Реферът във финала на ШЛ в епицентъра на 2 скандала в турнира през сезона


Реферът във финала на ШЛ в епицентъра на 2 скандала в турнира през сезона
Снимка: Getty Images/Guliver

5476 0

Словенският рефер Дамир Скомина получи назначение за финала в Шампионска лига между Тотнъм и Ливърпул. Двубоят е на 1 юни от 22,00 часа на стадион "Уанда Метрополитано" в Мадрид. Ще му помагат сънародниците му Юре Прапротник и Роберт Вукан, а четвърти рефер ще бъде Антонио Матеу Лаос от Испания.

Скомина е известен и доста опитен рефер. Той е свирил финала на Лига Европа през 2017 година и Суперкупата през 2012 година. Беше и сред съдиите, свирили на Световното първенство по футбол в Русия през 2018 година.  През този сезон в Шампионска лига словенецът бе главен рефер на 4 мача, като два от тях бяха белязани от скандали.

Дамир Скомина е роден на 5 август 1976 г. в град Копер. Работи в областта на туризма, обича футзала и всякакви игри с топка. Той владее английски, руски и италиански език, освен словенския.

По информация на dynamo.kiev.ua в началото на европейската си кариера Скомина е участвал в договорен мач, по независещи от него причини. В първи квалификационен кръг на Шампионска лига през сезон 2004/05 словенецът е бил назначен за мача между Победа (Македония) и Пюник (Армения). Двубоят завърши с победа за арменците с 3:1, а президентът на Победа и бившият капитан получиха дълги дисквалификации от УЕФА.

В първия осминафинал между Аякс и Реал Мадрид Скомина за първи път в турнира отмени гол след видеоповторение. Попадението във вратата на испанците на Николас Талиафико не бе зачетено заради спорна засада, което разгневи холандския клуб.

Само 3 седмици по-късно той отново се оказа в епицентъра на скандала. В реванша в осминафиналите между Пари Сен Жермен и Манчестър Юнайтед арбитърът назначи в последните секунди дузпа във вратата на французите след видеоповторение. Голът от бялата точка сензационно изведе "червените дяволи" до четвъртфиналите, а парижани прати у дома.

През настоящия сезон реферът записа 4 мача в Шампионска лига, в които показа 17 жълти картона и назначи една дузпа. Има и 1 мач в квалификациите на турнира. В Лига Европа свири 2 мача, в които показа 12 предупреждения, 1 мач има и в квалификациите. Има и 1 мач в Лига на нациите - успехът на Италия над Полша с 1:0 в груповата фаза.

Общо в Шампионска лига словенецът е свирил 47 мача, в които е показал 182 жълти картона, 3 втори жълти и 3 червени картона. В тях е свирил само 8 дузпи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички