Барселона ще трепери за Шампионска лига, бъдещето му зависи от Байерн Мюнхен


Барселона ще трепери за Шампионска лига, бъдещето му зависи от Байерн Мюнхен
Снимка: Gulliver/GettyImages

6448 0

Бъдещето на Барселона в елиминационната фаза на Шампионска лига въобще не е сигурно, след като каталунският клуб завърши 0:0 срещу Бенфика в пети мач за двата тима в групите на надпреварата.

Барса опита всичко, за да порази лисабонския гранд при домакинството си на „Камп Ноу”, но къде късметът, къде вратарят Одиесеас Влаходимос спряха момчетата на Шави Ернандес да стигнат до трите ценни точки.

Равенството направи така, че Барса остана втори със седем пункта, докато третият Бенфика е с пет точки. Проблемът за „блаугранас” е, че в решителния мач се изправят като гост на отдавна класиралият се Байерн Мюнхен, докато Бенфика ще посрещне Динамо Киев за край на групата.

В самия край на срещата пък нападателят на Бенфика Харис Сеферович направи непростим пропуск, след като остана "очи в очи" с Марк-Андре Тер-Стеген. Вратарят на Барса бе елиминиран, но последвалият удар на швейцареца бе отразен от бранител на каталунците на празна врата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Във втората минута Лангле опита да затрудни с удар отблизо Влаходимос, но без особен успех. Шест след това Юсуф Демир от „блаугранас” направи страхотен соло пробив, преодолявайки двама бранители, но ударът му бе отразен от вратаря на португалския клуб.

Домакините можеха да открият резултата в 26-ата, когато топката попадна у Гави, но испанецът стреля от броени метри пред вратата високо над напречната греда. Миг по-късно отново Гави проби през средата и видя Алба вляво, но ударът на защитникът бе отразен от Влаходимос.

Десет преди края на първата част Роман Яремчук от "лисабонските орли" отскочи много добре при ъглов удар за своите, но Тер Стеген се намеси прекрасно. При изпълнението на корнер Отаменди реализира зрелищен гол във вратата на домакините, но реферите отмениха попадението, тъй като прецениха, че след изпълнението на ъгловия удар топката е напуснала с целия си обем игралното поле и е излязла аут.

120 секунди преди края на първата част правещият най-добро впечатление за "лос кулес" до този момент в мача - Демир, нахлу отдясно и стигна до границата. Последва елегантен удар в далечния ъгъл, но топката се отби в гредата на Бенфика.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Десет след подновяването на играта през втората част Мемфис Депай се озова сам срещу Влаходимос след чудесен пас от дълбочина. Нидерландецът обасе се замота в наказателното поле и тръгна да финтира Отаменди, от което се възползва Вертонген и с шпагат прати топката в тъч. В 65-ата минута португалците организираха отлична контраатака. Отаменди превзе голяма част от терена с топка в крака. Бранителят опита извеждащ пас за Нунес, но ъгълът пред уругваеца беше малък и той стреля неточно.

Барселона продължи все пак да владее чувствително топката, докато хората на Жорже Жезус се примириха и приеха играта в своята половина.

Натискът на "блаугранас" им донесе да вкарат гол, след като Жорди Алба достави прелестно центриране отляво за включилия се напред Араухо, който реализира гол, но защитникът бе в положение за засада и това помрачи настроението на домакинските привърженици. След гола обаче Араухо получи болки в левия крак и трябваше да напусне с травма.

В добавеното време на срещата Бенфика стигна до "златна" възможност в срещата, като Сеферович остана "очи в очи" с Тер Стеген, но ударът му премина встрани, а швейцарецът бе длъжен да се разпише в тази ситуация.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ БАРСЕЛОНА - БЕНФИКА ОТ ШАМПИОНСКА ЛИГА?

СЪСТАВИ:

Барселона: Тер Стеген, Алба, Араухо, Лангле, Пике, Де Йонг, Гави, Бускетс Нико, Демис, Депай 

Бенфика: Влаходимос, Алмейда, Вертонген, Жилберто, Отаменди, Жилберто, Грималдо, Марио, Силва, Вайгъл, Яремчук

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Победа ще гарантира на Барселона продължаване към елиминационната фаза на турнира за 18-и пореден сезон - нещо, което изглеждаше доста трудно след старта с двете загуби с по 0:3. Каталунците вече са в по-добра позиция след две минимални победи с по 1:0 над Динамо Киев.

Въпреки това е притеснителен фактът, че единствено Малмьо (4) има по-малко точни удари в състезанието ("блаугранас има 6). Въпреки това при дебюта на Шави срещу Еспаньол тимът стреля 11 пъти през първото полувреме (4 точни), което е рекорд за Барселона през сезона във всички турнири.

С успеха си над този съперник отпреди няколко седмици Бенфика сложи край на 60-годишно чакане за победа над каталунците. След като "орлите" започнаха с две "сухи" мрежи в групите, след това допуснаха цели 9 гола в двата си двубоя. Трябва да се отбележи обаче, че те бяха срещу Байерн Мюнхен.

За последно Бенфика се класира към елиминациите през сезон 2016/17. "Орлите" са спечелили само един от последните си 13 мача в Шампионска лига, в които гостуват (9 загуби, 3 равенства, 1 победа), а освен това допускат средно по 2,85 гола на мач.

Много важен ще е първият гол, тъй като, който го отбелязва, неизменно печели в последните 17 официални мача на Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички