Изпадащите "шпори", които всеки път възкръсваха в последния възможен миг


Изпадащите "шпори", които всеки път възкръсваха в последния възможен миг
Снимка: Getty Images/Guliver

3890 0

Най-големият европейски клубен турнир - Шампионска лига, винаги е предоставял на своите почитатели огромно футболно зрелище и не малко драма, а това важи с пълна сила и за настоящия сезон 2018/19. Отличен пример за драматична развръзка е и един от двата финалисти в турнира - Тотнъм Хотспър.

Пътят на "шпорите" в Европа може да се отличи като един от най-трудните и изстрадали, а определено и най-паметен за феновете на "белите", които ще видят своя любим отбор за пръв път на финал в най-голямата клубна надпревара на Стария континент. През какво обаче се наложи да преминат Тотнъм, за да достигнат до така бленувания мач за купата с големите уши?

Да започнем от това, че излизането на Тотнъм от груповата фаза на турнира се оказа същинско чудо. "Белите" стартираха участието си в Шампионска лига с две загуби и едно равенство след първите три мача, а мнозина анализатори буквално отписаха "шпорите" от турнира - и с основание. Когато си спечелил само точка от три мача и ти остават още два сблъсъка срещу Барселона и Интер, няма как да си особено обнадежден.

Ситуацията в щаба на Тотнъм не бе много по-различна. Мениджърът на тима Маурисио Почетино бе крайно разочарован след третия мач без победа в турнира и не скри опасенията си, че отборът най-вероятно ще трябва да се сбогува с Шампионска лига.

"Трябва да анализираме и да преосмислим всичко. Шансовете ни да продължим напред вече са минимални. Почти всичко за нас свърши. Ще видим какво ще стане във втория мач между Барселона и Интер, но с една спечелена точка от три мача - ще бъде много трудно", бяха думите на Почетино след равенството срещу ПСВ.

И той бе прав. Тотнъм се нуждаеше от една нова нагласа, нов подход, който да ги върне в надпреварата. Аржентинският специалист добре съзнаваше, че не всичко зависи от резултатите на техния тим в оставащите мачове, но бе длъжен да опита всичко по силите си, за да възроди лондончани по пътя си обратно към Европа.

Най-важната задача пред "белите" бе да победят директния си съперник за място в елиминациите Интер, а това се случи след късна драма в мача и победен гол на Кристиан Ериксен 10 минути преди изтичането на редовното време. Така столичани останаха в спора за място на 1/8-финалите, изравнявайки "нерадзурите" по точки кръг преди края на групите.

Голямото изпитание за Маурисио Почетино дойде две седмици по-късно - гостуване на "Камп Ноу", от което зависеше оставането на Тотнъм в турнира. Каталунците вече си бяха подсигурили класирането, но въпреки това много рядко можем да видим отбор да се противопоставя на "блаугранас" на митичния им стадион. 

Тимът от Лондон обаче го стори. Момчетата на Маурисио Почетино играха мъжки през всичките 90 минути и си заслужиха ново късно попадение - този път дело на Лукас Моура, който проби отбраната на испанския колос в 85-ата минута от мача.

В другия мач от група В Интер излезе за задължителна победа срещу ПСВ Айндховен на своя "Джузепе Меаца"."Не можем да си позволим да допуснем грешки и да правим излишни сметки. Това е най-важният мач, откакто съм в Интер", заяви мениджърът на тима от Милано Лучано Спалети по отношение на предстоящия мач с ПСВ.

Италианският гранд обаче изненадващо завърши наравно с ПСВ, макар холандският тим да нямаше за какво да се бори в мача, а това означаваше, че "нерадзурите" преотстъпват мястото си в Шампионска лига на Тотнъм. С малко късмет, много драма и още повече труд "шпорите" си заслужиха класирането за осминафиналите в турнира.

1/8-финал срещу Борусия Дортмунд

1/4-финал срещу Манчестър Сити

Дойде моментът, в който два английски гранда трябваше да се изправят един срещу друг и на европейската сцена. Манчестър Сити, воден от Хосеп Гуардиола, бе считан за един от големите фаворити за трофея през този сезон, а Тотнъм за пореден път в надпреварата бе отписан с бърза ръка. "Белите" от Лондон влязоха като абсолютен аутсайдер в четвъртфиналите, но Маурисио Почетино имаше различни планове за турнира.

Изключително дисциплинираната игра на Тотнъм не позволи на "гражданите" да играят своя футбол и запазиха резултата нулев до 78-мата минута, когато Хюн-мин Сон дори изведе отбора си до победата и осигури преднина на "белите" преди големия реванш на "Етихад".

Мнозина анализатори твърдяха, че този гол аванс за "белите" единствено ще раздразни играчите на Сити, които ще излеят гнева си във втория мач. Тотнъм обаче отново имаше отговор на своя съперник, като и двата отбора заиграха открит футбол от първата секунда на мача, превръщайки първите 20 минути в истинско голово зрелище, в което феновете по трибуните станаха свидетели на пет гола.

В самия край на мача дойде и един от най-инфарктните моменти за Тотнъм в турнира, след като Манчестър Сити стигна до победен гол, но след намесата на ВАР попадението бе отменено. "Не съм виждал подобен мач в Шампионската лига. Луд мач, горд съм със съотборниците си. Да, отмененият гол на Сити в добавеното време беше лудост", заяви Сон след мача.

Кристиан Ериксен пък сравни началото на двубоя с баскетболен мач и добави: "В момента съм един от най-щастливите хора на планетата. При гола на Сити в добавеното време помислих, че всичко свърши. Много странен мач."

1/2-финал срещу Аякс

Тотнъм стори и невъзможното, за да достигне до тази късна фаза на турнира, а на 1/2-финалите бе отредено да се изправи срещу съперник, който извървя също толкова труден път, колкото и този на лондончани - Аякс. 

Тимът от Амстердам стартира от квалификациите на Шампионска лига, за да преодолее и пресявките на груповата фаза, а впоследствие да детронира действащия европейски шампион Реал Мадрид и да отстрани коравия състав на Ювентус, воден от Кристиано Роналдо.

Изпитанието пред Почетино и Тотнъм бе достатъчно голямо, за да поднесе нова порция драматизъм около клуба. "Шпорите" допуснаха поражение с 0:1 на свой терен в първия полуфинален сблъсък, който се запомни с контузията на Вертонген в областта на главата и медицинския щаб, който се опита да убеди главния арбитър на срещата, че защитникът може да продължи мача - нещо, което очевидно не бе така.

"Преди пет години целта беше да заличим разликата с топ 4 в Англия. После - да се класираме в Шампионска лига, а след това да преодолеем груповата фаза. А ето сега, играем полуфинал. Никой не е очаквал от нас да достигнем до тази фаза на турнира"
Няма какво да губим и се надявам момчетата да се наслаждават на момента. Очаква ни зрелищен мач"

Остана една последна страница от вълшебната европейска приказка на лондончани, а тя ще бъде довършена на 1 юни. Каквото и да се случи тогава, едно е сигурно - този отбор на Тотнъм, воден от Маурисио Почетино, завинаги ще остане в историята на клуба. И завинаги в сърцата на феновете, тъкмо заради пътя, който извървяха "шпорите" до големия финал.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички