Барселона победи Ювентус с 2:0 в сблъсъка на гигантите, Мората с три гола от засади


Барселона победи Ювентус с 2:0 в сблъсъка на гигантите, Мората с три гола от засади
Снимка: Getty Images/Guliver

5652 0

Барселона победи с 2:0 в гостуването си на Ювентус в един от най-дългоочакваните сблъсъци от груповата фаза на Шампионска лига. Откриващият гол бе дело на Усман Дембеле, който получи титулярната позиция за сметка на Ансу Фати. Французинът се разписа след далечен удар, но не и без помощта на късмета, тъй като топката се отклони в бранител на Ювентус и стана неспасяема за Шчесни.

Второто попадение бе на Лионел Меси от дузпа в последните минути, но останаха много сериозни съмнения, защото нарушението за дузпата бе извън наказателното поле. Въпреки това - ВАР не се намеси. Освен попаденията, каталунците създадоха още редица положения, но не успяха да ги материализират, като Гризман дори нацели гредата в началото на двубоя.

Играчите на Андреа Пирло за пореден път през сезона разочароваха с неубедителна игра и не създадоха достатъчно чисти положения. Все пак нападателят Алваро Мората се разписа цели 3 пъти, но всеки един от головете бе правилно отменен.

След успеха Барселона заема първото място в групата с 6 точки, а Ювентус остава втори с 3 пункта. Каталунците приемат у дома Динамо Киев след седмица, докато "старата госпожа" гостува на Ференцварош.

СЪСТАВИ

Ювентус: Шчесни, Куадрадо, Бонучи, Демирал, Данило, Рабио, Бентанкур, Кулушевски, Киеза, Дибала, Мората

Барселона: Нето, Роберто, Ленгле, Араухо, Алба, Пянич, Де Йонг, Педри, Меси, Дембеле, Гризман

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 55-ата минута Куадрадо акробатично нацели центриране от фланга, а след това топката се озова в Мората, който засече топката във вратата на Нето. За трети път обаче в този двубой негово попадение бе отменено заради засада.

Футболистите на Роналд Куман продължиха да атакуват опасно, като на няколко пъти се създаваше напрежение в наказателното поле на "старата госпожа". В основата на тези ситуации бе Меси. Същевременно атаките на Ювентус така и не се развиваха във финалната фаза и не се стигаше до чисти положения.

Каталунците продължиха с многото пропуски. Меси, Фати и Гризман се разминаха с гола, като последният изпусна най-чистото положение. Той получи подаване от аржентинския си съотборник и стреля от наказателното поле, но ударът му мина покрай вратата.

В 85-ата минута "бианконерите" дори останаха с човек по-малко на терена, след като втори жълт и съответно червен картон поучи Мерих Демирал.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още във втората минута Барселона имаше хубав шанс. При разиграване пред своята врата Демирал сбърка подаване и подари топката на Меси, който от малък ъгъл опита да стреля, но Бонучи го блокира. Секунди по-късно Пянич стреля отдалеч, но Шчесни отрази, а веднага след това Гризман получи удобна топка в наказателното поле и стреля, но уцели гредата.

14' - 0:1! Динамичното темпо в двубоя даде резултат и падна попадение рано в двубоя. Усман Дембеле направи добри финтове отдясно по нападението, а след това стреля, като ударът му рикошира в противников играч и доби траектория, която не позволи на Шчесни да се намеси. Само секунди по-късно Алваро Мората вкара, но имаше и засада, и игра с ръка на нападателя, заради което попадението бе правилно отменено.

Темпото на двубоя продължи да бъде изключително високо, атаките към двете врати следваха една към друга, а Мората просто няма късмет днес, защото втори негов гол бе отменен. Този път засадата бе още по-"тънка", но отново бе в нередовна позиция.

В 35-ата минута каталунците бяха много близо до това да удвоят своята преднина. Меси и Дембеле бяха в противниковото наказателно поле, като аржентинецът подаде на французина, но той се забави твърде много. След това топката попадна в Гризман, който също се забави и Шчесни отново се намеси. Сериозни пропуски за Барселона.

90+1' - 0:2! Меси се разписа от много спорно отсъдена дузпа. Тя бе дадена за нарушение извън наказателното поле, но необяснимо защо ВАР не се намеси.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Когато жребият за групите в Шампионска лига през този сезон бе изтеглен, безспорно голямата новина бе подновяването на директния сблъсък между двамата най-големи футболисти в съвременния футбол - Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Разочарование за всеки неутрален фен е новината, че португалецът ще пропусне двубоят, след като преди около две седмици стана ясно, че е дал положителна проба за коронавирус. Въпреки това, двубоят далеч няма да е лишен от зрелище.

Моментната форма и на двата отбора обаче не е никак мечтана. Барселона влиза в сблъсъка след болезнена загуба в Ел Класико с Реал Мадрид (1:3), а Ювентус след поредна грешна стъпка в италианската Серия А, този път срещу Верона (1:1).

Въпреки това, в най-престижния европейски клубен турнир и двата тима стартираха добре, като каталунците разбира Ференцварош с 5:1, докато "старата госпожа" надделя над Динамо Киев с 2:1. Излишно е да се казва, че това са двата основни претендента за първите две места в групата, но най-вероятно директните сблъсъци между тях ще определят кой ще спечели първото място, което, поне на хартия, значи и по-лесен съперник на осминафиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички