ВИДЕО: Вълшебният гол на Меси - миг на гениалност или плод на случайност и грешки?


ВИДЕО: Вълшебният гол на Меси - миг на гениалност или плод на случайност и грешки?
Снимка: Guliver/GettyImages

15259 0

Преди години една от големите разлики между Кристиано Роналдо и Лионел Меси беше в изпъленението на преки свободни удари. Тогава португалецът беше считан за може би най-добрия изпълнител в света, докато Ла Пулга дори не изпълняваше фауловете в Барселона. В последните 4-5 години обаче Лео промени изцяло методиката на изпълнение на преки свободни удари, а в последните 3 години каталунците се радват на изумителните му изпълнения от статични положения.

Факт е, че Лео Меси превърна прекия свободен удар в своя запазена марка, а един от най-важните, а и красиви, голове в кариерата му от фаул падна срещу Ливърпул. При 2:0 Ла Пулга беше фаулиран на около 25 метра от вратата, но разстоянието не беше проблем за аржентинеца. Той се засили в типичен стил под звуците на "Камп Ноу", като само секунда след удара феновете знаеха, че това ще е гол. Но дали попадението не беше дело на грешки в стената на Ливърпул?

Алисон подреди играчите пред него по много странен начин. Знаейки, че именно Меси ще изпълнява прекия свободен удар, бразилецът нито покри левия ъгъл, нито десния. Стената покриваше средата на вратата, а самият той си избра да застане зад играчите, а по този начин нямаше как да види топката до момента, в който не е на 13-14 метра от неговата врата. Въпреки това, с дългите си ръце той имаше шанс да стигне до топката, ако не беше лекият рикошет, който промени траекторията на топката до съвършена линия.

Ударът на Меси се оказа, че не е "чист", тъй като топката срещна рамото на Гомес (крайният човек в стената на Ливърпул). По този начин кълбото добави към своето въртене, но и промени леко посоката си. Без докосването до рамото на играча, топката нямаше да е точно в сглобката и щеше да се превърне във възможна за спасяване от страна на Алисон.

Именно прекият свободен удар обаче демонстрира какво се случи на "Камп Ноу" в сряда вечер - единият отбор имаше късмет и реализира положенията си, докато фортуна тотално обърна гръб на другия.

Ето и повторението, на което ще видите всички тези фактори:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички