Сумата, която Ливърпул може да спечели при триумф в Шампионска лига, е рекордна


Сумата, която Ливърпул може да спечели при триумф в Шампионска лига, е рекордна
Снимка: Getty Images/Guliver

4851 0

В клубната каса на Ливърпул може да влезе рекордна за английски тимове сума от Шампионска лига. Ако "червените" спечелят най-комерсиалния клубен турнир, ще заработят на своята сметка 98.1 милиона паунда, което ще превърне мърсисайдци в отбора с най-висок приход от надпреварата в историята на тимовете от Висшата лига.

Не така стоят нещата при другия финалист Тотнъм. Ако "шпорите" спечелят трофея, ще получат с близо над 5 милиона паунда по-малко. При загуба Ливърпул ще спечели 94.6 милиона паунда - повече в сравнение с триумф на лондончани.

 

Сумите се изчисляват на базата на няколко фактора. Част от тях са свързани с наградния фонд, който всеки отбор получава според резултатите и преминаването на различните фази на надпреварата. Тук Ливърпул има леко предимство заради повечето победи в груповата фаза. По-интересни са обаче други две точки, които се взимат предвид при разпределението на финансовите бонуси.

Първата от тях, определяна като пазарен дял, се изчислява по сложна формула. В нея от решаващо значение е мястото, на което съответният отбор е завършил във вътрешното първенство през миналия сезон, както и броят на телевизионните компании в страната, които са си платили за телевизионните права за излъчването на мачовете от Шампионската лига. По това перо Тотнъм има леко предимство, защото през сезон 2017/18 завърши на трета позиция, изпреварвайки именно Ливърпул.

Много по-голямата е разлика между двата отбора по отношение на следващата точка, където определящ е клубният коефициент. Тук предимството е за Ливърпул, който има много по-големи успехи в Европа през последните 10 години. Финансовото измерено това означава 20,7 милиона за Ливърпул срещу 13,6 за Тотнъм. Междувременно "червените" получиха още една много добра новина, след като ключов играч поднови тренировки с тима (вижте подробности в този материал).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички