Обещанието е спазено: Купата с "големите уши" се връща в Ливърпул!


Обещанието е спазено: Купата с "големите уши" се връща в Ливърпул!
Снимка: Guliver/GettyImages

22828 0

Само година след като Реал Мадрид спечели Шампионска лига за 3-и пореден път за сметка на Ливърпул, мърсисайдци се завърнаха по-мотивирани от всякога и в испанската столица стигнаха до легендарна 6-а купа в турнира, спечелвайки с 2:0 над английския си опонент Тотнъм във финала на най-комерсиалния клубен турнир.

Още в 23-ата секунда се стигна до дузпа, която се оказа и най-бързата в историята на надпреварата. Мохамед Салах беше точен и даде аванс на символичните гости.

През второто полувреме в герой се превърна Алисон Бекер, който спаси 4 почти 100%-ови положения за Тотнъм, докато в 87' резервата Дивок Ориги реши всичко - така както го стори срещу Барселона - 2:0 за мърсисайдци.

Юрген Клоп определено заслужава аплодисментите след срещата, тъй като неутрализира най-силните страни на съперника и сложи край на черната си серия във финали и вече може да се похвали с първи европейски трофей във визитката си след 3 неуспешни опита. Той се превърна и в 4-ия мениджър на Ливърпул с триумф в най-комерсиалния клубен турнир.

В герой на мача пък се превърна Алисон Бекер, след като стражът направи един от най-силните си мачове. При резултат 1:0 той се отчете с три ключови намеси, които запазиха крехкия аванс на мърсисайдци преди Ориги да реши всичко в срещата. Спасяванията на неговата сметка бяха общо 8.

За последноте отбор, загубил финала предходната година, но се връща на следващия сезон, за да спечели, беше Байерн Мюнхен през сезон 2012/13. Триумфът на Ливърпул пък означава, че отборът еднолично е на 3-о място по спечелени европейски клубни титли, изпреварвайки Барселона и Байерн Мюнхен. Лидер е Реал с 13, а втори е Милан със 7.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първата атака Ливърпул стигна до дузпа. Мане овладя топката на ъгъла в наказателното поле и се опита да подаде зад себе си, а Сисоко блокира подаването, но с ръка - дузпа за символичните домакини - Салах стреля под горната греда и даде аванс на своите - 0:1. ВИДЕО ОТ СИТУАЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК!

Съвсем скоро след отбелязването на първия гол, който се оказа и вторият най-бърз в Шампионска лига, страстите на терена се разгорещиха и от руса, полугола фенка, която нахлу на терена. Вижте галерия на русата дама тук!

Последва натиск на Тотнъм, но единствено териториален. В 17' пък Ливърпул можеше да стигне до втори гол, когато след страхотен удар на Трент Алекзандър Арнолд топката профуча на сантиметри от вратата. Две минути по-късно обаче Ливърпул си навлече първия проблем в мача.

Ван Дайк се беше включил в нападение, но Тотнъм отне топката и тя беше насочена към Хюн Мин Сон, който се устреми в предни позиции. Останал един срещу един срещу Матип обаче кореецът позволи на защитника да му открадне топката - пропуснат шанс за "шпорите".

Мърсисайдци на моменти се опитваха да убият темпото с бавене на играта, което допълнително изнерви играчите на Тотнъм. Те от своя страна така и не можеха да организират добро нападение. Лондончани постоянно опитваха да изнесат с дълги подавания към Хари Кейн, който обаче беше брилятно опазван от Ван Дайк и Матип.

В 37' Робертсън направи пореден фантастичен пробив отляво на нападението и се понесе към наказателното поле. Защитниците решиха да пазят неговите съотборници, което му отвори пространство да стреля от 18-20 метра. Ударът беше много силен, но Лорис успя да избие.

В края на първата част Тотнъм имаше две добри нападения, при които обаче в завършвата фаза първо Сон, а след това и Ериксен действаха неточно и провалиха обещаващите нападения на отбора си - 0:1 до почивката на "Уанда Метрополитано".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Тотнъм се опита да натисне в началото на второто полувреме, но атаките продължиха да не завършват благополучно за "шпорите". Вместо това в 54' "червените" можеха да поведат с 2:0, но Салах направи сериозен пропуск. Той беше изведен в наказателното поле, където беше посрещнат от Вертонген, а белгиецът знаеше, че Мо ще търси удар с левия крак и успя да го блокира.

Още до 62' Клоп направи две смени в тима си, след като и Фирмино, и Вайналдум бяха заменени в рамките на 3 минути, а на терена се появиха Дивок Ориги и Джеймс Милнър. В същото време Почетино все още не беше предприел действия срещу липсата на креативност в предни позиции.

Най-накрая и Почетино се реши на смяна, след като пусна Моура на мястото на Хари Уинкс в 65'.

Смените раздвижиха определно играта на двата отбора. В 66' Садио Мане направи за смях защитата на Тотнъм и успя да намери Салах в наказателното поле. Той чукна за Милнър, който стреля от границата на пеналтерията, но топката мина на сантиметри от страничния стълб.

Тотнъм отговори с две много опасни ниски центрирания в наказателното поле, където обаче Кейн не успя да засече. В 68' пък при нов пробив на Салах египтянинът не успя да намери Ориги, а при опита да стреля в последствие Мане беше блокиран от Вертонген. В 70' Деле Али пробва прехвърлящ удар срещу Алисон, но топката беше отправена твърде слабо и бразилецът улови.

В 75' "шпорите" отново организираха страхотна акция, а Ериксен изведе Хюн Мин Сон в половината на Ливърпул. На скорост той проби между централните бранители, влезе в наказателното поле, но точно преди да стреля Ван Дайк успя да избие в корнер.

4 минути по-късно при поредния опит за центриране Матип изпусна Деле Али, който обаче не успя да натисне топката достатъчно и тя профуча над вратата. В 79' пък на сцената излезе Алисон, който поред спаси силен удар на Сон, а след това и диагонален удар на Моура. 9 минути преди края пък Фернандо Йоренте се появи на терена - последен ход на Почетино.

В 85' Алисон отново направи чудо на вратата на Ливърпул. Кристиан Ериксен стреля отлично от пря свободен удар, но вратарят съумя да избие в корнер. При центрирането Моура засече с крак, но ударът му беше неточен. Сон засече и прати топката в аут, но така или иначе беше в засада.

3 минути преди края Ливърпул реши всичко. След изпъление на корнер играчите на Тотнъм така и не успяха да изчистят добре топката. Преди Дайер да я изрита, Матип успя да я чукне към Ориги, който стреля от 11 метра по диагонала и вкара за 2:0.

Съдиятат даде 5 минути продължение, докато Юрген Клоп смени Садио Мане и на негово място пусна Джо Гомес, за да опази резултата до края на срещата. Тотнъм стигна до още едно-две положения, но Алисон беше безпогрешен, а Ливърпул се поздрави с победата - 2:0 и 6-и триумф в най-комерсиалния клубен турнир.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Тотнъм безспорно е изненадващият финалист в тазгодишното издание, след като "шпорите" едва се промъкнаха през груповата фаза на надпреварата. Маурисио Почетино и компания обаче показаха на осминафиналите, че мястото им е в елиминациите, след като разчлениха Борусия (Дортмунд), а след това спънаха сензационно един от основните фаворити - Манчестър Сити.

Последваха и легендарните 45 минути срещу Аякс на стадиона в Амстердам. Тотнъм изоставаше с 0:2 и 0:3 в общия резултат, но фантастично второ полувреме и хеттрик на Лукас Моура пратиха английския тим на крачка от паметен европейски триумф.

Пътят на Ливърпул към финала беше изпълнен с не по-малко премеждия. Сензационната загуба от Цървена Звезда в Белград едва не изхвърли тима от турнира в груповата фаза, но в последния си мач срещу Наполи мърсисайдци изковаха успех с 1:0 и продължиха напред. Там последваха категорични представяния срещу Байерн и Порто, за да дойде голямата изненада - мачовете с Барселона.

След 3:0 за Меси и компания едва ли някой е очаквал "мърсисайдци" да продължат, но Дивок Ориги и Джини Вайналдум изковаха успех с 4:0 над големия фаворит и дариха "Анфийлд" с една от най-великите европейски нощи, познати на футбола.

Сега Тотнъм и Ливърпул се изправят един срещу друг след 20-дневна пауза. Единственият футболист, който ще изпусне финала, е Наби Кейта, но други проблеми пред Юрген Клоп няма. Кой ще надделее в спора за титлата - предстои да разберем!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички