Историята за капитана на Рома, който се самоубива 10 години след загубата от Ливърпул във финала за КЕШ 1984


Историята за капитана на Рома, който се самоубива 10 години след загубата от Ливърпул във финала за КЕШ 1984
Снимка: Getty Images/Guliver

3475 0

Тази вечер от 21:45 часа на митичния "Анфийлд" Ливърпул посреща Рома в един от най-изненадващите 1/2-финали в историята на Шампионска лига през последните години. Двата отбора отстраниха съответно Манчестър Сити и Барселона, които бяха сред фаворитите в началото на кампанията. 

Последният път, когато тези два тима се срещат в елиминационен турнир е през 1984 година. Тогава, в дома на "вълците" "Стадио Олимпико" мърсисайдци печелят във финала на надпреварата с дузпи.

Капитан на "римските орли" тогава е клубната легенда Агостино Ди Бартоломей - брилянтен плеймейкър, който обаче се самоубива точно 10 години след тежката загуба и шокира цялата италианска футболна общност. Бартоломей бе символ на Рома, прекарва 15 години в отбора, играе в 308 мача, като е капитан на тима в 148 от тези срещи. Вкарва и 67 гола.

Във вените на Аго, както всички го наричат, тече истинска римска кръв. Той отрасва в един от бедните квартали на "вечния град", но на 14 попада в полезрението на римляните и бързо подписва своя първи договор. 

Аго описва мача с Ливърпул "мачът на живота му", което е разбираемо. Играе пред пълен "Олимпико", пред феновете на любимия му отбор. След 1:1 в редовното време и добавеното такова, краят на срещата трябва да се реши с изпълнение на дузпи. 

Това се оказва и един от последните му сезони в тима на сърцето му, тъй като през лятото за треньор идва Свен Горан Ериксон и от клуба позволяват на своя капитан да напусне. Следва престой в Милан, който завършва през 1987 година, преди през 1990 халфът да сложи край на кариерата си. След 15 години в любимия си клуб, от Рома не предлагат нищо на Аго и той остава без работа.

Ди Бартоломей започва да страда от депресия, след като не успява да се развие извън футбола. Няколко пъти прави неразчетени инвестиции и скоро започва да дължи пари на много хора. Сутринта на 30 май 1994 година той излиза на балкона във вилата си в Сан Марко и се прострелва смъртоносно в сърцето. Датата не е случайна - точно 10 години след финала с Ливърпул. 

"Не виждам начин, по който да се измъкна", пише в предсмъртното си писмо Агостино Ди Бартоломей.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички