Барселона изля целия си гняв върху Ливърпул по пътя си към финала на Шампионска лига


Барселона изля целия си гняв върху Ливърпул по пътя си към финала на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

11770 0

Отборът на Барселона постигна категоричен успех над Ливърпул с 3:0 в първия полуфинален сблъсък между двата тима в Шампионска лига. Мачът бе изигран на "Камп Ноу", а показаното на терена по нищо не предвещаваше подобен красноречив резултат.

Първият гол за домакините дойде в средата на първата част, когато бившият нападател на Ливърпул Луис Суарес се разписа след отлично центриране на Жорди Алба. Уругваецът не скри радостта си след гола, а впоследствие се замеси и в още няколко конфликта с играчи на Ливърпул, които до известна степен бяха изненада за "червените" привърженици.

През втората част Ливърпул излезе още по-мотивиран да стигне до изравнително попадение, но на три пъти Марк-Андре Тер Стеген отказа играчите на мърсисайдци след отлични намеси. Тогава настъпи и повратният момент в мача, а в основата бе голямата звезда на домакините Лионел Меси. Аржентинецът отбеляза два безответни гола, чрез които приближи своя отбор до мечтания финал на "Уанда Метрополитано".

До края на мача Ливърпул имаха още няколко отлични шанса да върнат едно попадение, но късметът така и не бе на тяхна страна. Барселона от своя страна можеха да постигнат още по-красноречива победа, но в самия край Дембеле пропусна сам срещу Алисон след мълниеносна контраатака.

Първо полувреме

В 4' дойде и първото опасно положение в мача, а то бе на страната на домакините. Бързо разиграване в близост до наказателното поле на Ливърпул доведе до извеждащо подаване към Иван Ракитич, който опита да стреля, но ударът му бе избит в корнер.

Малко по-късно Ливърпул атакува на свой ред, а Садио Мане се сгромоляса в наказателното поле на Тер Стеген след съприкосновение с Жерар Пике, но главният арбитър на мача остави играта да продължи. Останаха съмнения и за засада при включването на сенегалеца в предни позиции.

В 13' Барселона проведе нова мълниеносна атака, а Лионел Меси бе близо до отбелязване на гол. Ударът на нападателя бе блокиран, а впоследствие топката отново се озова в аржентинеца, който опита да овладее, но бе спрян. Останаха съмнения за игра с ръка на Жоел Матип, но ситуацията бе подмината от главния арбитър. 

Малко по-късно Мохамед Салах нахлу опасно към противниковото наказателно поле, но бе спрян. В следващите две минути бившият играч на Ливърпул Филипе Коутиньо на два пъти опита удар по посока на вратата на Алисон, но не намери целта.

В 24' мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп бе принуден да извърши първата си смяна в мача. Наби Кейта получи контузия, която наложи да бъде заменен, а на негово място се появи капитанът на мърсисайдци Джордан Хендерсън.

Две минути по-късно Барселона пръв нанесе своя удар в мача. След акция по левия фланг Жорди Алба центрира остро в наказателното поле, където намери Луис Суарес. Бившият нападател на Ливърпул се възползва от отличното подаване и откри резултата - 1:0. 

 

В 35' Ливърпул получи възможност да изравни резултата. Прекрасно извеждащо подаване намери Садио Мане фронтално срещу Марк-Андре Тер Стеген, но сенегалецът бе притиснат отзад от двама бранители на Барса, което го принуди да стреля от движение, изпращайки топката над вратата.

До края на полувремето страстите на терена се нагорещиха, а на няколко пъти играчи на Барселона не останаха доволни от решенията на главния съдия, а и изявите на противниковите футболисти. Суарес най-често бе в центъра на събитията, а освен това Коутиньо и Меси имаха изисквания към арбитъра на срещата.

Второ полувреме

Ливърпул започна подобаващо втората част - с атаки към вратата на Тер Стеген. Първото добро положение се откри пред Джеймс Милнър в 47', когато англичанинът опита удар, който бе точен и принуди стража на каталунците да се намесва.

Шест минути по-късно Марк-Андре Тер Стеген отново трябваше да се намесва. Красива атака по левия фланг завърши с отклонена топка към Мохамед Салах, който опита нисък удар в далечния ъгъл на вратата на Барселона, но немският страж демонстрира отличен рефлекс, избивайки топката в корнер.

В 59' Мохамед Салах и Джеймс Милнър отново се оказаха в центъра на събитията пред вратата на Барселона. Египтянинът успя да овладее дълго подаване на Върджил ван Дайк, след което центрира по земя в наказателното поле, където Вайналдум пропусна топката за навлизащия от дълбочина Джеймс Милнър. Англичанинът отправи точен удар, който обаче бе уловен от Тер Стеген.

15 минути преди изтичането на редовното време Барселона направи втора много голяма крачка към финала на Шампионска лига, а основна роля изигра голямата звезда на домакините Лео Меси. Аржентинецът първо организира отлична атака, извеждайки съотборник сам срещу Алисон. Впоследствие топката бе изпита и се озова в Луис Суарес, който уцели греда, а кълбото се завърна към вратарското поле, където Меси единствено трябваше да избута топката в мрежата - 2:0.

В 82' магията на Лео Меси на практика затвори мача. Аржентинецът вкара феноменален гол от пряк свободен удар, пласирайки топката в горния ъгъл на вратата - 3:0.

Секунди по-късно Ливърпул бе напът да върне едно попадение, но след свирепа атака топката бе буквално избита от голлинията, а при добавката Мохамед Салах пропусна да уцели вратата, изпращайки топката в страничния стълб.

До края на мача мърсисайдци рискуваха много, за да се доберат до изравнителен гол, а това от своя страна доведе и до няколко опасни контраатаки на Барселона. И двата отбора имаха възможност да отбележат гол, като най-доброто положение се открои пред Усман Дембеле, който в последната атака в мача пропусна от чиста позиция, излязъл очи в очи срещу Алисон Бекер.

Преди мача

Барселона посреща на своя "Камп Ноу" тима на Ливърпул в първи полуфинален сблъсък в Шампионска лига. Двата отбора достигнаха до предпоследната фаза на турнира сравнително безпроблемно, въпреки че срещнаха съпротива. Каталунците отстраниха първо Олимпик Лион, а след това Манчестър Юнайтед, докато мърсисайдци се справиха с Байерн Мюнхен, а впоследствие и с Порто.

Барселона вече си осигури титлата в Испания, което им дава спокойствие да се фокусират изцяло върху предстоящите мачове с Ливърпул. Мърсисайдци от своя страна продължават ожесточената битка с Манчестър Сити, което ги принуждава да се влагат и на двата фронта. 

Мениджърите на двата отбора не могат да се оплачат от сериозни кадрови проблеми преди важния двубой. Наставникът на "блаугранас" Ернесто Валверде няма да може да разчита на контузения Рафиня, докато неговият колега Юрген Клоп ще трябва да играе без Адам Лалана, а под въпрос е една от ключовите фигури в тима на "червените" - Роберто Фирмино.

СЪСТАВИ

Барселона: Тер Стеген, Сержи Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Ратитич, Бускетс, Артур, Меси, Суарес, Коутиньо
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане

Барселона: Тер Стеген, Сержи Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Ратитич, Бускетс, Видал, Меси, Суарес, Коутиньо

Ливърпул: Алисон, Гомес, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Милнър, Вайналдум, Кейта, Салах, Мане

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички