Навръх празника си: Реал Мадрид с мечтания подарък, а Винисиус "подгони" големите в Шампионска лига (ВИДЕО)


Навръх празника си: Реал Мадрид с мечтания подарък, а Винисиус "подгони" големите в Шампионска лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3849 0

Шампионска лига има поредния си 1/4-финалист и това е Реал Мадрид. "Белия балет", който днес отбелязва 122 години от създаването си, завърши 1:1 с Лайпциг и се класира напред в любимия си турнир. Преднината за тима на Карло Анчелоти след първия мач в Германия  бе само един гол, който обаче се оказа напълно достатъчно, за да продължи напред.

И двете попадения бяха отбелязани през второто полувреме, като в 65' Винисиус откри, а 3 минути по-късно Вили Орбан вкара за 1:1. Срещата бе много сложна за домакините, които подходиха по-предпазливо и особено през първото полувреме не създадоха големи голови възможности.

През второто полувреме Винисиус се забърка и в една спорна ситуация. След спор с Орбан в средата на терена бе поискан червен картон картон за бразилеца от противниковия отбор. Двамата влязоха в спор, който завърши с посягане на звездата на мадридчани, но реферът прецени, че жълт картон е достатъчен.

Именно Винисиус обаче напредва в листата за голмайсторите на Реал в Шампионска лига с 18-ия си гол, колкото има и Родриго. Пред тях са Кристиано Роналдо със 105, Бензема със 78 и Раул с 66.

Асистенцията за гола бе на Джуд Белингам. Той стана част от играчите, които са замесени в поне един гол в първите си шест мача за един и същи клуб в Шампионска лига след 2003/04: Артьом Дзюба  през 2015 година за Зенит, Килиан Мбапе за ПСЖ през 2017 г.,  Себастиен Халер за Аякс през 2021 г. и сега Белингам. Освен това английският национал е замесен в 29 гола за Реал в 31 мача - 20 гола и 9 асистенции.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Реал започна по-предпазливо от очакваното, което даде няколко шанса пред съперника. Въпреки че Винисиус опита да застраши противниковата врата, в 9' Шешко излезе сам срещу Лунин, заедно с двама свои съотборници. Словенецът обаче не не подаде, а Лунин спаси удара му. След това бе вдигнат и флагът за засада.

В 12' домакините организираха сравнително опасна атака. Орелиен Чуамени центрира към Винисиус Жуниор, който нанесе удар s гърди, а топката премина покрай вратата на Петер Гулаши.

Въпреки това - в първите 15 минути мадридчани не се справяха никак добре, не създаваха опасности, а Лайпциг се справяше, откривайки празните пространства.

В 16' Дани Олмо отново даде страхотно извеждащо подаване към лявото крило за Люис Опенда. Той нанесе диагонален шут, който обаче премина покрай вратата на Реал Мадрид.

Изненадващо, но факт - Реал се затрудняваше дори с изнасянето на топката. Чуамени и Валверде не се разбират добре, което води и до лесна загуба на притежанието. С още един полузащитник те имат дори по-лоши атаки. В 26' се стигна до ъглов удар, който корнер изпълни по посока извън наказателното поле, но отново не се стигна до нищо опасно.

Немският тим бе много добре подреден с гъста защита, което още повече затрудняваше възпитаниците на Карло Анчелоти. В 40' след многоходова атака и няколко подавания в наказателното поле Симонс успя да отправи опасен удар, но Лунин изби топката. При последвалия корнер топката стигна до Опенда, чийто изстрел мина изключително близо до вратата на мадридчани.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 46' Андрий Лунин не излезе достатъчно категорично, като Опенда чукна топката покрай него. Нападателят обаче стигна до аутлинията, а стражът на мадридчани успя да поправи грешката си.

Само 2' след това Винисиус се сбърка в доста спорна ситуация в средата на терена. Бразилецът извърши нарушение срещу Орбан, а съдията даде авантаж. Двамата влязоха в спор, който завърши с посягане на звездата на мадридчани, а Орбан падна на земята. Показан бе жълт картон на Винисиус, но наставникът на немския тим бе бесен, както и неговите възпитаници.

В 65' Реал успя да открие резултата, като ключова роля имаше Тони Кроос. Германецът пресече пас в средата на терена, след което веднага подаде към Белингам. Английският нападател премина почти половината терен, стигна до наказателното поле, където пусна към Винисиус. Той без никаква подготовка, веднага стреля в обратния ъгъл за 1:0.

По този начин Белингам стана част от играчите, които са замесени в поне един гол в първите си шест мача за един и същи клуб в Шампионска лига след 2003/04: Артьом Дзюба  през 2015 година за Зенит, Килиан Мбапе за ПСЖ през 2017 г.,  Себастиен Халер за Аякс през 2021 г. и сега Белингам. Освен това английският национал е замесен в 29 гола за Реал в 31 мача - 20 гола и 9 асистенции.

Преднината обаче се задържа едва 3 минути. Давид Раум се възползва от грешка на Карвахал и взе топката на левия фланг и центрира към Вили Орбан. Защитникът стреля с глава, макар и от трудна ситуация за 1:1.

В 74' Бенямин Шешко проби добре през центъра и нанесе хубав удар към долния десен ъгъл. Андрий Лунин обаче спаси. Лайпциг се хвърли в така, за да търси изравняване. 10 минути преди края Бенджамин Хенрикс стреля от далечна дистанция, но право в ръцете на Лунин. Малко след това Орбан стреля с глава след корнер, но в аут.

В заключителните минути Винисиус бе сред най-активните, като не спираше да прави пробиви, но завършващият удар липсваше. Именно той напредва в листата за голмайсторите на Реал в Шампионска лига с 18-ия си гол, колкото има и Родриго. Пред тях са Кристиано Роналдо със 105, Бензема със 78 и Раул с 66. В добавеното време Лайпциг нацели гредата чрез Олмо, който бе близо до исторически гол.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Реал Мадрид: 13. Андрий Лунин – 2. Дани Карвахал, 22. Антонио Рюдигер, 6. Начо (К), 23. Ферлан Менди – 15. Федерико Валверде, 18. Орелиен Чуамени, 8. Тони Кроос, 12. Едуардо Камавинга – 5. Джуд Белингам – 7. Винисиус Жуниор

Лайпциг: Гулачи, Лукеба, Олмо, Опенда, Орбан, Раум, Симонс, Хайдара, Хенрихс, Шешко, Шлагер

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Биковете" ще се опитат да се възползват от проблемите на Реал Мадрид в защита, които са през цялата кампания. Наставникът на "белия балет" Карло Анчелоти обаче има и добри новини, които са свързани с евентуално възстановяване на Начо и Антонио Рюдигер, които да си партнират в центъра на защитата.

Единствената предишна среща между двата отбора на "Бернабеу" в Шампионска лига се проведе през 2022 г. и завърши с победа с 2:0 за домакините.

РБ Лайпциг има по една победа и едно поражение от двата си мача далеч от дома срещу испански отбори. В мачове с директни елиминации, където печелят първия мач от надпреварата, Реал Мадрид е елиминиран само в един от последните си 20 подобни случая.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички