Европейските клубове дадоха зелена светлина за промяна на формата на клубните турнири


Европейските клубове дадоха зелена светлина за промяна на формата на клубните турнири
Снимка: Gulliver/GettyImages

1465 0

Eвропейската асоциация на клубовете (ЕСА) даде зелена светлина за започване на преговори по промяна на формата на клубните турнири. Част от асоциацията е и българският клуб Левски, който е изпратил своите представители на срещата.

Те е била най-високо ниво между клубовете се проведе в Амстердам, а президентът на Ювентус Андреа Аниели в ролята на президент на ЕСА обяви взетите решения на срещата. Той изрази надежда, че съвсем скоро ще има и яснота относно новия формат на Шампионска лига. Президентът на Ювентус изрази желание турнирът да бъде отворен за всички, а да не бъде затворена Суперлига, каквито бяха първоначалните идеи. Той отрече и информациите, че на този етап е възможно мачовете от новата Суперлига да се играят през уикендите.

Тепърва предстои двете страни да навлязат в по-сериозна конкретика за формата на новата Шампионска лига, но не е изключено тя да бъде съставена от две дивизии. Първата се очаква да бъде съставена от 24 отбора и да има изпадащи, за да се поддържа интереса към новата Суперлига.

Аниели даде да се разбере, че позициите на Европейската асоциация на клубовете са много близо до позициите на УЕФА, чийто президент Александър Чеферин присъства на срещата. В Амстердам клубовете обсъдиха и създаването на трети континентален турнир – Лига Европа 2 и промяната на Шампионска лига, която трябва да влезе в сила от 2024 година. „Приоритетът е да се поддържа система, в която участието е отворено за всички, като се мисли за глобалния растеж на европейския футбол“, коментира Аниели.

А какви са големите промени в Шампионска лига, които искат грандовете, за да останат - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички