Вдъхновен Аякс превзе Лондон и вече мечтае за европейския финал в Мадрид


Вдъхновен Аякс превзе Лондон и вече мечтае за европейския финал в Мадрид
Снимка: Getty Images/Guliver

13937 0

Отборът на Аякс взе минимална преднина от един гол срещу Тотнъм преди реванша от полуфиналите на Шампионска лига. Грандът от Амстердам победи с 0:1 като гост тима на Маурисио Почетино и вече мечтае за финала на "Уанда Метрополитано" в Мадрид, макар развръзката на сблъсъка да се запази за втория мач.

Единственото попадение в мача бе отбелязано от Дони ван де Бек в началото на първото полувреме, когато младият полузащитник на гостите се възползва от извеждащо подаване на Хаким Зиех. Гостите имаха възможност да удвоят резултата през втората част, но в 78-мата минута Давид Нерес уцели страничния стълб на вратата на Юго Лорис.

Двата отбора не създадоха голям брой положения пред двете врати. Тотнъм се опита да промени развоя на двубоя през втората част, но без резултат, а това може да се отдаде и на големите имена, които липсваха в стартовия състав. Ян Вертонген получи тежка травма в областта на главата през първата част и бе принудително заменен.

Така Аякс си осигури гол преднина на чужд терен и ще очаква след седмица на своя "Йохан Кройф Арена" момчетата на Почетино за нова порция европейски футбол, където и да се определи крайният победител от сблъсъка. Победителят от срещата ще чака на финала в Мадрид или състава на Барселона, или Ливърпул.

Първо полувреме

В първите минути на мача двата отбора не създадоха сериозни положения за гол пред една от двете врати, като заложиха на повече подсигуряване и избягване на излишни рискове. Тотнъм наложи висока преса в половината на гостите, но без агресия, докато Аякс се опита на няколко пъти да предизвика грешки в разиграването на "шпорите", чрез които да се възползва на свой ред. Гостите опитаха и няколко удара, които обаче бяха блокирани от защитниците на "белите".

Минути по-късно гостите показаха, че не са дошли в Лондон за предпазлив футбол. Разиграване между играчите на Аякс в близост до наказателното поле на Тотнъм доведе до пас към Зиех, който от своя страна изведе в коридор Дони Ван де Бек, който на практика се оказа сам срещу Юго Лорис и не сгреши - 0:1.

След гола "белите" изпаднаха в мини криза, която позволи на Аякс да организира още няколко силни атаки към вратата на Юго Лорис. Голмайсторът в мача Ван де Бек получи ново отлично положение за гол, излизайки отново очи в очи с френския страж, но този път от по-малък ъгъл. Атакуващият халф опита удар, който бе отразен от Лорис.

Малко след средата на първата част защитникът на Тотнъм Ян Вертонген получи тежък удар от вратаря на Аякс Онана. Бившият бранител на Аякс падна на земята и в продължение на няколко минути получи медицинска помощ, но в крайна сметка нямаше как да продължи мача и бе принудително заменен от Муса Сисоко. Така "белите" на практика смениха и схемата си на игра, оставайки само с двама централни бранители.

В 5-минутното продължение на първата част "шпорите" притиснаха своя съперник, като на няколко пъти създадоха суматоха пред вратата на гостите. При статично положение и центриране в наказателното поле Тоби Алдервейрелд успя да се освободи от опеката си и да отправи опасен удар с глава, който прелетя над напречния стълб. Малко по-късно Муса Сисоко опита изстрел от далечно разстояние, който също прелетя извън очертанията на вратата на Онана.

Второ полувреме

Само 15 секунди след подновяването на играта Тотнъм бе напът да изравни резултата в мача. Лукас Моура комбинира с Фернандо Йоренте, който демонстрира отлична техника на границата на наказателното поле. Топката бе отклонена от бранител на Аякс, за да последва изстрел на Деле Али, който не намери целта.

Пет минути по-късно "шпорите" продължиха да търсят изравнителния гол. Лукас Моура успя да свали висока топка с глава към Деле Али, който опита силен удар, намирайки кълбото във въздуха, но вратарят на Аякс улови изстрела. Секунди по-късно гостите опитаха контраатака, която създаде опасност пред Юго Лорис, но не постигна желания резултат.

В следващите минути Тотнъм продължи да упражнява натиск по посока на вратата на противника, но така и не създаде достатъчно добро положение за гол. Аякс от своя страна предимно чакаше своите шансове на контраатака в опитите си да си осигурят комфортен аванс преди реванша в Амстердам.

В 78' Аякс получи отличен шанс да удвои резултата. Мазрауи се включи по десния фланг, където Кристиан Ериксен не успя да го спре, след което последва подаване към Душан Тадич. Нападателят имаше възможност да стреля, но прояви съобразителност и подаде към Нерес, който бе в по-добра позиция. Нерес опита изстрел, който срещна страничния стълб на вратата на Юго Лорис, а стражът на "белите" единствено можеше да изгледа движението на топката.

До края на мача "шпорите" опитаха да достигнат до изравнително попадение, но така и не проявиха достатъчно креативност пред наказателното поле на съперника, а стражът на Аякс Андре Онана не бе затруднен по никакъв начин. Двата отбора се прибраха при същия резултат от първата част и оставиха развръзката за реванша в Амстердам.

Преди мача

Тимът на Тотнъм приема Аякс у дома в първи мач от 1/2-финалите на Шампионска лига. Двата отбора влизат в директен спор за място на финала на най-големия европейски клубен турнир, след като преодоляха тежки съперници по пътя си в турнира.

"Шпорите" преодоляха Борусия Дортмунд и Манчестър Сити във фазата на директните елиминации, докато Аякс се справи първо с "краля на Шампионска лига" Реал Мадрид, а след това отстрани и амбициозния тим на Ювентус, воден от португалската звезда Кристиано Роналдо.

Очаква се домакините да излязат без някои от ключовите фигури в състава си. Хари Кейн и Хюн Мин Сон пропускат първия мач с Аякс съответно заради контузия и наказание, а освен това Ерик Ламела, Серж Орие и Хари Уинкс също лекуват травми. Муса Сисоко и Ян Вертонген също са под въпрос за двубоя.

За наставника на Аякс - Ерик тен Хаг, има далеч по-малко кадрови проблеми преди мача. Банде пропуска двубоя поради контузия, докато Мазрауи е под въпрос. Съдийският екип на мача е от Испания, като главен арбитър на срещата е Антонио Матеу Лаос.

СЪСТАВИ

Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Санчес, Роуз, Дайър, Уаняма, Ериксен, Али, Лукас, Йоренте
Аякс: Онана, Таляфико, Блинд, Де Лихт, Мазрауи, Де Йонг, Ван де Бек, Шьоне, Нерес, Тадич, Зиех

Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Санчес, Уаняма, Ериксен, Али, Лукас, Йоренте

Аякс: Онана, Таляфико, Блинд, Де Лихт, Велтман, Де Йонг, Ван де Бек, Шьоне, Нерес, Тадич, Зиех

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички