Чудото е факт! Барселона се срина на "Анфийлд" след четири безпощадни удара на Ливърпул


Чудото е факт! Барселона се срина на "Анфийлд" след четири безпощадни удара на Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

24424 0

Отборът на Ливърпул успя да сътвори един от най-великите обрати в историята на Шампионска лига! Мърсисайдци постигнаха немислимото, побеждавайки Барселона с 4:0 в реванша от полуфиналите на Шампионска лига.

По този начин "червените" си спечелиха директен билет за финала на най-големия европейски клубен турнир. Английският гранд изоставаше с три попадения, след като допусна тежка загуба на "Камп Ноу", но с общ резултат 4:3 от двата мача успя да се класира за втори пореден финал на "Уанда Метрополитано".

Двубоят започна по отличен начин за домакините, които откриха резултата още в седмата минута. Дивок Ориги се разписа, давайки нужния импулс на своя отбор. До края на първото полувреме се стигна до няколко опасни ситуации и пред двете врати, но не и до попадения.

На почивката мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп извърши смяна в състава, пускайки в игра Джини Вайналдум на мястото на Анди Робъртсън. Холандецът изигра ключова роля след само осем минути, вкарвайки две попадения за своя отбор в рамките на по-малко от минута.

12 минути преди края на двубоя "червените" направиха и решителната крачка към големия финал. Трент Александър-Арнолд прояви невероятна хитрост при изпълнение на ъглов удар, "приспивайки" цялата отбрана на Барселона, а впоследствие намери останалия сам в наказателното поле Дивок Ориги, който вкара второто си попадение в мача.

Така Ливърпул елиминира Барселона от Шампионска лига и ще играе за втора поредна година на финал в европейския турнир. Там момчетата на Юрген Клоп ще очакват победителя от срещата между Аякс и Тотнъм, а спорът ще бъде решен утре вечер в Амстердам.

Първо полувреме

Още в първите секунди на двубоя Садио Мане проби по левия фланг, след което подаде по земя към намиращия се в отлична позиция Джердан Шакири. Швейцарецът пусна извеждащо подаване към свой съотборник фронтално срещу вратаря Тер Щеген, но Жорди Алба успя да се намеси, избивайки топката в ъглов удар.

В седмата минута на двубоя мърсисайдци успяха да постигнат мечтаното начало на двубоя. След нов натиск в предни позиции топката се озова в капитана Джордан Хендерсън, който излезе очи в очи с Марк-Андре Тер Щеген. Англичанинът опита изстрел, но ударът му бе отразен, но при добавката чудесно пласиралият се Дивок Ориги откри резултата - 1:0.

Ливърпул продължи да натиска и в следващите минути, а Садио Мане най-често попадаше в обектива на камерата. Сенегалецът падна в наказателното поле при едно от съприкосновенията с противников футболист, но главният арбитър Джунейт Чакър го призова да се изправи. Междувременно Фабиньо получи жълт картон за домакините.

В 14' гостите от Каталуния достигнаха и до първото си по-сериозно положение. Филипе Коутиньо овладя кълбото по левия фланг, след което изведе в коридор Жорди Алба. Крайният бранител обаче съобразително върна топката назад към границата на наказателното поле, където бе Лионел Меси. Аржентинецът отправи точен удар, който бе избит от Алисон в корнер.

Само две минути по-късно Барселона получи отличен шанс да изравни резултата, а в центъра на събитията отново бе Лионел Меси. "Блаугранас" имаше числено предимство в наказателното поле на своя съперник, но аржентинецът действа твърде самоуверено и позволи топката да му бъде отнета.

Натискът на Барселона продължи и в следващите няколко минути. Лео Меси пусна подаване към Филипе Коутиньо, след което бразилецът опита удар в далечния ъгъл, но неговият сънародник на вратата на домакините отново успя да се намеси. При последвалия корнер Лионел Меси опита изстрел ниско по земята извън наказателното поле, който се оказа извън очертанията на вратата.

В 23' Садио Мане се озова на левия фланг, откъдето върна топката назад, намирайки навлизащия на скорост Анди Робъртсън. Крайният бранител опита директен обстрел на вратата, а Тер Щеген за момент остана заблуден от намеренията на бранителя, но все пак успя да спаси удара.

Постепенно ритъмът на игра се наруши поради серия от нарушения. Нито един от двата отбора не взе инициативата в мача, като се редуваха атаки и в двете посоки на терена. Все пак не се стигна до особено опасни положения пред Алисон и Тер Щеген.

Джунейт Чакър даде четири минути добавено време на първата част, а най-доброто положение през тези четири минути бе за Барселона. Лионел Меси получи подаване в близост до границата на наказателното поле, откъдето опита директен обстрел, но топката премина встрани от гредата.

Секунди по-късно Жорди Алба също имаше възможност да се разпише след брилянтно извеждащо подаване на Лео Меси, но Алисон Бекер отказа испанеца с отлично излизане и спасяване. С това двата състава се прибраха за 15-минутна почивка.

Второ полувреме

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп започна втората част с променен състав. В игра се появи халфът Джорджиньо Вайналдум, който замени крайния бранител Анди Робъртсън. Възможно е смяната да се е наложила принудително, тъй като Робъртсън изпитваше известни затруднения в края на първата част.

В 50' Луис Суарес имаше възможност да изравни резултата, отправайки мощен удар по посока на вратата на Ливърпул, но Алисон Бекер за пореден път се намеси по феноменален начин.

Само три минути по-късно Ливърпул нанесе втория си тежък удар в мача. Трент Александър-Арнолд проби по десния фланг, откъдето центрира остро по земя. Джорджиньо Вайналдум се оказа най-съобразителен, разписвайки се в мрежата на Тер Щеген - 2:0.

Секунди по-късно Джини Вайналдум отново се оказа в светлината на прожекторите. Халфът, който се появи като резерва в мача, успя да се разпише за втори път в мача след брилянтно центриране на Джердан Шакири - 3:0.

В 68' Лионел Меси излезе очи в очи с вратаря Алисон, но бразилският страж за пореден път демонстрира класа, избивайки топката в корнер. Аржентинецът от своя страна пропиля поредния добър шанс пред себе си в мача.

12 минути преди изтичането на редовното време Ливърпул изуми "Анфийлд" и футболния свят. Мърсисайдци се възползваха по отличен начин от ъглов удар, за да вкарат четвърти гол. Трент Александър-Арнолд прояви хитрост и "приспа" защитата на Барселона, за да намери останалия сам в наказателното поле Дивок Ориги, който вкара втория си гол в мача - 4:0.

В следващите минути Барселона така и не успа да се "събуди" и да отговори подобаващо на тежкия удар. Каталунците се опитаха да се доберат до попадение в мрежата на Ливърпул, с което да се класират за финала, но така и не създадоха достатъчно добро голово положение пред играещия страхотен мач Алисон Бекер.

Ливърпул от своя страна можеше да се добере и до пети гол. Мълниеносна контраатака завърши с комбинация между Садио Мане и Джордан Хендерсън, а впоследствие и удар на сенегалеца, но Тер Щеген успя да спаси изстрела. Барселона пък така и не успя да направи достатъчно силен финален натиск, чрез който да стигне до така важния гол, отпадайки от надпреварата.

Преди мача

Ливърпул приема Барселона в търсене на поредния чудотворен обрат на "Анфийлд". В първия двубой каталунците си осигуриха комфортна преднина от три гола, а сега задачата пред момчетата на Ернесто Валверде е само една - да запази аванса от "Камп Ноу".

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп няма да може да разчита на двама от най-опасните играчи в своя състав - Мохамед Салах и Роберто Фирмино, а Върджил ван Дайк също е под въпрос. Наби Кейта и Адам Лалана също пропускат сблъсъка поради контузии.

За Барселона контузени са Рафиня и Усман Дембеле. Очаква се бившите футболисти на Ливърпул Луис Суарес и Филипе Коутиньо отново да се появят в игра на "Анфийлд", както и голямата звезда на "блаугранас" Лионел Меси. Главен арбитър на срещата е Джунейт Чакър.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Милнър, Вайналдум, Фабиньо, Хендерсън, Мане, Ориги

Барселона: Тер Щеген, Семедо, Пике, Лангле, Алба, Роберто, Ракитич, Бускетс, Видал, Суарес, Меси

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Милнър, Фабиньо, Хендерсън, Шакири, Мане, Ориги

Барселона: Тер Щеген, Пике, Лангле, Алба, Роберто, Ракитич, Бускетс, Видал, Коутиньо, Суарес, Меси

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички