Обяснението за всичко: Колосалните разлики в парите в Шампионска лига и Европейска Суперлига


Обяснението за всичко: Колосалните разлики в парите в Шампионска лига и Европейска Суперлига
Снимка: Getty Images/Guliver

1690 0

Футболният свят бе разтърсен с официалното обявяване на Европейска Суперлига. Амбициите на проекта са това да се превърне в най-големия и зрелищен турнир, а финансите, вложени в него, могат да допринесат с много за това.

Към момента най-престижният европейски клубен турнир по футбол е Шампионска лига. Разликата в парите обаче между него и новия дискусионен турнир е просто колосална. Осъществяването на Европейска Суперлига означава милиарди в касите на отборите, които участват.

Всеки клуб в Европейската Суперлига ще получи по 3,5 милиарда евро, с които да започне. Отборът, който спечели състезанието, вероятно ще грабне близо 400 милиона евро. За сравнение - победителят в Шампионска лига през всеки сезон взима по 120 милиона евро.

Колкото до останалите 1,95 милиарда евро в Европейската Суперлига, 488 милиона (25%) ще се отделят за първоначални такси и плащания, а още 585 милиона ще се раздават според постигнатите резултати. Още 30% от плащанията ще са базирани на коефициентите на клубовете, които са постигнати през последните 10 години.

Така остават 292 милиона евро (15%), които вероятно ще се разпределят по допълнителни плащания. Всички данни към момента не са потвърдени от Европейската Суперлига, но числата са приблизително три пъти над това, което към момента клубовете печелят в Шампионска лига. Данните са предоставени от реномирани европейски издания (в случая - от испанското "Марка").

А всичко това може да доведе до сензационно развитие през този сезон в Шампионска лига и ПСЖ да бъде коронясан!

За да не пропускате нищо важно за Европейската Суперлига - следете НА ЖИВО новини, коментари и отзвук.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


От двете страни на "Дерби д'Италия": Кои футболисти играха за Интер и Ювентус?

"Дерби д'Италия" между Интер и Ювентус е най-чаканият мач от феновете на Серия А. За 242-ри път двата гранда...

Реклама

Най-четени новини


виж всички