвиха "росонерите" с 3:2 след два пълни обрата, пропусната дузпа и отменен гол, за да стартират с победа участието си в груповата фаза на турнира.

Ливърпул започна агресивно двубоя и имаше пълно надмощие над своя съперник. След само девет минути игра "червените" поведоха в резултата след автогол на Фикайо Томори, а малко след това Мохамед Салах изпусна дузпа за домакините. Мърсисайдци се отпуснаха и сякаш подцениха състава на Милан, който се възползва от това в края на първата част. 

Тогава "росонерите" сътвориха пълен обрат за две минути чрез голове на Анте Ребич и Брахим Диас. След почивката шокът за Ливърпул стана пълен, когато топката влезе за трети път в мрежата им, но попадение на Симон Кяер беше отменено поради засада. Няколко минути по-късно Мохамед Салах се разписа и изравни резултата. 

В 69-ата минута Ливърпул отново обърна резултата в своя полза, след като Джордан Хендерсън вкара фантастичен гол от воле от границата на наказателното поле. До края Милан не успя да възстанови равенството и се примири със загубата. А ето как се разви срещата по минути:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна срещата с ранен натиск, който доведе до опасна ситуация за гол още в третата минута. Анди Робъртсън проби на скорост по левия фланг, откъдето центрира остро по земя. Дивок Ориги опита да засече топката от движение, но не успя да я насочи в очертанията на вратата от никак лоша позиция.

Натискът на Ливърпул даде резултат в деветата минута. Трент Александър-Арнолд комбинира с Мохамед Салах по левия фланг, а след това крайният бранител нахлу към наказателното поле. Англичанинът опита да подава, но противников играч сложи крак. Топката обаче се насочи към вратата на "росонерите" и се озова в мрежата - 1:0!

Четири минути по-късно Исмаел Бенасер игра с ръка в наказателното поле, а главният арбитър на срещата отсъди дузпа в полза на домакините. Мохамед Салах застана зад бялата точка, но не успя да реализира. Египтянинът заложи на силата, вместо на точността, което позволи на стража Менян да се намеси - пропуск от дузпа!

В следващите минути Ливърпул свали оборотите и не беше толкова агресивен в офанзивен план. Милан пък продължаваше да играе тромаво, като не се виждаше как тимът ще успее да се върне в мача. Това обаче се промени в края на първата част, когато мърсисайдци се разсеяха, а Милан ги наказа.

В 42-ата минута Милан организира брилянтна атака през центъра, с която матира заспалата отбрана на Ливърпул. С няколко подавания топката стигна до Анте Ребич, който се озова сам срещу Алисон и изравни резултата - 1:1! Само две минути по-късно Милан подхвана бърза контраатака по левия фланг, която завърши с гол на Брахим Диас - 1:2!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Секунди след подновяването на играта Милан отново шокира Ливърпул, пращайки топката за трети път в мрежата на Алисон Бекер. След заучено изпълнение на корнер Симон Кяер успя да вкара, но беше отсъдена засада, която спаси Ливърпул - отменен гол!

В 49-ата минута Ливърпул стигна до изравнителен гол. Дивок Ориги пусна пас към Салах зад гърба на отбраната на "росонерите". Египтянинът дебнеше на ръба на засадата и успя да се отскубне, за да реализира във вратата на Милан - 2:2!

В средата на полувремето Ливърпул стигна до пълен обрат и отново излезе напред в резултата. След центриране от корнер топката беше отклонена към границата на пеналтерията. Там обаче беше Джордан Хендерсън, който засече топката от страховито воле, за да матира вратаря Менян - 3:2!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това безспорно е един от сблъсъците, които просто олицетворяват Шампионска лига! 6-кратният шампион Ливърпул посреща 7-кратния такъв Милан. Изненадващо или не, но това е първият европейски двубой между тези отбори, ако не броим финалите.

Разбира се, няма как спомените у феновете на мърсисайдци за "тази магична вечер в Истанбул" през 2005 година да не изплуват, но привържениците на "росонерите" могат да отвърнат с "отмъщението" две години по-късно.

Възкресението за Ливърпул на европейската сцена обаче е повече от осезаемо. От старта на сезон 2017/18 в Шампионска лига мърсисайдци имат 25 спечелени мача и 95 отбелязани попадения, като само Байерн Мюнхен (31 и 112) и Манчестър Сити (30 и 96) имат по-добри показатели по това отношение. А 25-те гола за Мохамед Салах в този период са надминати само от Роберт Левандовски (33), Кристиано Роналдо (29) и Лионел Меси (26).

Почти перфектният старт на мърсисайдци през този сезон във Висшата лига (3 победи и 1 равенство) се сблъсква с перфектното начало за Милан в Серия А (3 победи). "Росонерите" се завръщат в най-престижния европейски клубен турнир за първи път от сезон 2013/14.

Милан е печелил само един от последните си 13 европейски мача срещу английски отбори (4 равенства и 8 загуби). Италианският гранд цялостно играе трудно срещу съперници от Острова, като дори и в Лига Европа е спечелил само 2 от последните си 8 мача срещу отбори оттам (в другите срещи - 4 равенства и 2 поражения).

Садио Мане с неговите 19 гола ще опита да се превърне в четвъртия африкански футболист, който да достигне 20 попадения в историята на турнира. Оръжието на Милан в този мач пък може да бъде Оливие Жиру, който има 8 гола срещу Ливърпул между сезоните 2012/13 и 2019/20 - повече от всеки друг играч, изправял се срещу мърсисайдци в този период.

Под ръководството на Юрген Клоп обаче Ливърпул е загубил само един мач от груповата фаза на Шампионска лига (9 победи и 2 равенства в останалите), като отборът вкарва средно по 2,5 гола на мач в тоз период.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Матип, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Кейта, Жота, Салах, Ориги

Милан: Менян, Калабрия, Тео Ернандес, Кяер, Томори, Бенасер, Салемакерс, Брахим Диас, Рафаел Леао, Анте Ребич

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички