Панаир на абсурда или как ФИФА погали незаслужилите през 2019 година


Панаир на абсурда или как ФИФА погали незаслужилите през 2019 година
Снимка: Guliver/GettyImages

19193 0

2018 година беше белязана от доминацията на Кристиано Роналдо на футболния терен. Трансферът му в Ювентус обаче означаваше, че драстично ще спаднат шансовете му да защити наградата за най-добър футболист за година, а в крайна сметка точно това се случи. Лука Модрич грабна наградата за №1 на FIFA, а след това и "Златната топка", благодарение както на изявите си както в Шампионска лига, така и на Световното първенство през 2018 година. Разбира се, разразиха се хиляди дебати за това трябва ли хърватският маестро да бъде удостоен с тази чест, но точно година по-късно мащабът на споровете е далеч по-голям. Защото ФИФА раздаде годишните си награди, с които не просто се изсмя в лицето на футболната игра, но и погали своите съмишленици от най-големите клубове по света. И всичко започна така... 

Изненадващият победител 

Може би костюмарите в световната централа са загубили някоя друга тлъста пачка, обявявайки Модрич за победител през 2018 година. Един скромен футболист, който е далеч от големите реклами, ярките прожектори и не фигурира във вестници и сайтове денонощно. Е, тази грешка бе поправена - футболист №1 на УЕФА и отявлен фаворит за всички индивидуални награди Върджил Ван Дайк бе пренебрегнат, за да триумфира Лионел Меси. Ла Пулга изигра отличен сезон с 56 попадения на своята сметка, но ако се гледат само личните постижения, то Кристиано Роналдо трябваше да спечели с разлика миналогодишната награда, а дори и тази година със заслугите си най-вече за португалския национален тим. Също така толкова бързо ли забравихме, че покрай защитникът на Ливърпул не премина нито един футболист във Висшата лига? Или че нямаше нападател в Шампионска лига, който не завърши сражението си с големия холандец на колене и с поглед, забит надолу? 

Ван Дайк укроти буйния "хеви-метъл" футбол на Юрген Клоп и се превърна в инструмента, превърнал играта на Ливърпул в еталон за спокойствие и класа. Изведе тима си до най-важния трофей за годината (Шампионска лига), а на полуфиналите мърсисайдци осъществиха най-паметния обрат в полуфинали на турнира, обръщайки Барселона от 0:3 до 4:3. Новият победител на ФИФА пък стоеше с ръце на кръста, докато феновете на Ливърпул кофееха след "онзи" пас на Трент Алекзандър-Арнолд към Дивок Ориги

Меси бе далеч от най-добрите си дни през 2019 година 

Хората, които твърдят, че Меси не е един от двамата най-добри футболисти на планетата в последните 10-12 години, със сигурност са били във "футболна кома". Но такива са и тези, които днес ликуват заради статуетката, връчена на аржентинската мегазвезда. 2019 година не е дори в топ 5 на най-силните в кариерата му. Какво се случи от януари до юни? В Ла Лига не играеше редовно, защото разликата между Барса и останалите беше толкова голяма, че той можеше да изгледа немалко мачове на своя тим от резервната скамейка. Стана безмълвен участник във втори пореден резил на Барселона, след като година по-рано Рома изхвърли сензационно каталунците от Шампионска лига. Но това изглежда беше само началото - кулминацията на клубно ниво настъпи срещу Валенсия във Финала за Купата на Краля, когато "прилепите" оставиха Барса "капо", а Меси беше бледо копие на футболния бог, който смайваше футбола години наред. Краят на "годината, в която Меси е най-добрият на планетата" също не е за подценяване - безлично представяне на Копа Америка - турнир, който като че ли се провежда ежегодно, само и само Меси да се докопа до бленувания международен трофей. Но и тази година не беше неговата година. След десетина месеца ще пробва пак. 

Ван Дайк - заслужилият победител 

Футболът може да е игра на голове и Меси и Роналдо да са най-редовно попадналите на светлинното табло футболисти, но липсата на голмайстори в колонката на противниковия отбор е специалитет на Върджил Ван Дайк. Основоположникът на най-добрата защита във Висшата лига имаше твърде малко мигове на нестабилност, а в най-важните мачове и моменти извади част от най-големите нападатели на планетата като Левандовски, Агуеро, Хари Кейн във финала на Шампионска лига, както и самият Меси в реванша на "Анфийлд" в редките случаи, в които Фабиньо не се справяше с опазването на №10. 

Единственото "петно" в сезона на Ван Дайк е фактът, че 97 точки се оказаха недостатъчни за титла в английската Висша лига. Само в още един сезон Ливърпул не би спечелил шампионата с този актив. Дай Боже всекиму подобна "черна точка" в резюмето. 

Феновете нямат място в гласуването на толкова сериозни награди

В ерата на социалните мрежи трябва да бъде забранено на фенове да дават своя вот за награди като "най-добър играч на ФИФА", "идеален състав на годината" и така нататък. Те вече получиха възможността да гласуват за голове, което доведе до това Салах да празнува с награда за най-красиво попадение с може би 10-ото си най-добро изпълнение за 2018 година. Някой трябва да каже "СТОП", защото привържениците гласуват със сърце, а не с главата на раменете си. 

Единствените "гласоподаватели", които имат реална преценка за случилото се през годината, са селекцията от журналисти, на които е оказана тази привилегия. Те са тези, които денонощно гледат изявите на всички популярни и непопулярни футболисти, пишат дописки за изявите им и следят изкъсо случващото се в световния футбол. Да, треньори и футболисти може и да имат по-дълбоки футболни познания, но тяхната работа не е да следят конкуренцията. Затова си има помощници и скаути. Нима Хосеп Гуардиола има представа как се представя Лео Меси, при условие че не играят в един шампионат, а често мачовете на Сити и Барса се засичат? От толкова футбол пък играчите разпускат с компютърни игри или се отдават на релакс, а единствените сведения за съперниците си получават от клубните щабове. Затова и журналистическият вот трябва да има най-голяма тежест - това са хората, които не пропускат и секунда от изявите на тези, за които в края на годината гласуват. 

Наградата на Меси бе само "черешката на тортата"

Нека уточним едно - за всеки един от тримата финалисти за "най-добър футболист" има аргументи в тяхна полза. Меси беше най-резултатният играч, а без него Барселона е загубена. Кристиано Роналдо спечели титла в трета различна страна и изведе Португалия до втори голям международен успех (Лигата на нациите). Ван Дайк е основната причина за завръщането на европейското страшилище Ливърпул. И, приемайки че Меси може и да триумфира с ценната награда, макар и да има жестока конкуренция за това, то в "идеалния отбор на ФИФА" ситуацията не е скандална, а трагикомична

Голямото разочарование на 2019 година безспорно беше Реал Мадрид. Грандът смени трима треньори, отпадна на осминафинал в Шампионска лига, а в Испания не беше в играта за нито един трофей. И това недостойно за "кралския клуб" представяне беше оценено с 4 (!!!) футболисти в състава на година - Марсело, Серхио Рамос, Лука Модрич и Еден Азар. Белгиецът е вписан като футболист на "белите", но попада в отбора само заради изявите си в Челси. Логично, той е и единственият заслужил в карето от Мадрид, защото Марсело беше изместен от титулярния състав от Серхи Регилон, Рамос предаде отбора си с нарочно изпросен жълт картон в Шампионска лига, а Лука Модрич изигра най-слабия си сезон в кариерата в Реал Мадрид. Те не просто нямат място в идеалния състав, а изобщо на церемонията, провела се в Милано. 

Междувременно цялата Висша лига, която прати 4 отбора на финалите на европейските турнири, а Манчестър Сити спечели всички вътрешни първенства и купи, беше удостоена с двама (!!!!) футболисти в идеалния състав. Алисон и Ван Дайк фигурират в списака от 11 на ФИФА, но Тотнъм и Манчестър Сити нямат нито един избраник, въпреки че няма футболист измежду Кристиан Ериксен, Бернардо Силва, Олександър Зинченко, Кайл Уокър, Дани Роуз и плеада от други футболисти, които да са изиграли по-слаб сезон от футболистите на Реал Мадрид. Също така да не забравяме, че Ливърпул може и да има двама футболисти сред 11-те на ФИФА, но Робертсън, Алекзандър-Арнолд и Фабиньо бяха сред най-добрите на своите постове през годината. 

И за капак Килиан Мбапе също попадна в идеалния състав, вместо Садио Мане - голмайсторът на Ливърпул във Висшата лига, победител в Шампионска лига и финалист за Купата на Африка. Но новата парична сила ПСЖ трябваше да получи нещичко след поредния разочароващ сезон, в който парижани излетяха срамно от Шампионска лига, а на всичкото отгоре паднаха във финала за Купата на Франция от Рен. 

Франс Футбол - да внимавате! 

В понеделник вечер Световната футболна организация доказа на цял свят, че списанието "France Football" с право прекрати партньорството си и си върна изцяло "Златната топка". Подбрани журналисти от цял свят гласуват за най-престижната индивидуална награда във футбола и дори целият блясък на червеното килимче на ФИФА не може да отнеме статута, който "Златната топка" на френската медия заслужи през десетките години на своето съществуване. Сега е моментът "Франс Футбол" да затвърди тотално превъзходството си, вместо да погали незаслужилите, които си тръгнаха с усмивки след абсурдната церемония на ФИФА. 

Автор: Иво Вецев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички