Манчестър Сити надигра ПСЖ, но страда за сладък обрат, с който превзе върха в Шампионска лига


Манчестър Сити надигра ПСЖ, но страда за сладък обрат, с който превзе върха в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

6134 0

Манчестър Сити постигна трудна победа с 2:1 след обрат над ПСЖ и по този начин им отне лидерската позиция в групата на Шампионска лига! "Гражданите" доминираха над своя съперник, но въпреки това се оказаха изоставащи в резултата и не бяха далеч от ново поражение. Все пак показаха характер и си гарантираха първото място, събирайки 12 точки. Парижани остават подгласници с 8, като никой не може да промени тези две позиции след последния кръг.

РБ Лайпциг изпревари Брюж след разгромна победа с 5:0 като гост. Двата тима имат по 4 точки и ще се реши в последния кръг кой ще поеме към Лига Европа и кой ще напусне европейските клубни турнири.

ПСЖ остава със само един успех над Сити във вече 7 мача (4 загуби и 2 равенства), но Пеп Гуардиола има от какво да е недоволен, защото неговият тим продължи да допуска голове в турнира и вече има цели 8 инкасирани за 5 срещи, докато през миналия сезон в Шампионска лига допуснаха само 2 в 13 мача.

Загубата наруши и серията от 7 поредни двубоя без поражение на френския гранд, но и същевремнно се явява 4-то поредно гостуване без успех за тях (2 равенства и 2 загуби) - нещо, което започна със загуба точно на този стадион през миналата кампания на полуфиналите. Маурисио Почетино пък остава без победа на "Етихад" от февруари месец през 2016 година, а оттогава има 2 равенства и 5 загуби.

За Манчестър Сити предстои домакинство срещу Уест Хям във Висшата лига (28.11), след което и гостуване на Астън Вила в междинния кръг от шампионата (01.12). ПСЖ играе своите двубои от френската Лига 1 на същите дати, като първо гостува на Сент Етиен, а след това посреща у дома Ница.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ман Сити: Едерсон, Уокър, Рубен Диаш, Стоунс, Кансело, Зинченко, Родри, Гюндоган, Марез, Стърлинг, Бернардо Силва

ПСЖ: Навас, Хакими, Кимпембе, Маркиньос, Нуно Мендеш, Гай, Паредес, Ерера, Неймар, Меси, Мбапе

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините започнаха много по-активно и очаквано имаха сериозно предимство при притежанието на топката. Още в 5-ата минута Родри намери топката в наказателното поле с глава след подаване от пряк свободен удар и я насочи добре, но там противников бранител се намеси и спаси тима си.

В 18-ата минтуа Рияд Марез овладя подаване в наказателното поле и стреля в левия ъгъл на Навас, но там Хакими се намеси блестящо и отклони топката, за да излезе тя в ъглов удар.

Четвърт час след това Илкай Гюндоган се оказа на перфектна позиция централно срещу вратата и шутира, но ударът му се отклони в левия страничен стълб на Кейлор Навас. Секунди по-късно костариканецът се намеси впечатляващо, за да спаси удар на Марез от границата на наказателното поле.

През първото полувреме "гражданите" определено надиграха гостите и имаха почти 3 пъти повече опити за гол (11 срещу 3), а освен това имаха предимство и при притежанието на топката. ПСЖ имаше само един точен удар и шансовете за тима бяха само на контраатаки.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

50' - 0:1! Изненадващо на фона на събитията гостите поведоха. Меси получи на границата на наказателното поле, подаде остро в наказателното поле и въпреки че топката се отклони в противников бранител, тя стигна до Килиан Мбапе, който вкара между краката на Едерсон.

След гола "обръчът" около наказателното поле на френския гранд се затегна още повече. Малко повече от четвърт час след двубоя Марез стреля отблизо след отлична комбинация, но Навас спаси.

63' - 1:1! Страхотно извеждащо подаване по фланга от Родри и последвал успореден пас в наказателното поле, след който топката застана на пътя на Стърлинг и английският национал успя да я чукне в опразнената врата от непосредствена дистанция.

ПСЖ можеше отново да шокира своя съперник в 74-ата минута. Тогава Неймар комбинира с Ди Мария и остана в наказателното поле, където размина противникови бранители и се оказа на отлична стрелкова позиция, но ударът му мина с малко покрай вратата.

77' - 2:1! Марез намери на далечната греда Бернардо Силва, който с едно докосване свали за Габриел Жезус. Нападателят замахна силно, но всъщност стреля леко и прецизно от непосредствена дистанция, с което преодоля Навас и осъществи пълния обрат.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Победа за Сити ще му гарантира първото място, а и отмъщението срещу ПСЖ за загубата във втория кръг, която всъщност бе първата от този съперник при директните им сблъсъци (3 победи и 2 равенства в останалите им срещи).

Притеснителен за Пеп Гуардиола обаче е фактът, че неговият тим е допуснал цели 7 гола в 4-те двубоя до момента в групите (в 3 от мачовете побеждават, 4-ият е именно поражението от парижани). И това на фона на едва 2-та във вратата им от цели 13 срещи през миналата кампания.

ПСЖ вече има комфортна преднина от 11 точки в Лига 1 и може да се съсредоточи в Шампионска лига, където е в серия от 7 поредни мача без загуба (5 победи и 2 загуби) - в тях са вкарани средно 3,43 попадения!

Все пак трябва да се отбележи, че френският гранд не е печелил гостуване в Шампионска лига в 3 поредни случая (2 равенства и 1 загуба) - серия, която започна със загубата именно от Сити на полуфиналите през миналия сезон. Маурисио Почетино, който е бивш мениджър на Тотнъм, не е печелил на този стадион ("Етихад") от февруари месец през 2016 година, като оттогава има 2 равенства и 4 загуби.

Въпреки головата мощ на двата тима статистически не се очакват много попадения през първата част - за последните 7 срещи на Сити с френски съперници никога не се е случвало да има повече от 1 гол. Най-големият удар по "гражданите" пък ще бъде отсъствието на техния халф Кевин де Бройне. Феран Торес също е с травма, а Джак Грийлиш е под въпрос. За ПСЖ Бернат и Дракслер са аут, а Верати и Вайналдум под въпрос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички