Защо Ливърпул ходи по тънък лед в Шампионска лига?


Защо Ливърпул ходи по тънък лед в Шампионска лига?
Снимка: Guliver/GettyImages

7503 0

Очевидно е, че европейският шампион Ливърпул не прави много убедителен старт на защитата на титлата си в Шампионска лига. Този факт поразтревожи милионите фенове на тима, а наглед лесната група на "червените" може изведнъж да се окаже трудна.

По принцип Ливърпул е срещал проблеми в груповата фаза на най-комерсиалния клубен турнир и примерите са не един и два. Добере ли се обаче до пистата на елиминациите, ДНК-то на клуба се превръща в решаващ фактор. Въпросът сега е - дали и този сезон ще бъде така?

Ливърпул психологически се е насочил към титлата в Англия

Това е факт. Имаше редица анонси. Изказванията през лятото на боса на "червените" Джон Хенри, че големите усилия ще бъдат насочени към спечелването на шампионата във Висшата лига след мъчително 30-годишно чакане. В добавка към това - думите на Юрген Клоп : "Спечелихме Шампионската лига, но сме изключително разочаровани от факта, че с 97 точки и само една загуба не станахме шампиони на Англия!" Тези коментарии на най-важните хора в Ливърпул, подхранвани от редица анализи в британските медии, категорично насочват в тази посока.

Ливърпул е със осем победи от осем мача във Висшата лига. Още в първите кръгове получи преднина от 5 точки пред Манчестър Сити (вече са 8), която този пък никак не иска да загуби. Емоционалната енергия на играчите, а и на публиката, са насочени към развалянето на прокобата.

Дали заради измамно лекия съперник като Залцбург, но великата публика на Ливърпул снощи не бе така шумна на "Анфийлд". Със сигурност децибелите на стадиона ще бъдат рязко вдигнати в събота, когато е мачът за първенство срещу Лестър. Всичко изброено дотук са някакви сигнали. Дали влизат в сферата на конспиративното мислене във футбола, предстои да видим.

"Трябва да сме разочаровани от играта си след 30-та минута срещу Залцбург. Явно помислихме, че ще ги разгромим лесно и ги пуснахме да си разиграват коня в нашето наказателно поле. Да, победихме, но такова нещо не трябва да повтаряме повече", каза Анди Робъртсън. Това е опит да се вкара адреналин в отбора в Европа, но ще види дали има резултат.

"Трудно е да запазиш трофея от Шампионската лига. Но смятам, че Ливърпул има дълбочината и качеството на състава, за да го направи. Щом Реал Мадрид го направиха и то три пъти поред, защо и ние да не го сторим", каза бившият нападател на Ливърпул Питър Крауч.

Червените трудно защитават трофеите в Европа

Ливърпул е 6 пъти шампион на Европа и трети във вечната класация на този турнир. Но е факт, че само веднъж тимът е защитил титлата си от предния сезон. Това става в далечната 1978 година, когато с гол на Кени Далглиш на финала срещу Брюж Ливърпул става за втори породен път крал на Европа.

В повечете случаи следват бързи отпадания. Именно след втората поредна титла, Ливърпул следващия сезон отпада още на 1/8 финалите от бъдещия първенец Нотингам. Третата КЕШ "червените" печелят през 1981 година, а на следващата година идва историческото отпадане от ЦСКА на четвъртфиналите за КЕШ - всъщност най-големият клубен успех на българския футбол. Ново фиаско от тим от Източния блок - в следващия сезон Ливърпул е ударен лошо в турнира от Динамо Тбилиси.

През 1984 година Ливърпул печели четвъртата си КЕШ и пак не успява да я защити. Но тук случаят е особен, защото отборът отново е на финал през следващия сезон. Там се разиграва трагедията на "Хейзел", а съдиите дават победата на Ювентус след супер скандална дузпа.

Петата КЕШ е спечелена при легендарната победа след дузпи срещу Милан през 2005 година. Следващата пролет Ливърпул отпада още на 1/8 финалите от Бенфика. Остава да видим как ще се развият нещата след спечелената шеста титла през юни.

Защитата има леко отстъпление

Защитата е тази, върху чието заздравяване Юрген Клоп положи изключително усилия през последните сезони. Миналата година "червените" играеха брилянтно отзад, а преобразяването направи и Ван Дайк основен кандидат за Златнатна топка. Даже миналата есен Ливърпул започна с шест поредни чисти мрежи.

Сега допуска по - често голове, но не много, ако не броим лудостта срещу Залцбург. Индикациите, че и формата на Ван Дайк малко е поспаднала, са налице. Той обаче е биологично същество, а не робот. Холандската "стена" показваше чудовищно постоянство и игра на най-високо ниво дълго време и е нормално да има лек спад. 

Легендарният нападател на Ливърпул от 90-те години Джон Олдридж каза наскоро: "Мохамед Салах е в психологически дисбаланс след феноменалното си начало в клуба. Трябва му известно време да го преодолее". Олдриж сякаш беше прав, но пък Салах спаси Ливърпул срещу Залцбург.

Дали Ливърпул ще атакува яростно титлата в Англия за сметка на всичко друго, е все още предположение. Шампионската лига носи страшно много пари и на американските собственици няма да се хареса тя да бъде тенденциозно пожертвана. Не и на този етап.

Големите клубове са длъжни да носят на гърба си големи товари. Прожекторите ги осветяват 24 часа в денонощието и това е начин на живот, а не търсене на оправдания.

Автор: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички