Меси изпусна дузпа, но Мбапе измъкна ПСЖ срещу Реал Мадрид в Шампионска лига


Меси изпусна дузпа, но Мбапе измъкна ПСЖ срещу Реал Мадрид в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

34931 0

Френският гранд Пари Сен Жермен победи испанския колос Реал Мадрид с 1:0 като домакин в първи мач от 1/8-финалите на Шампионска лига. 13-кратният носител на трофея оцеля на "Парк де Пренс" до 94-ата минута, но звездата на френския футбол Килиан Мбапе попари "белия балет" преди реванша на "Сантяго Бернабеу".

Почти през целия двубой ПСЖ доминираше над Реал Мадрид, но топката така и не влизаше в мрежата на Тибо Куртоа, който изигра страхотен мач за "лос бланкос". Белгийският страж отрази куп ситуации за гол, като най-често заплахите идваха от най-добрия футболист на терена за другия отбор - Мбапе.

Килиан, който е спряган за трансфер в Реал през лятото, направи много силен мач и бе най-активен в предни позиции - за сметка на 7-кратния носител на "Златната топка" Лионел Меси, който бе едва забележим на терена. След час игра Мбапе изработи дузпа за ПСЖ, но отстъпи изпълнението на Меси, който се пропука.

Аржентинецът, който никога досега не бе изпускал дузпа срещу Реал Мадрид, този път не успя да вкара. Меси реши да стреля в десния ъгъл на вратата - посока, която е избрал при четири от последните си пет дузпи. Това очевидно помогна на Тибо Куртоа да предусети къде ще бие Меси и да спаси удара му. За Куртоа това бе 22-ри спасен точен удар от общо 23 към неговата врата в Шампионска лига.

Мачът вървеше към равенство, когато в последната минута на добавеното продължение на мача Килиан Мбапе изригна с фантастичен гол. Французинът премина през двама играчи на Реал в наказателното поле, за да излезе сам срещу Куртоа и да се разпише. По този начин ПСЖ взе ценен аванс от един гол преди реванша в Мадрид, като е важно да се уточни, че през този сезон правилото за гол на чужд терен не важи.

Реваншът на "Бернабеу" ще се изиграе на 9-и март, а в него участие няма да може да вземе Каземиро, който получи жълт картон и ще трябва да изтърпи наказание поради натрупани картони. Очаква се тогава ПСЖ да бъде в пълния си блясък, тъй като Неймар ще бъде готов да стартира като титуляр (днес влезе от резервната скамейка), а бившият капитан на Реал Серхио Рамос ще бъде възстановен от контузията си.

СПЕКТАКЪЛЪТ ПСЖ - РЕАЛ МАДРИД В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

Content made on Kapwing

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в петата минута Пари Сен Жермен стигна до отлична ситуация за гол пред вратата на Реал Мадрид. Килиан Мбапе нахлу на скорост по левия фланг, демонстрирайки отлична техника. Последва остро центриране в наказателното поле, което стигна до Анхел ди Мария, но аржентинецът не направи добър контакт с топката и ударът му излетя в аут.

ПСЖ продължи да играе агресивно, като принуди Реал да се прибере дълбоко в половината си. В 18-ата минута Лионел Меси направи великолепен извеждащ пас за Килиан Мбапе, който се отскубна зад отбраната на Реал. Французинът се озова на стрелкова позиция сам срещу Тибо Куртоа, но белгийският страж успя да се намеси.

Content made on Kapwing

В следващите минути Реал успя да изнесе играта в по-предни позиции и започна да поглежда по-често към вратата на ПСЖ. Голови ситуации обаче липсваха и пред двете врати, като най-значимото събитие в мача се оказа жълтият картон за Каземиро в 37-ата минута, заради който бразилецът ще пропусне реванша на "Бернабеу".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Пет минути след подновяването на играта ПСЖ се добра до ново чисто положение за гол, а то отново се откри пред Килиан Мбапе. Този път остър пас в наказателното поле бе отклонен с едно докосване от Ашраф Хакими към Мбапе. Французинът пое топката и веднага я нагласи за удар към вратата, но изстрелът му бе спасен от Тибо Куртоа.

В 52-ата минута Куртоа бе напуснал вратата си, а топката се озова в Нуно Мендеш, който опита мощен удар от дистанция, но белгиецът успя да спаси. Малко по-късно и Лионел Меси получи възможност да обстрелва вратата на Реал извън наказателното поле, но Куртоа направи рутинно спасяване.

В 61-ата минута Килиан Мбапе нахлу в наказателното поле, а Дани Карвахал го фаулира. Главният арбитър Даниеле Орсато отсъди дузпа в полза на ПСЖ, а зад бялата точка застана Лионел Меси. Аржентинецът избра да стреля вдясно, но Тибо Куртоа усети ъгъла и спаси дузпата на Меси.

Content made on Kapwing

Въпреки изпуснатата дузпа ПСЖ запази самообладание и продължи да атакува, като Мбапе остана най-активният играч на домакините на терена. В 73-ата минута в игра се появи и Неймар, който замени Анхел ди Мария. Няколко минути по-късно Меси изведе Мбапе на стрелкова позиция в наказателното поле, но ударът на французина премина на сантиметри от гредата.

В 87-ата минута Неймар бе изведен в наказателното поле, а Тибо Куртоа излезе в опит да пресече топката. Бразилецът обаче стигна пръв до топката и успя да нанесе удар от малък ъгъл, но изстрелът му не намери целта. В 90' Килиан Мбапе нанесе удар по посока на вратата на Реал, но Едер Милитао успя да изчисти пред голлинията.

В последната минута на добавеното продължение на мача Килиан Мбапе се превърна в герой за ПСЖ. След страхотното му представяне през целия мач французинът успя да донесе победата на парижани с невероятна техника и бързина. Мбапе премина през Милитао и Васкес, за да излезе сам срещу Куртоа и да реализира - 1:0!

Content made on Kapwing

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ПСЖ: Джанлуиджи Донарума, Ашраф Хакими, Преснел Кимпембе, Маркиньос, Нуно Мендеш, Данило, Марко Верати, Леандро Паредес, Анхел ди Мария, Килиан Мбапе, Лионел Меси

РЕАЛ МАДРИД: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Едер Милитао, Давид Алаба, Ферлан Менди, Каземиро, Тони Кроос, Лука Модрич, Марко Асенсио, Винисиус Жуниор, Карим Бензема

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Финал преди финала: така определят 1/8-финалния сблъсък между отборите на ПСЖ и Реал Мадрид, който определено е достоен за финален двубой в Шампионска лига. 13-кратният първенец в турнира Реал има тежката задача да отстрани един от най-силните отбори на Стария континент в последните години - ПСЖ.

Парижани обаче така и не успяват да разгърнат потенциала си в Европа, където най-силното им представяне бе през 2020-а, когато играха на финал срещу Байерн Мюнхен и отстъпиха с 0:1. В това отношение Реал разполага с далеч по-голям опит, а и с един от тримата наставници в света, който е печелил Шампионска лига 3 пъти - Карло Анчелоти.

Италианският специалист отпътува за Париж с пълния си арсенал, като в групата на Реал Мадрид попаднаха абсолютно всички звезди. Въпросителни имаше около голмайстора на Реал Карим Бензема, който обаче все пак попадна в групата. Не е ясно дали той ще стартира от първата минута, но Анчелоти бе категоричен, че ако Бензема е добре, ще бъде титуляр.

Що се отнася до ПСЖ, в групата за мача са и трите звезди в атака - Лионел Меси, Килиан Мбапе и Неймар, който се възстанови от контузия и се очаква да играе срещу Реал. Бившият ас на Реал Мадрид Анхел ди Мария също е в групата и може да бъде използван. Доскорошният капитан на "белите" Серхио Рамос обаче продължава да лекува контузия и няма да вземе участие в днешния двубой.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА СБЛЪСЪКА ПСЖ - РЕАЛ МАДРИД В ШАМПИОНСКА ЛИГА!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички