Лео Меси vs Ван Дайк: Може ли срещата между Барселона и Ливърпул да предначертае битката за Златната топка?


Лео Меси vs Ван Дайк: Може ли срещата между Барселона и Ливърпул да предначертае битката за Златната топка?
Снимка: Guliver/GettyImages, колаж: Sportlive

3959 0

Тази вечер в 22:00 часа Барселона приема Ливърпул на своя "Камп Ноу". Двата тима ще премерят сили в първия 1/2-финал по между си в турнира Шампионска лига, а срещата гарантира огромен интерес. Освен ключ към спора за отличието в най-комерсиалния футболен турнир, днешната среща може да се окаже и ключ към най-бленуваното индивидуално отличие, а именно наградата Златна топка.

През последните пет години победителят в надпреварата за Златна топка задължително играе поне във финала. Очаква се така да бъде и през този сезон. За никого не е тайна, че капитанът на Барса Лионел Меси е големият фаворит за отличието тази година, но ако лидерът в защитата на Ливърпул Върджил ван Дайк успее да заглуши Ла Пулга в 1/2-финалите на Шампионска лига, то холандецът може рязко да измести Меси от претендентския стол.

От 2006 година, когато Фабио Канаваро спечели наградата, друг защитник не е грабвал отличието. Тогава голяма роля изиграха мачовете, които бранителят направи за родината си при триумфа на "нерадзурите" на Световното първенство. Но ако Канаваро бе една скала в отбраната на Италия, то тогава можем да кажем, че през този сезон Ван Дайк бе истинска планина в защитната линия на мърсисайдци.

27-годишният бранител напълно успешно защитава рекордната за защитник сума, която тимът от "Анфийлд" брои на Саутхямптън преди повече от година. 75-те милиона сега се отплащат и Юрген Клоп има една от най-солидните защити на Стария континент.

"За да платиш такива пари за един играч, ти трябва да си напълно сигурен, че той си струва. Мога смело да кажа, че парите си струваха, а и Ван Дайк е напълно различен играч от това, което показваше в Саутхямптън", сподели наскоро Юрген Клоп на въпрос относно трансфера на холандеца. 

Благодарение до голяма степен на "планината" в състава си, през този сезон Ливърпул се превърна в истински претендент за титлата. Никой друг отбор в Англия не е допуснал по-малко голове до 36-я кръг от мърсисайдци - 20. През 2016/2017 преди той да пристигне на "Анфийлд", клубът получи цели 42 попадения във вратата си, което за пореден път доказва влиянието на Ван Дайк. Отличните изяви на защитника в Анлгия заслужено му донесоха и наградата за Играч на сезона на Острова, което е само поредното доказателство за отличната игра. 

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ЗРЕЛИЩЕТО БАРСЕЛОНА - ЛИВЪРПУЛ?

Наградата Златна топка обаче не е толкова лесна за печелене. Срещу Ван Дайк ще се изправи един от най-добрите играчи, които някога са се разхождали по зеления килим. Лионел Меси прави поредния си брилянтен сезон на "Камп Ноу" и както самия Ван Дайк каза преди седмици: трудно е и все още не знаем как ще спрем Меси.

От своя страна аржентинецът се е засилил към шестото си отличие Златна топка и първо от 2015 година. Където и да погледнем, виждаме статистиката на Ла Пулга, която е просто отлична. 34 гола в 32 мача в Испания и още 10 гола в 8 мача в Шампионска лига за Барселона. 31-годишният магьосник не показва по никакъв начин, че се уморява по-лесно или че краят на кариерата му впечатлява. Напротив, той отново е натиснал педала на газта до края и в последните мачове на сезона е истински лидер за своя тим.

ИЗКУШАВА ЛИ СЕ ВАН ДАЙК ЗА МИСЛИ ЗА НАГРАДАТА ЗЛАТНА ТОПКА?

Статистиката преди този мач показва, че Лионел Меси все още няма попадение срещу Ливърпул, колкото и удобно да му е да бележи срещу тимовете от Англия. Дали обаче Ван Дайк ще успее да го спре както по пътя към финала на "Уанда Метрополитано" на 1 юни, така и към шестата Златна топка във витрината, това ще разберем в уникално шоу, което има две части - на 1 и 7 май 2019 година!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички