Невъзпятият герой: Юго Лорис повежда Тотнъм към финала и мисли за рядко срещано постижение


Невъзпятият герой: Юго Лорис повежда Тотнъм към финала и мисли за рядко срещано постижение
Снимка: Getty Images/Guliver

2857 0

Финалът в Шампионска лига 2019 е на "една ръка разстояние". На 1 юни ще стане ясно кой е новият крал на Европа, като Тотнъм и Ливърпул ще премерят сили на стадион "Уанда Метрополитано", за да стане ясно кой ще вдигне трофея в най-комерсиалния футболен турнир.

За едни големият герой за Тотнъм през този сезон се казва Лукас Моура. Атакуващият футболист заби хеттрик в 1/2-финалния реванш срещу Аякс, за да класира лондончани в най-важния им мач за сезона. И докато бразилецът попада под светлината на прожекторите, има един друг играч, който сякаш не получи нужното внимание за успеха на "шпорите".

Годината е 2016. Почти три години изминаха от момента, в който той беше на дъното. Франция току-що загуби финала на домашното си Европейско първенство, а Юго Лорис остана с ръце опрени на колената в опит да реши тежкия проблем - къде сбъркаха той и съотборниците му. Португалия вдигна европейската титла, а "петлите", водени от своя капитан Лорис останаха с "пръст в уста" и насълзени очи. Футболът обаче не веднъж е доказвал, че е най-великата игра и в най-неочаквания момент може да те качи на върха.

"Никога не знаеш какво те очаква в бъдещето", казва след финала Лорис.

Един от най-важните уроци според стража е във футбола да очакваш неочакваното. Точно така се случи и през тази година, тъй като Тотнъм и Ливърпул са два от най-изенадващите финалисти в турнира, ако се вземат под внимание шансовете дадени на двата тима в началото на надпреварата.

До някъде изглежда нелогично, че именно Тотнъм е в тази фаза на Шампионска лига. След три изиграни мача в груповата фаза играчите на Маурисио Почетино имаха едва една точка в актива си, но намериха начин да се измъкнат от деликатната ситуация и да продължат към 1/8-финалите. Ролята на Лорис обаче започна в 1/4-финалите. Едно от най-важните му спасявания в кариерата до момента е дузпата срещу Серхио Агуеро от Манчестър Сити, като по този начин той запази суха мрежа в първата среща, което се оказа от ключово значение в реванша.

В 1/2-финалите ги чакаше Аякс. Млад, но в същото време обигран отбор, който играеше стабилно и в двете срещи. Холандския тим обаче не успя да устои на напрежението и се поддаде на най-неочаквания терен - собствения. В продължение на целия сезон те нямаха загуба у дома в турнира на богатите, но тогава там пристигна лондонския тим, който направи обрат и с гол в добавеното време си подпечата билетите за финала. 

"Единственото нещо, което не можеш да си купиш във футбола е опита. Трябва да минеш през различни ситуации, различни игри, да се учите като отбор", споделя Лорис относно класирането на своя тим в битката за отличието. 

ЗВЕЗДА НА ТОТНЪМ РАЗКРИ ДАЛИ ОСТАВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИЯ СЕЗОН

Сега Юго Лорис гони постижение, с което не много хора могат да се похвалят. През лятото на 2018 година той спечели световната титла с Франция в Русия. Сега, почти 12 месеца по-късно стражът е готов да вдигне и отличието от Шампионска лига над главата си. Освен това Маурисио Почетино може да бъде доволен от факта, че всичките му футболисти са без контузии и се готвят за битката с мърсисайдци. Хари Кейн, Хари Уинкс, Хюн Мин Сон, Ян Вертонген, Серж Орие, Муса Сисоко, Деле Али и Кристиан Ериксен са без оплаквания и тренират наравно с останалта част от тима на Тотнъм. Целта е само една. Целта е ясна. Победа на "Уанда Метрополитано" над Ливърпул и триумф в Шампионска лига за първи път в историята на Тотнъм.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички