Фортуна обича аутсайдерите и красивите истории - ако не вярвате, питайте Лестър


Фортуна обича аутсайдерите и красивите истории - ако не вярвате, питайте Лестър
Снимка: Guliver/GettyImages

2872 0

Шампионът на Висшата лига Лестър получи нов шанс от съдбата в Шампионска лига, след като "лисиците" избегнаха куп титани и се паднаха с финалиста в турнира от миналия сезон Атлетико Мадрид. Освен че възпитаниците на Крейг Шекспир няма да играят с отбори като Реал, Байерн, Барселона и Ювентус, те ще бъдат домакин на реванша - психологическо предимство още преди старта на сблъсъка.

"Дюшекчиите" са един от най-добрите отбори в Европа. В това няма спор, след като Атлетико е единственият отбор, взел титлата от Барселона в Ла Лига в последните 5 години. Освен това воденият от Диего Симеоне тим записа два финала в най-комерсиалния клубен турнир в последните 3 издания. Защо тогава казваме, че Лестър е извадил късмет?

Причината се крие във факта, че през настоящия сезон халфовата линия на мадридчани се представя под нивото, демонстрирано през последните три сезона. Дали заради контузии, дали заради спад във формата, полузащитата на тима се представя посредствено, особено срещу по-слаби съперници, които играят дефанзивно. Саул Нигес и Коке са най-големите длъжници на своя тим, и то след сезон, в който бяха най-добрите играчи на Симеоне, редом до Антоан Гризман. Привличането на Николас Гайтан се оказа провал, а Атлетико не издържа на темпото на Реал, Барселона и Севиля в Примера дивисион.

Диего Симеоне изгради футболна култура на "Висенте Калдерон", който в спортните среди се нарича "grinding". Буквален превод трудно можем да дадем, но в основата си представлява стил, основан на силна защита и философията, че бавното темпо и минималните победи са по-важни от красивата игра. И докато Атлетико се превръщаше в европейски гранд, съперниците му се научиха да играят срещу този стил. Особено по-слабите отбори редовно измъкват точка или дори 3 от Симеоне и компания поради простата причина, че халфовата линия на тима все още не е свикнала да печели мачове, в които трябва да гради атаките на тима сред куп от играчи, пазещ се дълбоко в своята половина.

Точно такъв профил изповядва Лестър, особено срещу големите отбори. Този сезон "лисиците" не играят толкова успешно, но Манчестър Сити и Ливърпул усетиха колко опасен тим е шампионът на контраатака. Това се случи и със Севиля на "Рамон Санчес Писхуан" - тотална доминация над съперника, но една контраатака направи резултата 2:1 и даде всички шансове на Лестър да се класира напред (както и стана).

Разбира се, между Атлетико и Севиля има съществена разлика заради опита на "дюшекчиите" в Шампионска лига. Но мадридчани също са уязвими на контраатака, когато се налага да натискат своя съперник 90 минути. Защитата на испанския тим не е на ниво през тази кампания, като Диего Симеоне все още не може да намери идеален партньор на Диего Годин. Хосе Хименес често се контузва, а Стефан Савич прави изключително слаб сезон и е коствал много точки на отбора си. С добра тактика Лестър може да направи живота на феновете на Атлетико много, много тежък, а финалистът в Шампионска лига категорично не може да се чувства сигурен в успеха си.

Съдбата определено е фен на приказката на скромния английски тим, станал сензационно шампион във Висшата лига. Жребият отреди на Лестър идеалния съперник на чисто футболно ниво. Остава да видим ще грабнат ли "лисиците" поредния шанс, предоставен им от фортуна...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички