Драмата няма край - Тотнъм потопи Амстердам в сълзи с хеттрик на Моура в последната секунда


Драмата няма край - Тотнъм потопи Амстердам в сълзи с хеттрик на Моура в последната секунда
Снимка: Guliver/GettyImages

11464 0

След легендарния обрат на Ливърпул срещу Барселона, никой не очакваше подобни емоции в мача Аякс - Тотнъм, но драмата се оказа още по-голяма, а финалът на Шампионска лига ще е английски. Тотнъм изостана с 2:0 от Аякс до почивката, но осъществи пълен обрат, а хеттрикът на Лукас Моура беше оформен точно секунда преди края на добавените 5 минути на срещата - 2:3 за Тотнъм и с голове на чужд терен "шпорите" стигнаха заветната среща в Мадрид. 

Нищо не подсказваше, че феновете на футбола ще станат свидетели на поредната драматична вечер в най-комерсиалния клубен турнир. Още в 5' капитанът Де Лихт даде аванс на своя тим, а 13 минути преди края на полувремето Зиеш удвои резултата, а Аякс изпусна още няколко отлични шанса за гол.

Тотнъм обаче не се предаде. Още след почивката Йоренте се появи на терена, за Моура и Сон заиграха като крила, което усили значително атакуващата мощ на Тотнъм. И така в рамките на само 3 минути - между 54' и 58', Лукас Моура реализира два бързи гола за 2:2.

Последваха шансове и за двата отбора, а Лорис и гредата оставиха шансовете на Тотнъм след удари на Зиеш и Тадич. И именно тези пропуски на Аякс струваха скъпо в 95'. В последната секунда на продължението на мача Йоренте успя да свали топката към Сон, който пък беше изпуснат от подхлъзналия се в най-неподходящия момент Телиафико. Кореецът подаде на Моура, който успя да стреля преди да бъде блокиран от двама - 2:3 и английски финал в града на досегашния европейски първенец - Мадрид. За статистиката остават общият резултат от 3:3 и фактът, че лондончани продължават към финала заради головете си на чужд терен.

"Шпорите" се превърнаха в 8-ия отбор от Англия, който ще играе финал на Шампионска лига (и преди това Купа на Европейските шампиони). Това ще е третият английски финал в европейска надпревара след Купата на УЕФА 1972 (Спърс - Уулвс) и Шампионска лига 2008 (Манчестър Юнайтед - Челси).

Големият герой Лукас Моура пък е едва 5-ият футболист в историята, който реализира хеттрик на полуфинал в Шампионска лига. Преди него това направиха Алесандро Дел Пиеро, Ивица Олич, Роберт Левандовски и Кристиано Роналдо.

Финалът в Шампионска лига е на 1-и юни на "Уанда Метрополитано" в Мадрид, като още от сега за фаворит е считан Ливърпул. Какво ще се случи обаче тепърва предстои да разберем.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Аякс поведе по най-нетипичния срещу английски тим начин - с гол от корнер. Ласе Шоне центрира към наказателното поле, а при близката греда Де Лихт надделя над Вертонген и с глава реализира за 1:0 в полза на домакините. До ситуацията се стигна след страхотен удар на Тадич, отразен от Уго Лорис. Това беше и попадение №150 през този сезон в Шампионска лига.

Още след изпълнението на център Тотнъм можеше да върне попадението. Сон беше изведен на отлична позиция и стреля мигновено, но топката срещна страничния стълб. Последваха 10-ина минути на надиграване в центъра между двата отбора преди Тотнъм отново да получи златен шанс да изравни.

Ериксен проби през центъра в 23' и успя да чукне към Деле Али, който от своя страна изведе Сон в наказателнното поле. Кореецът стреля, но прекалено слабо и вратарят спаси. В 31' пък Тадич нахлу в наказателното поле на съперника, финтира страхотно Вертонген и стреля от малък ъгъл, но топката профуча встрани лявата греда - още един пропилян шанс.

В 35' Аякс нанесе втори категоричен удар срещу амбициите на Тотнъм. Трипиер загуби топката в центъра и домакините развиха бързо нападение и Тадич беше изведен по лявото крило. Той нахлу към наказателното поле и намери отлично Зиеш, който без подготовка стреля и прати топката в горния ляв ъгъл на вратата, пазена от Лорис - 2:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в самото начало на втората част Фернандо Йоренте се появи на терена, а Тотнъм заигра много офанзивно и натисна своя съперник. В 54' обаче гостите вкараха първия си гол след бърза контраакция, като трима футболисти на лондонския тим останаха срещу трима от Аякс. Ериксен владееше топката и избра да подаде на Моура, който излезе сам срещу вратаря и се разписа - 2:1.

САмо 3 минути по-късно Тотнъм вече изравни - 2:2. Хюн Мин Сон овладя топката пред наказателното поле и успя да намери включващия се Трипиър. Той нахлу в пеналта и подаде на Йоренте, който остана сам срещу вратаря. Онана успя да отрази удара от метър на испанеца, но след това се сблъска с Ласе Шоне и не успя да улови топката. Моура успя да я открадне, завъртя се отлично и я вкара във вратата - 2:2 и "шпорите" мечтаеха за пълен обрат.

Последва щур на Аякс към вратата на Тотнъм и няколко сериозни грешки на играчите на домакините в завършващата фаза, като Зиеш и Тадич изпуснаха отлични моменти, в които Аякс можеше да стигне до гол. Най-опасно стана в 70', когато Лорис на два пъти изби остри центрирания току пред играчи на Аякс.

В 78' Аякс пропусна да реши срещата в своя полза. Зиеш отново се озова на отлична позиция пред наказателното поле, освободи се достатъчно, за да стреля и прати топката по диагонал. За негово голямо съжаление обаче топката отново срещна гредата - все още 2:2.

В 86' като по чудо Тотнъм не успя да отбележи. При центриране от корнер Вертонген от идеална позиция стреля с глава, но Онана спаси. Топката отново се озова в него, стреля този път с крак, но твърде слабо, а защитник от голлинията изби с всички сили напред.

В добавеното време Зиеш отново получи страхотен шанс като беше изведен в наказателното поле, надигра Вертонген и стреля, но топката беше страхотно избита от Лорис, а при добавката Тадич стреля в аут. Минута преди края Йоренте стреля с глава след изпълнение на корнер, но прати топката в аут.

Буквално в последната секунда на мача обаче Тотнъм най-накрая се разписа. Защитата на Аякс сбърка фатално, като при топка, свалена от Йоренте Телиафико се подхлъзна и позволи на Сон да подаде на Моура. Двама ззащитници не успяха да го блокират, а той стреля по диагонал и се разписа - екстаз в отбора от Лондон. До края на мача съдията пусна една атака в полза на домакините, но до удар не се стигна - Тотнъм на исторически първи финал в Шампионска лига!

СЪСТАВИ:

Аякс: Онана, Талиафико, Блинд, Де Лихт, Де Йонг, Ван де Беек, Шьоне, Долберг, Тадич, Зиеш

Тотнъм: Лорис, Роуз, Вертонген, Алдервейрелд, Трипиър, Сисоко, Уаниама, Али, Ериксен, Сон, Моура

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Безспорно младият състав на Аякс е голямата и най-приятна изненада в турнира до момента, след като мина първо през тежка група с Байерн и Бенфика, а след това отстрани 3-кратният пореден победител Реал Мадрид и фаворит №1 на букмейкъруте Ювентус. Тотнъм се справи не по-малко впечатляващо, след като оцеля в група с Барселона, Интер и ПСВ, а след това отстрани Борусия Дортмунд и Манчестър Сити.

В първата среща между двата отбора "лъвовете" имаха страхотни положения за повече голове, но в крайна сметка се задоволиха с минимална победа. За Тотнъм обаче тогава не игра Хюн Мин Сон, който се завръща сред титулярите в днешния двубой. Очаквайте стартовите състави към 21:00 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички